Rabljaonica, utjecajnik, ljetogrozan: Ovo su nove reči u hrvatskom jeziku

Casual Observer

Legenda
Poruka
53.005
AF976759-36F9-4593-B1D5-8AD9A051024A.jpeg

Fondacija "Dr Ivan Šreter" i časopis "Jezik" objavili su osam reči koje su ušle u uži krug za najbolju novu hrvatsku reč, a ove godine niko nije nagrađen.

Časopis "Jezik" prikupljao je reči od 1. januara do 22. decembra 2023. godine, a na konkurs se javilo 113 osoba, predložene su 303 reči. Nijedna reč nije dobila toliko glasova da bi bila nagrađena pa je ovo 18. takmičarsko kolo ostalo bez pobednika.Bez obzira na to što nagrada izostaje, treba istaći nekoliko reči koje je žiri ocenio dobrim. Nekoliko reči ponavlja se godinama, a predlagači su različiti što dovodi do zaključka da su reči potrebne.

U konkurenciji za nagradu bilo je čak 303 predloženih reči, a u uži krug je ušlo sledećih osam:


- utjecajnik - influenser

- trogodak - het trik

- rabljaonica - prodavnica polovne odeće

- promopisac - reklamopisac ili copywriter

- ljetogrozan - osetljiv na toplotu

- ubrusnik - držač za ubruse

- vodomet - vaterpolo

- vodometaš - vaterpolistaIzbor nove reči je godišnja tradicija i deo obeležavanja Dana hrvatskog jezika, Spomen-nedelje na istorijske dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

https://www.021.rs/story/Info/Zanim...ozan-Ovo-su-nove-reci-u-hrvatskom-jeziku.html

Rabljaonica, ili prodavnica polovne odeće, pitanje je sad, o utjecajniku, ljetogroznom i da se ne govori. Kako vam zvuče ove nove reči?
 
ćuj nije ni to loše. zakaj ne bi obogatili pismo, ne...
Problem je što reč zimogrožljiv nekako deluje OK, ali kad se zima zameni sa leto…

Neke reči koje se svakodnevno koriste u srpskom jeziku i koje se ne percipiraju kao kroatizmi su inače Šulekove kovanice, recimo kišobran. Reč mora da zadovoljava i minimum estetskih kriterijuma, inače ostade kao šrafciger, svi je koriste a pravopis i rečnici je se gnušaju.
 

Back
Top