Računi mnogo veći, a potrošnja ista, čak i manja: Neprijatno iznenađenje EPS-a

Sad nadjoh podatak da je u EPS-u 2021 radilo oko 25 hiljada ljudi (ili 1,1% svih zaposlenih u Srbiji), a tadasnja ministarka energetike plavusa koja je bila "expert" kaze da nije vazan broj zaposlenih (pogotovo ako su udomljeni kadrovi zi stranke joj) nego profitabilnost firme. Ybs, takvog "experta", zar nije logicno da smanjis broj zaposlenih pa da ti bude jos veci profit?

Dakle, ako imate 30-40% viska zaposlenih, ako imate naduvane javne nabavke ( u Srbiji je sad mito 30% na svaku javnu nabavku), ako imate naduvane ugovore sa stranim kompanijama u vezi nabavki opreme, vrsenju strucnih ekspertiza i planova, ako imate enormne gubitke u proizvodni i transportu elektricne energije jer je oprema i tehnologija stara vise decenija i nije mnogo ulagano u nju u medjuvremenu, ako sve to sagledate neverovatno je da se taj sistem nije jos raspao, kao i sve ostalo u Srbiji. Jedino razumno objasnjenje je da je taj sistem nekada davno u proslosti bio ekstremno dobro planiran i projektovan i da su energenti (voda i ugalj za rad rad elektrama) skoro za dzaba za EPS. A sta ce biti sa cenom elektricne energije kada se bude ozbiljno ulagalo u nekoj buducnosti, kad se budu obnavljale neke brane, kopovi, same elektrane i prenosni sistem? Ko ce to da plati? Ili potrosaci ili ce drzava da se zaduzuje do daljnjeg (ako EPS bude jos u drzavnom vlasnistvu). Pa pored nacionalnih stadiona za fudbal i atletiku otpacujete kredite Kinezima za novu hidrocentralu (plus brana i jezero) na Drini.

Srbima samo ostaje da se sele u lijepu vasu. :D
Ali mislim da su u Srbiji godišnje režije (kad se sve zbroji tijekom cijele godine) ipak nešto malo manje.
Grijanje plaćamo po potrošnji, tako da me prošli mjesec toplinarstvo izašlo oko 23.5€. Struja isto oko 25.5€. Biti će lijepo kad bude očitanje idući mjesec (jer klima radi dosta) pa mi lupi nadoplatu od 50-100€.
Kod nas je najskuplja voda, 2.42€ po kubiku.

Ali mislim da su u Srbiji godišnje režije (kad se sve zbroji tijekom cijele godine) ipak nešto malo manje.
Grijanje plaćamo po potrošnji, tako da me prošli mjesec toplinarstvo izašlo oko 23.5€. Struja isto oko 25.5€. Biti će lijepo kad bude očitanje idući mjesec (jer klima radi dosta) pa mi lupi nadoplatu od 50-100€.
Kod nas je najskuplja voda, 2.42€ po kubiku.
Tih 23.5 eura za prosli mesec je utrosak tople vode i fiksni deo za toplanu (jer logicno niste imali grejanje u julu/srpnju)?

Tih 23.5 eura za prosli mesec je utrosak tople vode i fiksni deo za toplanu (jer logicno niste imali grejanje u julu/srpnju)?
Točno. Istina ima i neka subvencija Vlade RH od 4.7€. Znači račun je zapravo oko 28.2€. Vlada subvencionira grijanje do 31.03.2024.
Isto tako cijena struje je zamrznuta do 30.09.2023. na prošlogodišnju razinu i prošli mjesec iznosi 0.1577€/kWh.

Točno. Istina ima i neka subvencija Vlade RH od 4.7€. Znači račun je zapravo oko 28.2€. Vlada subvencionira grijanje do 31.03.2024.
Isto tako cijena struje je zamrznuta do 30.09.2023. na prošlogodišnju razinu i prošli mjesec iznosi 0.1577€/kWh.
Eto, to vam je kad zivite u socijalistickoj Evropi, subvencionisane i zamrznute cene. I kako onda da uspe u trci sa USA i Kinom, ne mozes imati socijalu i napredovati sem ako ne stampas novce.

Ozbiljno, sasvim je OK da drzava vodi racuna o stanovnistvu, ne mozes sve liberalizovati i gledati samo na profit, drzava je pre svega drzava za sve stanovnike koji zive na jednoj teritoriji a ne krava muzara za povlascene i bogate.

Eto, to vam je kad zivite u socijalistickoj Evropi, subvencionisane i zamrznute cene. I kako onda da uspe u trci sa USA i Kinom, ne mozes imati socijalu i napredovati sem ako ne stampas novce.

Ozbiljno, sasvim je OK da drzava vodi racuna o stanovnistvu, ne mozes sve liberalizovati i gledati samo na profit, drzava je pre svega drzava za sve stanovnike koji zive na jednoj teritoriji a ne krava muzara za povlascene i bogate.
A eto. Vidjeti ćemo što će biti sad nakon 30.09.2023. hoće li nam ostaviti ovu cijenu struje ili će staviti neku veću.

Između ostalog tu su i stavke distribucija i prenos energije po ceni od čak 2800 dinara!

Računi mnogo veći, a potrošnja ista, čak i manja: Neprijatno iznenađenje EPS-a​

https://n1info.rs/biznis/racuni-mno...ta-cak-i-manja-neprijatno-iznenadjenje-eps-a/

Pogledajte prilog 1398080

Hoće li narod izaći na ulice i blokirati rad svih ministarstava i ovih lopova iz epsa?!??
U oktobru, kada poskupi struja ponovo, bice tacno duplo skuplja nego pre 2 godine.

Inace, problem je sledeci,
EPS proizvede struju i istu struju prodaje privatnim firmama. Onda te firme ponovo prodaju tu struju za vecu cenu elektrodistribuciji koja koristi EPS transportni sistem itd.
U sustini fantomska firma kupuje i zatim prodaje struju na papiru istoj firmi i dolazi do potrosaca. Udara reket ili uzima svoj procenat, samo ke to upakovano u legalne tokove. Sve dirme su osnovane i imaju ugovore od dolaska DOS-a na vlast.
Ne znam dal neko zna neto o ovome, ali ne znam sta bih dalje rekao…

Back