Racunarske nauke ili informacione tehnologije

Zelela bih da studiram nesto vezano za IT. Na fakultetu koji ja zelim da upisem postoje dva smera, a to su informatika i racunarstvo (racunarske nauke) i informacione tehnologije. Zanima me koji je bolji, koje su razlike? Neki su mi rekli da su racunarske nauke vise za zene, tj. da to zene vise zavrsavaju.

Могли бисмо начелно да пишемо о разлици између тих појмова и шта би требало да представљају, али ако имаш линк да се погледа студијски програм на оба смера, много би се прецизније видело одатле.
 
Poslednja izmena:
Razlika naizgled nije velika ali zapravo jeste.Iako često oni koji završe računarske nauke rade isti posao kao oni koji završe IT. Obrnut slučaj je prava retkost.

Računarske nauke su bliže matematici možemo slobodno reći primenjena matematika - na takvim smerovim akcenat je uglavnom na veštačkoj inteligenciji, računarskih grafici, algoritmima, kriptografiji...na takvi smerovima uglavnom ima puno uglavnom teške matematike (pogotovo ako nisi išla u neku specijalnu matematičku gimnaziju) koja je osnova za računarske nauke. Ovakvi poslovi su bolji, ovakav kadar je teško zamenljiv, mada mi se čini u praksi da malo ko sa ovakvih smerova izvuče praktičnog znanja i da dobijem neki zanimljiv i dobro plaćen posao. Iz prostog razloga što je za ovakve stvari predznanje neophodno, ogromna posvećenost neupitna a opet većina studenata gleda da što pre zgrabi diplomu...ne treba zaboraviti istaći ni da većina profesora nije rada da podelji svoje znanje tako da od njega jednog dana studenti imaju koristi. Ako se odlučiš za studije na ovom smeru, moj ti je savet da tražiš knjige na engleskom, ruskom, kineskom...čak i ako ne znaš ove jezike, biće ti jednostavnije nego na srpskom gde je rešenje zadatak u jednom redu, i to mahom pogrešno :hahaha:

S druge strane informacione tehnologije, kao što im samo ima kaže tehnologije su neka primena. To je uglavnom projektovanje, razvoj, implementacija, podrška i upravljanje informacionim sisteemima, softverskim aplikacijama i hardverom" - Srpski rečeno učiš svašta vezano za računare...od programiranja, do baza podataka, web programiranja, operativnih sistema, računarskih mreža, interakcije čovek računar, bezbednosti informacija...Sa ovim smernom je mnogo lakše naći posao, ali nemoj misliti da je fakultet dovoljan, tehnologija zastareva, studijski programi ne mogu da je isprate...tako da uz studije treba paraleno razvijati manji projekat ili više (ne previše mikro) da bi te poslodavac uopšte uzeo u obzir.

Najbolje je da nam daš linkove profila oba smera. Na nekim fakultetima su Informacione tehnologije fensi smer pun ekonomskih predmeta koje veze nemaju sa IT, a na nekim su sasvim ok smer koji stvaraju budućeg full-stack developera.
 

Back
Top