Rad na sebi

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
409.668
Rad na sebi, obično započinjemo u nekoj životnoj krizi, na nekoj životnoj prekretnici ili kada shvatamo da je rad na sebi naša zadatost.
Stoci kao preteče psihologije i praktične filozofije, savetovali su da osvestimo tri momenta.

-Prvi, carpe diem, iskoristi dan, govorili su. Jedan dan je mali život, pun mogućnosti, zato hrabro iskoristi dan.

-Drugi savet stoika je momento mori, shvati da si smrtan, šta nisi uradio zbog čega ćeš se kajati na kraju života, uradi to već danas.

-Treći savet, amor fati, prigrli svoju sudbinu, menjaj ono što možeš, ali ne gubi snagu i moć za nešto što nije u tvojoj moći, i znaj da napraviš razliku između te dve situacije.

Te stoičke istine su dobre kao osnova i čovek koji ih razume može da uspe, ako zna dve osnovne stvari da je nadogradnja obrazovanje sa razumevanjem i duhovno uzdizanje u prevodu moral i znanje...
Svaka tema koja se na ovom forumu postavi, sadrži u sebi neko pitanje koje zahteva odgovor. I sve te teme i sva ta pitanja se uvek svode na samo jedno pitanje: kako preći sa goreg na bolje. Ljudi na razne načine to pitanje postavljaju od kad postoje i do danas su dali bezbroj različitih odgovora kroz nauku, filozofiju, kroz razne religije, ideologije i politike. Jedan od takvih odgovora je i ovaj koji su dali stoici - "rad na sebi".

Ali svi ti odgovori su trice i kučine. Većina sveta i dalje strada ili veoma teško živi, jer sveukupni napredak sveta se svodi, ne ne da se pronađu sredstva ili načini da svet što lakše ipstane, več kako da se što lakše samouništi. Nemojte reći da to niste i sami primetili i da ne znate.

Naravno i ja se slažem da je spas za sve nas - rad na sebi. Ali ne ni na jedan od do danas poznatih nam načina koji je bilo ko predložio, več na onaj jedini mogući, univerzalni način, koji je u prirodi odavno poznat i koje se u prirodi od vajkada primenjuje. Metrnomy je taj način rada na sebi u gornjem svom postu sažeo i jednu rečenisu, rekavši: "nadogradnja obrazovanje sa razumevanjem i duhovno uzdizanje u prevodu moral i znanje."

Jeste, ali ptanje je koje nam je znanje potrebno da bi se duhovno i moralno uzdiglI, jer sva dosadašnja znanja koja su ponudili i načnici i filozofi i teolozi i ideolozi i političari, nisu bila delotvorna i nisu dala nikakve rezultate.

Znam da sam već dosadio i Bogu i ljudima nudeći u svakoj temi na ovom forumu ZAKON POSTOJANJA, kao neoborivu nauku i kao jedino moguće znanje, sa značenjem Večite i konačne Istine, bez čijeg potpunog razumevanja i praktičnog žibljenja, nikada niko neće uspeti, na svoju korist i korist celog sveta, uspešno i efikasno da poradi na sebi i postane visoko svesno razvijeno i moralno biće.

Rad na sebi, obično započinjemo u nekoj životnoj krizi,
Pazi kad jeste tako. Pre 2- 3 godine sam počeo sa filozofijom. Nije da baš ništa nisam znao, ali me kao mladića nije zanimalo nešto posebno.

Brzo čitam pa sam za ovo vreme pročitao stvarno dosta. Od stoika, krenuo sam od Seneke, pa Epiteta, Epikura, Marka Aurelija, onda sam 'zaglavio' pa odjednom se prešaltao na 18. vek, Hegel, Gete, Vajninger, Šopenhauer, od "novijih" Bertrand Rasel, namučio sam se ne što nisam mogao da shvatim već Hegel i Šopenhauer su jednostavno preobimni.

I sad se malo odmaram uz neku polufilozofiju, Irvin Jalom "Lečenje Šopenhauerom", čisto da je nešto 'laganije' a navukao sam se na knjige.

Back