Python

brajel

Obećava
Poruka
52
Pocetnik sam i hteo bih da udjem u programiranje. Nisam zavrsio FTN, ETF, PMF, FON...umetnik sam po struci. Dobio sam predlog da naucim Python i da time mogu da konkurisem i da radim. Ima li neko slicno (svoje ili tudje) iskustvo i sta mislite o tome da li je to ostvarljivo?

Pocetnik sam i hteo bih da udjem u programiranje. Nisam zavrsio FTN, ETF, PMF, FON...umetnik sam po struci. Dobio sam predlog da naucim Python i da time mogu da konkurisem i da radim. Ima li neko slicno (svoje ili tudje) iskustvo i sta mislite o tome da li je to ostvarljivo?
Sve je ostvarivo, samo zavisi od spremnosti da naučiš. Podučavao sam ljude koji ništa nisu znali ali su posvećeno učili i postali jako dobri.

Python kao programski jezik sam po sebi nije dovoljan, to je samo alat, bitnije je steći dobre problem solving skillove.

Python se danas u komercijalnim projektima najviše koristi kod istraživanja podataka, mašinskog učenja, bioinformatike, mada postoje i frejmvorci za Web, tako da će ti pored poznavanja samog jezika trebati bar još poznavanje nekog domena.

Odgovor je da, ostvarljivo je.
Ali... uz malo više truda, i ne samo uz čisti Python

Poslednja izmena:
Python kao programski jezik sam po sebi nije dovoljan, to je samo alat, bitnije je steći dobre problem solving skillove.

Python se danas u komercijalnim projektima najviše koristi kod istraživanja podataka, mašinskog učenja, bioinformatike, mada postoje i frejmvorci za Web, tako da će ti pored poznavanja samog jezika trebati bar još poznavanje nekog domena.

Odgovor je da, ostvarljivo je.
Ali... uz malo više truda, i ne samo uz čisti Python
Python se koristi za pozivanje f-ja iz C biblioteka, tu je zaista lak za koriscenje. Inace napisati nesto ozbiljno u pythonu- je jalov posao
pre svega zato sto je spor.

Što se Python-a tiče ima smisla koristiti ga za mašinsko učenje(pod uslovom da si na ti sa matematikom a pre svega linearnom algebrom i manje analizom). Za to ima odličnu podršku i podosta namenskih biblioteka. Jedna izuzetno zanimljiva oblast. Da imam vremena samo bi se time bavio i VI. Možeš da ga koristiš i kao backend alat ali ima "malu" manu da je u pojedinim slučajevima izuzetno spor.

Generalno, lepo zvuci zamisao. Problem je sto je python interpreted language. Koristi se mahom za pravljenje skripti(meni pun kompjuter takvih).
Spor je, java je spora ali je python dibidus(jer se interpretira). Moze se to zaobici pypy ili slicno ali je i dalje dosta spor za neke konkretne stvari.
Ako si pocetnik, mislim da su najlaksi java i c# a najvise ce ti koristiti. Takodje, dosta ljudi sve vise radi aplikacije odnosno programe kako za PC tako i za telefone u javascript/typescript frameworku sa native scriptom. Tako da mozes isprobati i to.
Ne zuri se, bitno je nauciti, svaka vestina je korisna.

Python je moj omiljeni programski jezik. Baš imamo gomilu(bukvalno) klijenata koji dolaze da im python skripte prepevamo na nešto drugo jer se ovaj vuče kao mrtav konj. Uglavnom to ide na Node.js/PHP/ASP.

Python kao programski jezik
U principu, to nije programski jezik u opstem smislu te reci. Interpreted je, spor je, zavisi od c/c++-a(generalno c++) na racunaru.
Dobra stvar je rapid prototype. Stvarno se brzo moze uraditi nesto te ga najvise koriste inzenjeri prilikom nekih proracuna. Ja ga koristim samo za skripte da mi cakcaju po sistemu.

Generalno, sto se ostalih jezika tice
Java...najvise poslova ima za javu ali ne zato sto je dobra. Sve nove firme i novi programi koji se rade, se generalno ne rade u javi. Jezik je los. Nekad je bila potreba za tim, univerzalni jezik radio je gde god ima jvm. Obecanja su bila -> brze od cpp-a, univerzalno za web i rapid prototype.
Prvo za brze od cpp-a, pa sporije je 10^3 otprilike. U izvrsavanju istog koda. Ne moze ni biti brze od cpp-a..tako da za igrice java otpada.
Onda dodjemo do web. Javascript izlazi malo kasnije, scripting language, interpreted u browseru, odlican, java se nikad i nije koristila za web zbog toga.(Mozes ali je malo ludo)
Rapid prototype -> pod ovim mislim i gui aplikacije, java ima ugradjene biblioteke za gui(sto jezici kao c, cpp nemaju). To znaci da univerzalno rade svuda te mozes napraviti aplikaciju i svuda ce raditi. Problem..angular i react sada imaju deployable .exe format, kojim mozes napraviti gui aplikaciju za windows, linux ili mac bez problema. Android ima webview, iphone isto. Svuda ce raditi aplikacija sa tim, i imaju pristup sistemskim pozivima zbog native-scripta.
Ako je neki komplikovaniji program, bolje je odraditi u cpp-u onda. Malo mucenje ali jbg, barem ce raditi odlicno.

I na kraju za javu, ona je objektno-orijentisana. U potpunosti(nije frankenstein oo kao cpp). To ima svoje nedostatke, podrska klasa je i vise nego dobra ali postoje stvari koje su mnogo zajebanije i losije u objektnom svetu nego u normalnom proceduralnom. Tako da je lepo imati pristup i proceduralnim stvarima(globalne funkcije itd).

C# je microsoft-ov odgovor na javu. Po meni bolji, no radi uz pomoc .net-a. Sto npr za linuxu dugo nije bilo. Postoji i open-source verzija mono.
Svakako, sto se tice brzine je isti djavo, sve je isto maltene sem sto ima direktan support microsoft-a(postojala je nekad J#, microsoft dijalekt jave ali je izbacena zarad C#). To mnogo znaci kad se rade aplikacije za windows, jer su api-ji odlicni. Takodje jedni od najboljih engina za igrice koriste C#(mislim na Unity3D).

C/CPP - Svakako najbolja stvar. C je brz, radi blisko hardveru i super je. Nema klase(postoje prosirenja objective-c)
Cpp je nastao kako prosirenje c-a. Dodao je klase i jos po koju stvar. Jezik volim, radim vise od 10 godina u njemu, al iskreno, ruzan je i frankenstein je. Ima klase ali je proceduralan. Ima potpunu podrsku svega sto ima i C. Razvija se na principu - ja doradim nesto na jezik i predam, neko pregleda i usvoje kao standard.
Gui je zajeban, nemaju direktnu podrsku. Za windows postoji windows.h ili win32 api. Sranje. Lose je jednostavno i treba se citati dokumentacija. Lakse je u openGL napisati ceo gui framework...

Javascript/typescript/python -> to su interpreted language, ne prevode se na masinski(ne prevode se ni Java i C# ali imaju svoj "asembler" koji cita vm). To znaci da se cita linija po linija i program(interpreter) zove funkcije iz nekog drugog jezika ili jednostavno iz tog programa - npr za python je cpp. Pa kad pozoves sort u python on u istini zove std::sort uz neke dodatne parametre. Typescript nije interpreted, to je kompajled language ali se kompajluje na javascript...pa ti dodje na isto.
Javascript je dobra, nekad zajebana ali koristna, visoko funkcionalna. Interpeter je sam web browser(ne mora ali najcesce). Google chrome na primer cita js i stavja html stvari na ekran. Oni su spori iz razloga sto postoje vise sloja compatibility da bi funkcionisali.

U principu - Ja preporucujem C/CPP uvek na pocetku. Barem godinu dana radi u njemu, nauci se pokazivacima, strukturama podataka i objektnoj paradigmi. Posle zavisno od toga sta bi hteo da radis. Za gaming development vec znas Cpp, postoje odlicni engines kao Godot koji su laki a vrlo vrlo dobri. Ako bi hteo malo nize, mozes napraviti svoj engine u SFML-u za pocetak, to je framework za crtanje po ekranu a zatim mozes probati i u samom OpenGL-u.
Ako bi da radis programe, nauci se C# posle c/cpp-a. Zatim vidi sta ces.

U svakom slucaju, posle c/cpp-a nauci javascript ako bi da radis nesto vezano za web ili generalno mobilne aplikacije. Posto tu dominiraju. Java je lepo znati, postoje mnogo poslovi za javu ali ako radis nesto novo gledaj da ne radis u javi.

Python je moj omiljeni programski jezik. Baš imamo gomilu(bukvalno) klijenata koji dolaze da im python skripte prepevamo na nešto drugo jer se ovaj vuče kao mrtav konj. Uglavnom to ide na Node.js/PHP/ASP.

Da ne bude da samo pljujem Python on je trenutno glavni izbor za mašinsko učenje i analizu podataka. Izuzetno perspektivne oblasti pogotovo ova prva. Podseti me na ovo korisnik @HYPE svojim komentarom na drugoj temi.

Back