Quantcast

Putuju ceo život da bi se parili i uginuli...

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.593
Život vilinog konjica je poseban. Može proći samo nekoliko nedelja od rođenja do smrti, kada zaista prođu kroz to veliko, epsko putovanje.

Njihova krila će ih odvesti na putovanje koje će trajati 55 dana (u proseku) i preći će hiljade kilometara. Možda će se negde zaustaviti na svom putu, možda će napraviti ciklus parenja, ili će to učiniti kada dođu do kraja svog puta. I posle će umreti. Oni se nikada neće vratiti tamo gde su se izlegli, ali će se vratiti njihovi potomci, i nastaviti taj život, taj obrazac po kome slede generacije.
wVfPCgWcY9piO47w5V5dvgY4x9jPWfgFrdOfD1gai4R_vhNw5F2m8An_x2v4s1IWa_Tc2cOzqo3UTC8js-qYdnf_29pOjvBlYg

https://lh3.googleusercontent.com/p...An_x2v4s1IWa_Tc2cOzqo3UTC8js-qYdnf_29pOjvBlYg
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.593
Obrazac je uvek isti, izlegu se, migriraju, zarađuju novac i onda umiru, piše Atlas Obscura.

Naučnici su oduvek znali da neke vrste insekata prelaze velike udaljenosti u svojim godišnjim migracijama. Među njima su vilinska konjica. Donedavno nisu znali kako izgledaju njihove rute, koliko traju, niti koji im je godišnji ciklus. Stručnjaci iz brojnih organizacija i Univerziteta Merilend opisali su bar deo svog putovanja u novom radu objavljenom u Biology Letters.

Prikupili su uzorke od 852 krila iz više od 15 javnih i privatnih kolekcija širom Severne Amerike.

"Kada larve ispuze iz vode u odraslom dobu, otvaraju krila da ih osuše pre leta. Krila više ne rastu, pa sva hemija u njima ostaje takva zauvek", napisao je koautor studije Kent Mekfarland.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.593
Izotopi vodonika su važan pokazatelj njihovih početaka, opsega kretanja, ali i specifičnog jezera na kojem žive, smatra Majkl Halvort, glavni autor studije.

Dodatne informacije o svom životu dobili su i zahvaljujući radio-predajnicima koje su prikačili na 14 vretenaca i pratili ih 12 dana na njihovom jesenjem migracionom putu. Otkrili su da putuju isključivo danju i to samo kada vetar duva manje od 20 km/h.

Da biste saznali više, potrebno je proširiti studiju. Ima mnogo prostora za istraživanje, kaže Kolin Stads, jedan od koautora i ekolog sa Univerziteta Merilend. Neki od ovih krilatih insekata mogu čak otputovati na Jamajku, kaže Stads, koji ih je tamo pronašao.

Međutim, još nije u potpunosti poznato koliko brzo lete, koliko često se zaustavljaju na putu i koliko ih zaista preživi to putovanje.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.593
Naučnici veruju da postoje tri grupe, jedna koja se rađa na jugu i migrira na sever u proleće, druga koja se rađa na severu i migrira na jug u jesen, a treća generacija se rađa na jugu i tamo ostaje i šalje svoje potomstvo na severu sledećeg proleća . Međutim, ovaj obrazac je podložan promenama u okruženju koje se sve više zagreva i klimom poremeti.

Stručnjaci su primetili da njihove migracije sada počinju kada su temperature oko 10 stepeni.

"Prosečna temperatura je sve viša, pa su i njihove migracije sve kraće. Ako vilini konjici zaista mogu da se razmnožavaju tokom cele godine, njihove velike migracije bi zapravo mogle potpuno da prestanu", naglašava Stads.
vilinski_konjic_naslovna-260x170.jpg

Autor: Express.hr
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.