Rad od kuce

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
120.704
Da li mislte da je rad od kuce bolji za firmu ili za pojedinca?

Iz price izuzimamo poslove koji se ne mogu raditi od kuce.

Postoje neke studije koje kazu da se od kuce povecava produktivnost.
Dakle ispada da je za firmu to bolje.
Ali nase gazde to cesto ne prihvataju jer vole da vide zaposlenog kako sedi u kancelariji.

Sa druge strane da li je rad od kuce negativan za pojedinca jer trosi struju za klimu leti, zimi za osvetljenje ili grejanje, vise jede jer mu je frizider na domak ruke, nekad mozda i po ceo dan ne izadje iz kuce..

Preferiram rad od kuce, cak i pre nego sam postao samostalni preduzetnik radio sam od kuce.
Moj prostor, dobar fokus, i ogromna efikasnost. Mislim da sam dvostruko efikasniji kada radim od kuce, da za 1h uradim ono sto bih u firmi za 2h.

Bolje i isplativije je za firmu, i pametne firme su to prepoznale odavno.
A dobra stvar u Nemackoj je sto pri povracaju poreza dobijas maskimum 1.260 evra manje poreza da platis godisnje za home office, bas zbog tih troskova koje covek ima radeci kod kuce.

Preferiram rad od kuce, cak i pre nego sam postao samostalni preduzetnik radio sam od kuce.
Moj prostor, dobar fokus, i ogromna efikasnost. Mislim da sam dvostruko efikasniji kada radim od kuce, da za 1h uradim ono sto bih u firmi za 2h.

Bolje i isplativije je za firmu, i pametne firme su to prepoznale odavno.
A dobra stvar u Nemackoj je sto pri povracaju poreza dobijas maskimum 1.260 evra manje poreza da platis godisnje za home office, bas zbog tih troskova koje covek ima radeci kod kuce.
Gde su tebe pustili da radiš nešto bez nadzora zapalićeš kuću nesrećo :D

Ali nase gazde to cesto ne prihvataju jer vole da vide zaposlenog kako sedi u kancelariji.

Sa druge strane da li je rad od kuce negativan za pojedinca jer trosi struju za klimu leti, zimi za osvetljenje ili grejanje, vise jede jer mu je frizider na domak ruke, nekad mozda i po ceo dan ne izadje iz kuce..

Rad od kuće je bolji za radnika sjedis u gaćama i tipkas po kompjuteru , rascupan i neobrijan

🤷🏻‍♀️

To je apsolutna propast

Drugar davno imao firmu u kući tj deo je bio poslovni prostor. I kaže on meni nema posla ja kažem i radnici sede? Idi kupi perač pod pritiskom, kante kofe sunđere i otvori perionicu. Eto ideje za rad od kuće :D

Ja sam kao i tab IT - znaci vidjen da radi od kuce. (pa i da bude available/on call 24/7/365)
Iako je IT vidjen za rad od kuce, primecujem danas da mnogo drugih stvari moze takodje da se obavlja 'od kuce' - prodaja, marketing, finansije, knjigovodstvo, raznorazne politike, projektovanje, odredjene vrste managementa itd.

Ali da se razumemo, tehnoloski i organizaciono, rad od kuce i rad na daljinu je stvar koja postoji jako dugo vremena
- prvo nekad pre interneta su se takodje radili projekti od kuce - onoliki - vise od pola elektronskih projekata smo napravili u stanu u kuhinji... kao frilencer svojevremeno vecinu projekata sam zapravo vecinom i radio od kuce - osim naravno sastanaka.
- drugo od pojave pristupacnih modema i telefonske zice moglo se zakaciti za neki tamo racunar/main frame/stagod i raditi od kuce udaljeno.
Sve to cak i nije bilo mnogo neobicno. Business as usual. Sad se rade stujdije i objasnjavanja - mislim da je to vise agenda za poslodavca da ustanovi sta mu je najbolji cost/benefit, ne znam zasto bi se dizala tolika prasina oko toga posle par decenija. Mozda zbog raznih ugovora???

Potpuno druga stvar je danasnja mega struktura poslova online i ko za koga radi, i odakle radi - na primer nije neobicno da budu saradnici koji nisu u istoj drzavi. Nije neobicno da zbog prirode nekih poslova moze da bude prakticnije da se radi od kuce (ima recimo procedura koje treba da se obave van radnog vremena, nocu itd. pa ako treba da se ode u kanc onda mora i neko da bude tu tipa obezbedjenja itd. sto su dodatni troskovi za firmu)

Treca stvar je kako, ko, i sta radi.

Licno deo posla obavljam kod kuce, iz raznih razloga, ali ono sto sam primetio jeste da postoje barem u mom slucaju dve glavne situacije i neke podsituacije:

- mogu da radim potpuno sam (imam neki deo koji krckam dok ne zavrsim)
- trebaju mi kosultacije sa kolegama oko posla sto:
- moze da bude lako online - nesto se dogovoramo generalno pa svako radi svoj posao
- a moze da bude lakse da sednemo i nesto radimo zajedno (sto drugim recima ispadne da je lakse kad smo zajedno u kancu)

i Cetvrta stvar su uslovi rada kod kuce.

Neki ljudi imaju decu. Neki ljudi mozda nemaju radno okruzenje. Mozda nemaju dovoljno tehnoloskih, ergonomskih itd uslova. A mozda imaju sve potaman i bolje nego u kancu. Tako da ja verujem da produktivnost varira u zavisnosti od jako mnogo raznih parametara koji se ticu same okoline koliko i u kombinaciji sa prethodnim stavkama.

U kancu, mozda je neka oprema tu blizu na kojoj mozda treba da se izvrsi neka fizicka intervencija, mozda je bolji setting, ima naravno i psihologije tima - mozemo da sednemo i da se malo salimo ili razgovaramo o generalnim stvarima ili da planiramo neku zajednicku akciju osim sto obavljamo radne zadatke.

U svakom slucaju sve je zapravo dozimetrija, potrebe poslodavca i psiholoski tipovi licnosti....
Tema je kompleksna - pitanja su jednostavna ali odgovori nisu. Ono sto ja zovem: malo naivno pitanje sa ogromnim, cesto nepotpunim, odgovorom.

Mislim da je obostrano dobar
Ima i toga kod nas, rekao bih da je veći deo naših poslovođa navikao da nadlega i kontroliše zaposlene u kancelarijama. Neka nus pojava jeste da ovo ume da stvori probleme na rednim mestima te se kvalitetni ljudi smore/odu.
Ako je plata dobra tj. nije za puko preživljavanje kontam da ovo ne igra neku ulogu.

Npr kada sam radio od kuće manje sam trošio no sada kada radim u firmi, sve ono što preskočim za vreme rada u firmi nadoknadim kući x2 zbog stresa, potrebnog odmora i sl.

Back