Računari za čitanje misli koji mogu da proizvedu slike visoke vernosti samo iz vaših misli dolaze ranije nego što mislite

Sensei

Master
Moderator
Poruka
72.911
Dolaze kompjuterski sistemi za čitanje misli koji mogu da proizvedu slike visoke vernosti samo iz vaših misli. Da li smo deceniju ili manje daleko od mogućnosti da zamislimo postojanje slika?

Kratak odgovor: manje.

Ali pre nego što se udubimo u dug odgovor, hajde da prvo odgovorimo na pitanje kako je to moguće.

Meta, matična kompanija Fejsbuka, nedavno je počela da deli rane rezultate projekta, nazvanog DINOv2, koji je bio u razvoju poslednjih nekoliko godina. Projekat uključuje istraživače koji koriste magnetoencefalografiju (MEG) u kombinaciji sa AI da bi razumeli kako mozak obrađuje vizuelne informacije.

1714754644635.png
 
Sistem može da analizira hiljade merenja moždane aktivnosti u sekundi i da proizvede približne slike koje barem odgovaraju kategorijama originalnih slika, iako neke od njih promašuju.

U svom početku, ovaj proces je uključivao ljude koji su ručno hranili i kategorisali hiljade slika i video snimaka u AI model. Ono što je kritično u vezi sa DINOv2 je da može da uči iz slika bez ljudskog unosa i bez da mu se kaže šta su ili šta je kontekst.

Kao model samonadzora, DINOv2 može naučiti ključne vizuelne karakteristike, uključujući percepciju dubine i prirodno ponašanje svetlosti u različitim scenarijima.
 
Šta bi sve ovo moglo značiti u smislu aplikacija u stvarnom svetu? Sistemi kompjuterskog vida se već koriste da pomognu u stvaranju prvih generacija samovozećeg transporta. Ali ako kompjuteri mogu da čitaju naše misli i generišu visoko verne reprezentacije, na kraju bismo mogli da kreiramo jedinstvene slike samo od misli; nisu potrebne kamere, platno, četkice ili olovke.

Možemo li doći do tačke u kojoj snimamo svoje snove kao da čuvamo TV emisije?
 
Ima donekle smisla, vise od decenije postoje Mind Reading Game kontroleri (headset) koji i dan danas mogu da se slobodno kupe i to za ne prevelik novac, kinezi ih isto stancaju kao ludi.

Funkcionisu po principu EEG-a, imaju elektrode koje mere elektricne signale koji nastaju iz mozga preko skalpa, kada uredjaj detektuje poseban obrazac mozdane aktivnosti on ih pretvori u naredbu, npr. tuzan=levo, veseo=desno, opusten=gore, skoncentrisan=dole.

Problem je sto koliko znam svacija mozdana aktivnost ima individualan obrazac, tako da bih koristio taj kontroler moram da prodjem kroz odredjen "trening".

Ti kontroleri nisu stekli toliku popularnost jer su bili neprecizni ali su sluzili svrsi, danas ekspanzijom AI-a i kombinacijom te tehnologije verujem da bi takvi uredjaji mogli da budu neuporedivo efikasniji pa kapiram da bi bili u stanju da mozda i nauce da reprodulkuju vizuelnu sliku na osnovu obrasca mozdanih aktivnosti korisnika koji ih koristi. Ali tesko da ce moci da citaju misli u bukvalnom smislu, bar ne jos dugo dugo vremena :lol:

Primer od pre 10 godina

 

Back
Top