Racunar ne dozvoljava da se instalira Windows XP...

Skiljk

Zainteresovan član
Poruka
435
Verovatno ste i vi upoznati sa cinjenicom da neki noviji racunari (lap-topovi) ne dozvoljavaju da se instalira Windows XP... Tj. prepoznaju instalacioni CD, krenu sa ucitavanjem fajlova a zatim kad treba da krene sa instalacijom izbace gresku, odnosno nedozvoljava da se nastavi instalacija... Da ne objasnjavam sad kakva je greska i sta tacno pise, onaj ko se susretao sa tim zna o cemu pricam... ;)
Kada se na isti racunar proba instalirati Vista ili Win 7, nema nikakvih problema...

Neki kazu treba podesiti pojedine opcije u BIOS-u, neki da treba uzeti specijalni instalacioni CD XP-a...
Mene zanima koje su to tacno opcije koje treba podesiti i kakav je to "specijalni" CD...?

Dobro su dosla i sva druga resenja ovog problema...;)

Hvala...

Iskreno nikad čuo za takvo nešto. Ako mi išta pada na pamet možda Microsoft praktikuje neku politiku za prelazak (silom) na Win7 (jer se naravno na visti niko ne zadržava). Probao sam 7 i nikako mi se ne svidja. Mislim da nikada neće napraviti sistem koji je i upola dobar kao WinXp. Možda su (po meni) trebali da naprave sistem koji izgleda kao XP i ima ista (faktički) podešavanja ali da je npr bolji po pitanju podešavanja i sigurnosti. Oni su tu priču (podešavanja i sigurnosti) proturili odmah uz Win7 ali to uopšte nije sistem kao što je XP.
Odo ja daleko od pitanja ali zaista ne znam šta može da bude u pitanju. Gotovo sam siguran da BIOS nema ništa sa tim, faktički on podešava samo uredjaje, uglavnom ne sistem pa ne vidim kako bi on mogao da utiče na instalaciju.

Verovatno ste i vi upoznati sa cinjenicom da neki noviji racunari (lap-topovi) ne dozvoljavaju da se instalira Windows XP... Tj. prepoznaju instalacioni CD, krenu sa ucitavanjem fajlova a zatim kad treba da krene sa instalacijom izbace gresku, odnosno nedozvoljava da se nastavi instalacija... Da ne objasnjavam sad kakva je greska i sta tacno pise, onaj ko se susretao sa tim zna o cemu pricam... ;)
Kada se na isti racunar proba instalirati Vista ili Win 7, nema nikakvih problema...

Neki kazu treba podesiti pojedine opcije u BIOS-u, neki da treba uzeti specijalni instalacioni CD XP-a...
Mene zanima koje su to tacno opcije koje treba podesiti i kakav je to "specijalni" CD...?

Dobro su dosla i sva druga resenja ovog problema...;)

Hvala...

Не могу сад да се сетим тачно шта али дефинитивно у биосу мораш да подесиш нешто везано за САТА хард дискове... Гуглај мало наћеш решење 100%...

Kartica Advanced
- AHCI Configuration -> treba ukljuciti "DISABLED" ako je u mogucnosti,
ako ne, onda promijeniti mod iz AHCI u IDE.

Opcija u biosu se zove obicno native sata
(razlikuje se od biosa do biosa, trebalo bi da se
zove SATA Device Mode, vjeerovatno je namještena na AHCI
a treba da se podesi na IDE)

Ali mislim da novi laptopi nemaju više tu mogućnost jer proizvođači više jednostavno ne prave Biose sa tom opcijom. Dok su pravili Laptope sa Flopi Disketom ti drajveri su se ubacivali preko diskete...Pošto više nema laptopa sa disketom ostaje ti opcija da nađeš Win XP Pro SP3 sa Integrisanim Sata drajverima..(taj link ti mogu ja dati)....Ali ako ga i instaliraš ostaje pitanje da li ćeš naći drajvere za Win XP jer ako obratiš pažnju vidjećeš da na stranicama proizvođača za nove laptope i nema drajvera za XP nego samo za Vistu i Win 7....

Nisam imao pojma o ovome al' evo danas pokušao sam drugarici da instaliram XP na nov (fenomenalan) laptop koji je na Win7 i to na nemačkom čiju nijednu reč ne znam i umesto da "neće" da instalira XP on izbacio BSOD, šta mu to znači...
Odmah sam se setio šta ste ranije pisali i ušao u BIOS ali ja jednostavniji i manji BIOS ne videh, nigde advanced opcije niti išta slično...
Da li bi prebacivanje sa ATA na IDE ikako pomoglo jer mi se to jedino učinilo kao OK...?
Inače, znate li kako da se promeni jezik bez obaranja sistema, ja sam baš tražio za nemački ali su preporučivali neki Vistalizator (koji na tom laptopu neće da se pokrene)... Uglavnom nabrajaju Control panel pa Regional and languages pa nešto Display-speach promeniti u engleski ali nema takve opcije, sve sam (to na nemačkom) prešao i opet neće... Smešno mi što na tom kompu Chrome automatski (ili to sistem radi) prebacuje stranice na nemački iako je stranica na npr www.google.RS... WTF? al' stvarno...
Takodje su preporučili u opcijama Windows update da se izaberu language packages, verujte da je to toliko teško izvesti ili nemoguće jer nemački i moje znanje po pitanju istog ravno nuli...
Znam da nije post baš za temu ali eto da pitam...Pa ako neko zna...

Poslednja izmena:
Nisam imao pojma o ovome al' evo danas pokušao sam drugarici da instaliram XP na nov (fenomenalan) laptop koji je na Win7 i to na nemačkom čiju nijednu reč ne znam i umesto da "neće" da instalira XP on izbacio BSOD, šta mu to znači...
Odmah sam se setio šta ste ranije pisali i ušao u BIOS ali ja jednostavniji i manji BIOS ne videh, nigde advanced opcije niti išta slično...
Da li bi prebacivanje sa ATA na IDE ikako pomoglo jer mi se to jedino učinilo kao OK...?
Inače, znate li kako da se promeni jezik bez obaranja sistema, ja sam baš tražio za nemački ali su preporučivali neki Vistalizator (koji na tom laptopu neće da se pokrene)... Uglavnom nabrajaju Control panel pa Regional and languages pa nešto Display-speach promeniti u engleski ali nema takve opcije, sve sam (to na nemačkom) prešao i opet neće... Smešno mi što na tom kompu Chrome automatski (ili to sistem radi) prebacuje stranice na nemački iako je stranica na npr www.google.RS... WTF? al' stvarno...
Takodje su preporučili u opcijama Windows update da se izaberu language packages, verujte da je to toliko teško izvesti ili nemoguće jer nemački i moje znanje po pitanju istog ravno nuli...
Znam da nije post baš za temu ali eto da pitam...Pa ako neko zna...

Pogledaj malo po ikonicama na slikama pa ćeš vidjeti hoćeš li se snaći...

Prilozi

• Picture1.jpg
    Picture1.jpg
    36,8 KB · Pregleda: 23
  • Picture2.jpg
    Picture2.jpg
    33,1 KB · Pregleda: 24
  • Picture3.png
    Picture3.png
    93,7 KB · Pregleda: 19
Video sam ove slike i pokušao (sve gde je moguće za jezik promenio sam ga na engleski) i opet neće. Sada mi nije jasno zašto 50% neta VIČE da na Win7 Ultimate ne može da se doda/instalira/promeni jezik sistema (osim preko tog vistalizatora koji neće da se instalira) dok druga polovina tvrdi suprotno. Inače kod nje je mislim Home premium al' sigurno nije ultimate...

Šta vi (koji imate Win7) mislite o njemu kao sistemu. Ja ga ne volim i ne čini mi se uopšte funkcionalnijim osim što ima nove teme... Bar mi se tako čini... Da li je neko prešao na njega pa se pokajao...

Poslednja izmena:
Video sam ove slike i pokušao (sve gde je moguće za jezik promenio sam ga na engleski) i opet neće. Sada mi nije jasno zašto 50% neta VIČE da na Win7 Ultimate ne može da se doda/instalira/promeni jezik sistema (osim preko tog vistalizatora koji neće da se instalira) dok druga polovina tvrdi suprotno. Inače kod nje je mislim Home premium al' sigurno nije ultimate...

Sada sam išao na windows update da vidim koje jezike nudi za update...Ponuđena su 33 jezika ali nije ponuđen "windowsow maternji engleski jezik" što je i razumljivo...Dakle na ovaj način ga ne možeš ni promijeniti....sa vistalizatorom nisam upoznat pa ti ne mogu ništa reći...

Back