Računi mnogo veći, a potrošnja ista, čak i manja: Neprijatno iznenađenje EPS-a

2 ili 4 isto ti dođe. Bojler na EKO stalno radi, veš mašina i mašina za sudove posle 12 normalno kuvanje mesečno struja 2500 din. Potrošnja 230 kwh mesečno zelena tarifa.

U stanu je sada 29 ako je napolju 35° uključim klimu na 26 (tri stepena razlike) koje klima brzo postigne i pali se povremeno da dohladi. Račun mi je stigao 8000 din.

Kako su došli vrući dani potrošnja mi je na računu duplirana! Preko 500 kwh!

Pogledajte prilog 1398247
Pa nije isto ako je 2 ili 4 clana porodice, 4-ro ljudi trosi duplo vise tople vode od 2-je, vise se kuva, vise se koriste uredjaji po stanu, za 2-je je dovoljna i jedna klima a ne dve itd. Te pretpostavljam da je Tzar u pravu, da za 4-clanu porodicu i recimo 2 klime trema skoro 20 hiljada u letnje mesece kada klime rade kao lude.

Stos je sto je u Srbiji i extra dobra plata (+1000eura) mala za troskove, plate su niske a troskovi uglavnom evropski. I tako ce biti uvek.

6000-8000dinara.
Pa to je duplo manje od onog sto Tzar kaze.
Znam da moji roditelji i brat placaju po otprike 5-6 hiljada ali oni zive u kucama, zapravo nemam pojma koliko brat mesecno placa struju ali je ranije bilo priblizno kao kod roditelja. Sa roditeljima pricam o troskovima njihovog zivota, cak ubiraju i stanarinu od mog stana koji izdaju nekoj porodici, ti ljudi placaju i struju i infostan ali nemam pojma koliko, stanarinu placaju 350 pa mogu misliti kako im je tesko da prezive u BGD kad se sve to nakarika. Hteo moj otac da im dize stanarinu kad je prosle godine odletelo sve zbog Rusa, jedva ga odgovorili brat i ja, tih 100 eura koje je hteo da podigne njemu nista specijalno ne bi pomogle u zivotu ali bi toj porodici mozda znacile toliko da se isele i potraze nesto jeftinije. Sad racunam i ispada da takvoj porodici treba 1200-1300 eura u nekom minimumu za zivot u BGD. Strasno.

Treba blokirati EPS I TRAŽITI SMENU SVIH DIREKTORA LOPOVA!
Mislis da direktori EPS-a odredjuju cene elektricne energije? Cena elerktricne energije u Srbiji je politicka kategorija, odredjuje je ministar energetike i predsednik vlade sa aminovanjem vrhovnog vodje, direktori EPS-a samo sprovode njihovu odluku. Znaci pogresno mesto blokade predlazes.
Pretpostavljam da iz EPS-a traze i vecu cenu ali politicari izbalansiraju, da se dodvore stanovnistvu.

Pa to je duplo manje od onog sto Tzar kaze.
Znam da moji roditelji i brat placaju po otprike 5-6 hiljada ali oni zive u kucama, zapravo nemam pojma koliko brat mesecno placa struju ali je ranije bilo priblizno kao kod roditelja. Sa roditeljima pricam o troskovima njihovog zivota, cak ubiraju i stanarinu od mog stana koji izdaju nekoj porodici, ti ljudi placaju i struju i infostan ali nemam pojma koliko, stanarinu placaju 350 pa mogu misliti kako im je tesko da prezive u BGD kad se sve to nakarika. Hteo moj otac da im dize stanarinu kad je prosle godine odletelo sve zbog Rusa, jedva ga odgovorili brat i ja, tih 100 eura koje je hteo da podigne njemu nista specijalno ne bi pomogle u zivotu ali bi toj porodici mozda znacile toliko da se isele i potraze nesto jeftinije. Sad racunam i ispada da takvoj porodici treba 1200-1300 eura u nekom minimumu za zivot u BGD. Strasno.
Napisao sam samo racun za struju ako ste to pitali.

Napisao sam samo racun za struju ako ste to pitali.
Na to sam i ja mislio, Tzar je gore rekao da cena struje za takvu porodicu ide i do 18-20 hiljada mesecno u letnje dane kad se klima uredjaji samo tako teraju.
Mene je sve to navelo da izracunam koliki je ninimalni mesecni trosak za tu pretpostavljuenu porodicu da bi prezivela u BGD.

Edit.
Mene cela ova prica vraca u vreme kad je moja porodica zivela tu, i supruga i ja smo imali iznadprosecne plate, secam se da je to 2010 bilo negde oko 170-180 hiljada mesecno. Imali smo samo kredit za jedan automobil, reda velicine 15-20 hiljada mesecno, vozili smo 2 automobila (trosak za benzin nam je bio poprilicna stavka, mislim da smo sipali nedeljno za 5-6 hiljada), placali klincima raznorazne skolice jezika, sport... i jedva sastavljali kraj sa pocetkom sledeceg meseca. Od mojih eksta honorara za projekte smo isli na letovanja, zimovanja ili kupovali neki polovni auto-krsh iz Svabije za drugi automobil. A da smo rentali stan ili placali kredit za stan ne znam kako bi se snalazili za prezivljavanje. Taj osecaj blizenja kraja meseca i sve manje novca na racunu me i danas progoni, to je poprilican pritisak u zivotu.

Poslednja izmena:
Na to sam i ja mislio, Tzar je gore rekao da cena struje za takvu porodicu ide i do 18-20 hiljada mesecno u letnje dane kad se klima uredjaji samo tako teraju.
Mene je sve to navelo da izracunam koliki je ninimalni mesecni trosak za tu pretpostavljuenu porodicu da bi prezivela u BGD.
Ja sam sa sela ali ne znam kakve to veze ima, cena kilovata je ista. I imam jednotarifni sat. Sa klimom itd. za cetvoro nije preko 10.000din osim ako nema nekakve ludacke potrosace.

Mislis da direktori EPS-a odredjuju cene elektricne energije? Cena elerktricne energije u Srbiji je politicka kategorija, odredjuje je ministar energetike i predsednik vlade sa aminovanjem vrhovnog vodje, direktori EPS-a samo sprovode njihovu odluku. Znaci pogresno mesto blokade predlazes.
Pretpostavljam da iz EPS-a traze i vecu cenu ali politicari izbalansiraju, da se dodvore stanovnistvu.
Treba ih vatrom isterati iz tih pacovskih rupa!

Hoces da kazes da treba skoro 20 hiljada za takvu jednu porodicu? Infostan je recimo 20-25 hiljada za takav stan? I jos 10-tak hiljada za telefone, kablovsku (TV i i interMet)? Pa se mesecne rezije natociljaju na 50-55 hiljada? Nije strasno ako imate svoj stan, ali ako ste u kiriji onda treba 2 postene plate za zivot.
Znaci i kod vas dosao kapitalizam, nema vise jeftinog zivota u gradu.

Edit.
Secam se da sam kad sam odlazio iz Srbije placao struju red velicine 2500-3000 dinara a infostan oko 12-13 hiljada za stan i porodicu iz gornjeg teksta, sa svim ostalim rezijama je bilo negde oko 20 hiljada mesecno. Inflacija.

Nije toliko infostan, ako nemas toplu vodu. Ako imas onda si nayebao.

Sto se tice struje ogromna je razlika leti da li je neko stalno kod kuce ili nije.

Meni je malo manji racun ove godine iako je poskupela struja 30%, jer sam prosle godine u julu bio nedelju dana na odmoru.

I za tih nedelju dana radila klima non stop i potrosio sam mnogo vise struje nego ove godine.

A ove godine su bile i one super oluje tako da je manje radila klima.

Ja sam sa sela ali ne znam kakve to veze ima, cena kilovata je ista. I imam jednotarifni sat. Sa klimom itd. za cetvoro nije preko 10.000din osim ako nema nekakve ludacke potrosace.
Vec sam objasnio, nisam gledao samo na cenu struje, gledao sam i na ostale troskove zivota, cisto da sagledam koliko treba sada za zivot jednoj porodici iz moje perspektive. Racun za EDB je samo jedna stavka, tu su i troskovi ostalih komunalija, porezi za nekretninu, telefoni, kablovska... U BGD ( i ostalim gradovima) imas i troska na Infostan, placas grejanje cele godine po 12-hiljada dinara (tako nesto je mislim bilo, ko zna koliko je danas) cak i za letnjih dana. U sopstvenoj kuci za toliki novac za godinu dana mozes da grejes 2.5-3 puta vise kvadrata.

Nije toliko infostan, ako nemas toplu vodu. Ako imas onda si nayebao.

Sto se tice struje ogromna je razlika leti da li je neko stalno kod kuce ili nije.

Meni je malo manji racun ove godine iako je poskupela struja 30%, jer sam prosle godine u julu bio nedelju dana na odmoru.

I za tih nedelju dana radila klima non stop i potrosio sam mnogo vise struje nego ove godine.

A ove godine su bile i one super oluje tako da je manje radila klima.
Secam se da je samo stavka za Beogradske elektrane za taj stan od 80kvm bila 11-12 hiljada (to sam uporedjivao sa ocem kad je kukao koliko potrosi na gas za grejanje za kucu, pa smo dosli do zakljucka da ja potrosim na godinu dana njegove duple troskove za taj gas), ne secam se ostalih troskova sem da je za Stambeno bilo oko 2000 ( nekad sam tamo radio pa me to interesovalo).

Pre 15-tak godina je bila potegnuta ideja da Beogradske elektrane ugrade kalorimetre (merace isporucene toplotne energije) kod svakog potrosaca te da placanje bude po utrosku a ne m2 stana ali to nije usvojeno, niti ce ikada jer ne bi mogli tako da uzimaju harac.

A u sadasnjem stanju nevezano od cene po m2 povrsine stana nije ista isporucena energija za nekoga ko je na 1km od toplane i nekoga ko je 10km dalje jer topla voda ima proporcionalne gubitke sa udaljenoscu koju prelazi.

Pre 15-tak godina je bila potegnuta ideja da Beogradske elektrane ugrade kalorimetre (merace isporucene toplotne energije) kod svakog potrosaca te da placanje bude po utrosku a ne m2 stana ali to nije usvojeno, niti ce ikada jer ne bi mogli tako da uzimaju harac.
To ti je jos veca pljacka jer naplacuju fiksni deo koji ti je jos malo pa kao sto placas bez kalorimetra.

A u sadasnjem stanju nevezano od cene po m2 povrsine stana nije ista isporucena energija za nekoga ko je na 1km od toplane i nekoga ko je 10km dalje jer topla voda ima proporcionalne gubitke sa udaljenoscu koju prelazi.
Ne zanosise imaš primer tih kalorimetra u hrvatskoj, ojadili su korosnike! Tek tu je lopovluk! Obasja sunce kalorimetar hop 100 evra viši račun!

Ne zanosise imaš primer tih kalorimetra u hrvatskoj, ojadili su korosnike! Tek tu je lopovluk! Obasja sunce kalorimetar hop 100 evra viši račun!
Sad citam na beobuildu, postoji fiksni deo koji se placa bze obzira na koriscenje, 1500 din mesecno, ostatak racuna je prema utrosku na toplotnoj podstanici pa podeljeno proporcinalno sa kvadraturom stana u odnosu na sve priljucene na toj podstanici. Znaci ipak se ne meri cista individualna potrosnja. Opet, sio mi ga Djura.

Back