Racunar i grom

Dr.Nestorovic

Obećava
Poruka
92
Pozdrav,

Planiram da kupim polovan racunar. Sve radi super. Samo vlasnik kaze da mu je promenio napajanje jer je bio udar groma. E sad me interesuje da li je to sigurno..jel mogao grom jos nesto ostetiti a da ne bude vidljivo kada budem ukljucio racunar?

Је ли имао УПС? Ако је гром ударио то није мала ствара, дефинитивно нека компонента мора да страда. Нећеш то можда видети на први поглед када провераваш рачунар. И чим је то повољна цена, а претрпео је тако нешто као што је удар грома, саветовао бих ти да не купујеш.

Је ли имао УПС? Ако је гром ударио то није мала ствара, дефинитивно нека компонента мора да страда. Нећеш то можда видети на први поглед када провераваш рачунар. И чим је то повољна цена, а претрпео је тако нешто као што је удар грома, саветовао бих ти да не купујеш.
Pa Ups nije dovoljan da spasi računar od direktnog udara groma ili ako udari blizu... Al za ostalo se slažem.

Generalno jako zavisi da li je bio DIREKTAN udar groma ili u blizini...Jer generalno udar groma je kao pre-napon normalno dosta jaci e sad...Moze da se desi da popije "samo"napajanje ili monitor, uticnica itd..Sta je jos a sta nije stradalo..Tesko je ovako znati stvarno..Ali problem je jos sto te kompnente sigurno vise ne podlezu garanciji...

prvo zavisi od toga kakav je * udar groma * bio , dal je stvarno udario grom , u sta sumnam ili je bio neki skok napona , pa je izgoreo samo osigurac na napajanju

zatim zavisi od stradalog napajanja , ako je kvalitetno zadrzalo je sve na sebe , ostalo nista nije u kvaru.

ako je ispravno , ja bih uzeo ako je cena tolika da se uklopis i uz eventualnu zamenu ploce.

prvo zavisi od toga kakav je * udar groma * bio , dal je stvarno udario grom , u sta sumnam ili je bio neki skok napona , pa je izgoreo samo osigurac na napajanju

zatim zavisi od stradalog napajanja , ako je kvalitetno zadrzalo je sve na sebe , ostalo nista nije u kvaru.

ako je ispravno , ja bih uzeo ako je cena tolika da se uklopis i uz eventualnu zamenu ploce.
I pitanje je da li je računar bio uključen ili isključen u trenutku udara groma? Ako je bio isključen, na ploči je mogao stradati samo deo koji radi pod stendbaj. A onda ga više ne bi ni mogao da uključiš i nakon promene napajanja.

?? Jeftini UPS uopšte NIJE u funkciji dok imaš 230V! Samo 'profi' sistemi imaju stalno napajanje preko UPS-a. Ako je računar bio tada isključen, naponski impuls se trebao da prenese preko napajanja koje ne radi, napuni kondenzatore, pređe na naponske konvertore na ploči koji NE rade, napuni kondenzatore iza njih i tek onda napravi štetu ako ipak dođe do prevelikog napona na komponente! A verovatnost za štetu koja se ne vidi odmah?

Pa grom sigurno nije udario direktono u racunar, osim ako nije bio na krovu zgrade i prikljucen na gromobran. Otislo mu je napajanje jer je doslo do naglog skoka napona.To se najcesce desava u takvim slucajevima, mada zna da strada i maticna, ali retko. Ako PC radi onda nije nista osteceno, jer elektronika nije kao mehanika gde nesto radi 50%, to jos od vremena kada se preslo sa lampi na tranzistore.
Znaci kupi ga slobodno ako radi.

Pa grom sigurno nije udario direktono u racunar, osim ako nije bio na krovu zgrade i prikljucen na gromobran. Otislo mu je napajanje jer je doslo do naglog skoka napona.To se najcesce desava u takvim slucajevima, mada zna da strada i maticna, ali retko. Ako PC radi onda nije nista osteceno, jer elektronika nije kao mehanika gde nesto radi 50%, to jos od vremena kada se preslo sa lampi na tranzistore.
Znaci kupi ga slobodno ako radi.
Ma da li si ti normalan druze? Ako je pored prozora komp i grom udari vrlo blizu a moguce je to je kao da je udario direktno...
I dalje ponavljaas jedan deo sto sam ja vec rekao a konstatacija"ako radi sve je OK "nije bas...na mestu..Maticn ploca moze da popije pa da pravi-probleme sa USBom, LAN portom itd a da se ne vidi svakog momenta u radu...Da je kod racunara sve tako crno-belo-"radi-ne radi"...ali NIJE! Ni blizu...

Ma da li si ti normalan druze? Ako je pored prozora komp i grom udari vrlo blizu a moguce je to je kao da je udario direktno...
I dalje ponavljaas jedan deo sto sam ja vec rekao a konstatacija"ako radi sve je OK "nije bas...na mestu..Maticn ploca moze da popije pa da pravi-probleme sa USBom, LAN portom itd a da se ne vidi svakog momenta u radu...Da je kod racunara sve tako crno-belo-"radi-ne radi"...ali NIJE! Ni blizu...
Par puta sam na konfiguracijama morao dodavati PCI-LAN karticu jer je ploča popila nešto, recimo udar groma i spržila OnBoard-LAN chip....

Gromovnik, da li si svestan sta pricas? Udar groma proizvede 10 gigavata , pa od tog PCa ne bi ostali ni dugmici posle direktnog udara.

Pa zato. I nemora da.bude direktan udar, može da udari u zgradu pored pa tebi da sjebe nešto. Meni je tako pre 20tak godina otišao računar. Grom zapucao u zgradu pored, računar se ugasio i to je bilo to...
Moze i pored zgrade, a moze i na 100m od zgrade , ali bih ti preporucio da procitas sta si ranije pisao. Sustina je u tome da PC strada od skoka napona , bas kao sto mogu da stradaju i ostali elektricni aparati u kuci.

Back