Putovanje kroz vreme

Evo još nečeg zanimljivog:

Po Anštajnovoj teoriji moguće je putovanje kroz vreme i to u dve teorije:

- sa mogucnoscu da se izmeni proslost
- da se putnik vrati i da niko ne moze da ga vidi, niti on moze da promeni nesto vec samo da posmatra.

Po teoriji nekog dr Kurt Gedela, koji je objavio članak 1949 godine, moguće je da nas iz ,,letećih tanjira" koji se često pojavljuju širom naše planete, postamtraju naši čukun-čukun-čukun-čukun-čukun-čukun unuci, koji se vracaju u proslost upravo kao posmatraci.

To bi moglo da bude i neko novo objasnjenje zasto leteci tanjiri tako brzo nestaju.

Priču sam preuzela iz ,,Sve misterije sveta", Ahmeda Bosnića.

Leteci tanjiri koji se tokom istorije vidjaju na Zemljinom nebu, nisu letelice nasih pra-pra-pra unuka, vec letelice onih koji zive u nasem vremenu na planeti Zemlji.
Pripadaju podanicima onog koga zovu REX MUNDI.

Nešto sam razmišljala o putovanju kroz vreme, i spazila da već postoji tema, pa da ne otvaram novu...
Već se o tome priča, pa sad šta će konkretno biti, pitanje je ...
Primer:
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/189495/Putovanje-kroz-vreme-moguce

Pitanje za vas je, koje varijacije ovih teorija ste sve čuli i šta mislite o njima?
I jedno pomalo filozofsko pitanje - da li ima smisla menjati prošlost, i da li bi to imalo odražaja na "sadašnjost" i budućnost kojoj i mi pripadamo?

pretpostavimo da neka civilizacija stigne do takve tehnologije, u tom slucaju ona je izuzetno tehnoloski napredna a da bi se to postiglo potreban je kolektivan rad cele te civilizacije, sto bi znacilo da su oni prosli kriticnu tacku razvoja ili tacku u kojoj postoji veliki rizik od samounistenja. (nasa civilizacija je trenutno na toj tacki) takva civilizacija ne bi imala potrebu da menja svoju proslost jer sama cinjenica da su prosli kriticnu tacku dokazuje da su u proslosti dogadjaji pozitivno uticali na njihov razvoj bez obzira kako oni tragicno izgledali u tom vremenu u kom se dogadjaju.
u slucaju da civilizacija ne prodje kriticnu tacku i dodje do samounistenja, njima bi korekcija vremena odgovarala ali tehnologija koja bi to omogucila bi bila vekovima ispred njihove.

Daleka buducnost

U trazenju odgovora, Einstein i Nathan Rosen su 1935. godine razvili teoriju, po kojoj je mali procep jedne crne rupe povezan sa procepom druge crne rupe, povezujuci dva razlicita dela prostora-vremena kroz uzan kanal. Ta ideja nazvana je ?Einstein-Rosenov most? , i predstavlja crnu rupu koja je povezana sa svojom slikom u ogledalu. Takav most omogucuje da se iz unutrasnjosti jedne crne rupe predje u unutrasnjost druge, i predstavlja precicu nasem zamisljenom putniku kroz prostor-vreme.

Mislim da ovo nije tacno. Ako crna rupa usisava materiju i ako je povezana sa nekom drugom rupom, a iz te druge rupe izlazi materija koju je crna rupa usisala, onda je ta druga rupa ustvari ''bela rupa'' (posto svetlost izlazi iz nje), a ne crna rupa.

Mislim da ovo nije tacno. Ako crna rupa usisava materiju i ako je povezana sa nekom drugom rupom, a iz te druge rupe izlazi materija koju je crna rupa usisala, onda je ta druga rupa ustvari ''bela rupa'' (posto svetlost izlazi iz nje), a ne crna rupa.

Odradio si svoj domaci iz history chanell-a , bele rupe su prihvacena teorija , ali svejedno gravitacija u crnoj rupi je dovoljna da iz bele rupe izadju samo tvoji atomi .... ako i to .

Čisto sumnjam da bi neko ko je došao bilo iz prošlosti bilo iz budućnosti bio toliko neprilagođen ili neobazriv da makar ne promeni odeću i malko se prilagodi okolnostima :).
Osim toga, pa toliko smo filmova gledali sa tom podlogom.. prvo što bi radili kada doputuju ljudi iz prošlosti jeste da se preobuku u farmerke i slično :lol: .

A čak i da jesu toliko neprilagođeni, pa pogledaj kakve sve "mode" vladaju danas. Ne bi mnogo ni odskakali :lol: .

Koje nebuloze bog te vido'

Da ljudi u prošlosti imaju vremeplov, imali bi ga i mi sada :)

hahahahhaha....

Ajde da vas Džek nauči:

Vremeplov je moguće izmisliti samo u budućnosti, jer očito je da ga mi nemamo :)
Naravno, ovo mogu pobiti dežurni ljubitelji zavera koji će zavrištati da je to odavno izmišljeno, ali govorim uopšteno i ukazujem na enorman propust u logici :)

I opet nebula :).

Ako vremeplov bude izmišljen u narednih 50 godina, i mi ćemo biti svedoci tome; pošto živimo u istom prostor-vremenu; dakle, ti nećeš to NAMA saopštiti, jer mi živimo u tvom vremenu, mi smo savremenici. Zajedno ćemo za to saznati, kada dođe vreme :) Možda našim dvojnicima u nekom paralelnom univerzumu da javiš? Razmisli...

Vremeplov ako bude izmisljen meni je najlogicnije npr ako bude izmisljen u nekoj dalekoj buducnosti koju ja doziveti necu neke tamo 2100 pa od te godine kako tece vreme onaj ko resi da se vrati u proslost iz 2900 moze da ide nazad samo do 2100 dalje nikako, jer mi deluje nemoguce...

Verovatno ce moci da se putje samo u proslost do te godine kad je vremeplov izmisljen, a sad za putovanje u budcnost ne znam...
Tako da verovatno zato nismo primetili putnike kroz vreme jer on jos nije izmisljen...

Opet, vremepolovi nisu uređaji koji te prebacuju iz jednog u drugi univerzum, nego te prebacuju kroz vreme unutar istog univerzuma.
I baš zbog toga dolazi do onih čuvenih vremenskoh paradoksa; najjači je onaj kada se lik vrne kroz vreme i rokne svog ćaleta.

Kako onda postoji da se vrne kroz vreme ako nije ni rođen?

Drugo, sumnjam da će biti (ako se ikad naprave) vremeplovi u slobodnoj prodaji.
Zloupotrebe i rizici za kolabiranje vasione bi bili enormni.

Mislm da se nikad neće izmisliti, jer da hoće, već bi imali posetioce koji bi nam izvukli uši i naredili da malo bolje očuvamo planetu i smanjimo srnja, ili bi sprečili neki masovni pokoljili slično.
Sve te masovne manifestacije ipak ne mogu da prođu u potaji...

Sad mi nesto pade na pamet ovaj superheroj Fles...

Nikako mi ne ide u glavu kako bi to bilo moguce da se neko krece tako brzo...

Taj koji se krece toliko brzo za njega bi sve oko njega bilo skoro ukoceno i ako bi se on kretao tako tom brzinom on bi imao neko svoje vreme na primer ako on za minut tako brzo stigne iz Beograda do Moskve s njegove tacke posmatranja za njegabi to bilo isto kao i za nas samo sto u nasim ocima ne izgleda tako...

Svako njegovo uvbrazavanje bi ga kostalo tako sto bi bio stariji...

pretpostavimo da neka civilizacija stigne do takve tehnologije, u tom slucaju ona je izuzetno tehnoloski napredna a da bi se to postiglo potreban je kolektivan rad cele te civilizacije, sto bi znacilo da su oni prosli kriticnu tacku razvoja ili tacku u kojoj postoji veliki rizik od samounistenja. (nasa civilizacija je trenutno na toj tacki) takva civilizacija ne bi imala potrebu da menja svoju proslost jer sama cinjenica da su prosli kriticnu tacku dokazuje da su u proslosti dogadjaji pozitivno uticali na njihov razvoj bez obzira kako oni tragicno izgledali u tom vremenu u kom se dogadjaju.
u slucaju da civilizacija ne prodje kriticnu tacku i dodje do samounistenja, njima bi korekcija vremena odgovarala ali tehnologija koja bi to omogucila bi bila vekovima ispred njihove.

Popularna zabluda.
Svi ratovi (ukljucujuci i hladni) i sve revolucije koje su se dogodile u toku zadnjih 200 godina su planirani od strane jedne grupe ljudi.
Ne znam zasto bi se podrazumevalo da svaka humanoidna civilizacija ima takve grupe.
Jedino unistenje civilizacija dolazi usled prirodnih uzroka.

Crna rupa ne usisava materiju.
Ona ne poseduje slobodnu energiju jer je sva njena energija pretvorena u materiju, tako da ne ispoljava nikakvu silu, najmanje privlacnu.
Crne rupe su sve povezane, to kaze logicko zakljucivanje.
Ulaskom u jednu crnu rupu (kada bi to bilo moguce), moglo bi se izaci u bilo kojoj crnoj rupi u Svemiru.
Zato sto je za sve crne rupe ceo Svemir samo jedna tacka.

Jedan vrlo mudar covek je rekao :ako postoji putovanje kroz vreme mi bi smo imali mnogo posetilaca

Evo i ja sam mudar :)

Lokalna TV u ZR na svakih par dana voli da emituje film o turistima iz budućnosti koji dolaze da gledaju određenu nesreću, i vraćaju se tik pre sam nesreće.
Recimo, dođu u avion (znači i put kroz prostor, ne samo vreme, btw) i vrate se tik pre nego što lupi o zemlju.

Taj avion ja pao TAD i nikad više, tako da svi koji žele to da vide moraju doći u TOM momentu.

I ako tamo negde u budućnosti 10 ljudi dnevno odluči da dođe u taj avion, za 10 dana će ih biti stotinu... e pa, nema mesta u avionu, sorry.

Crna rupa je nebesko telo nastalo urušavanjem velike zvezde u sebe pod jakom gravitacionom silom. Toliko je gusta da je gravitacija dovoljno jaka da ne dozvoljava da se ništa odlepi od nje, dok spoljnju materiju usisava...čak i fotone. One koje ne uspe da privuče, crna rupa skrene dovoljno da možemo da je tako uočimo na zvezdanoj pozadini.

Mistika tipa beskonačna sila, procep i bela rupa su ipak samo mašta.

Putovanje kroz vreme je nemoguće osim lokalnog. A to je brzinom od jedne sekunde u sekundi u budućnost.

Evo paradoksa: Ja se vratim u prošlost i ubijem svog dedu dok je još bio dete.
1. Kako sam ja mogao da se vratim i ubijem svog dedu, ako nisam ni mogao biti rođen?
2. Ko je onda ubio dedu?

Pod uslovom da je tako što uopšte i moguće, ti ne bi ubio svog dedu u toj vremenskoj liniji u kojoj se nalaziš i iz koje si krenuo. ti bi jednostavno napravio izmenu u nekoj drugoj paralelnoj realnosti, kasti vremenskoj liniji.

Poslednja izmena od moderatora:

Back