PUTOVANJE KROZ VREME

Pa sto onda postavljas takvo pitanj kad ves znas osnovne stvari?
I tom sto bi isao brzino svetlosti da je moguce vreme ne bi islo sporije, nego bi stajalo, dok bi posmatracu iz nekog drugog referentnog sistema to izgledalo sasvim drugacije (npr. sa Zemlje).

Bas me nesto mrzi da ti objasnjavam ali cuo si valjda za teoriju blizanaca.

E ljudi , da vam malo "pojasnim" to "putovanje kroz vreme" po misljenju pojedinaca. :shock: Zamislite da ste u nekom svemirskom brodu u orbiti zemlje i da "mirujete"(u odnosu na zemlju). Pogledate u neku zvezdu sa teleskopom npr. Tau ceti. Vidite da su na njoj nastale "fleke" kao na nasem suncu i da se menjaju odredjenom brzinom. Odjednom krenete prema tau cetiju i primetite da se fleke menjaju nekoliko puta brze (kao kad ubrzate video klip), zatim se okrenete prema zemlji i vidite da ljudi polako hodaju unazad, da avioni slecu na rep ( suprotno poletanju) da voda tece uzvodno itd...Kad bi stigli skroz blizu tau cetiju ideli bi da je tau ceti stariji nekoliko (hiljada??) godina nego kad ste ga gledali sa zemlje, a na zemlji bi bili ljudi iz kamenog doba(bar bi vi tako videli). A to je zato sto fotoni idu brzinom svetlosti a kada milioni fotona idu prema tebi brzinom svetlosti u jednom nizu a ti ides prema njima onda ce nekoliko puta brze udarati na tebe nego kad bi stajao. A kad bi se kretao brzinom svetlosti u smeru kretanja fotona onda nebi u tebe udarali vec bi isli za tobom na jednoj radaljini. kada bi malo usporili onda bi skroz retko udarali u tebe.... Kontate? :roll: Price o vremenu kao energiji donekle imaju smisla: kretanje nekog tela se smatra sa naseg gledista kao vreme. Svako, pa i to telo ima svoju kineticku (Ek) i potencijalnu (Ep) energiju. Kada bi iz tog tela izvukli sve te energije onda bi za to telo vreme stalo. To se moze postici zamrzavanjem do apsolutne nule. Ispod te nule nema nizih temperatura. Do danas ljudi su spustali temperaturu do milionitog dela apsolutne nule ali nikad do nule ( ta nula nije 0 C, vec 0 K kelvina).

Ovo tvoje "pojašnjenje" su opšte poznate stvari iz fizike, samo si napravio jednu grešku:
Odjednom krenete prema tau cetiju
kojom brzinom - manjom ili većom od brzine svjetlosti. Pretpostavljam da si mislio na brzinu manju od brzine svjetlosti jer kažeš:
primetite da se fleke menjaju nekoliko puta brze (kao kad ubrzate video klip)
a to nećeš vidjeti ako ideš brzinom većom od svjetlosne.
Odmah zatim praviš katastrofalan previd:
zatim se okrenete prema zemlji i vidite da ljudi polako hodaju unazad, da avioni slecu na rep ( suprotno poletanju) da voda tece uzvodno itd..
Ako se krećeš sporije od svjetlosti, možeš, u ovom kontekstu, vidjeti samo USPORENU sliku a ne i kretanje unazad.
Još jedna stvar. Ako uzmemo kao pretpostavke da postoje fotoni kao nosioci svjetlosti i da važe Ajnštajnove teorije, tada:
kada milioni fotona idu prema tebi brzinom svetlosti u jednom nizu a ti ides prema njima onda ce nekoliko puta brze udarati na tebe nego kad bi stajao
predstavlja glupost jer je brzina svjetlosti konačna, bez obzira na brzine objekata, pa fotoni mogu udarati češće ali ne i brže. Jednostavnije rečeno (ponavljam, radi nekih koji bi se mogli dograbiti teorije, u ovom kontekstu) srešćeš više fotona (biće veća gustina) ali će oni ići brzinom svjetlosti.

znas na sta mislim da je mislio: da se brzine sabiraju kad tijela ili bilo sta idu jedno ka drugom. Tacno je da fotoni ne mijenjaju brzinu(jos uvijek) ali s obzirom da se ide velikom brzinom ka njima to je isto kao da idu brze prema tebi koji mirujes.
Gordane, sta si mislio pod tim da neces vidjeti pjege ubrzzano ako ides brze od svjetlosti ka izvoru svjetlosti, nisam bas razumio na sta mislis zbog cega je to tako....

Uvijek sam se divio scenama kada enterprajz šiba kroz svemir sa Warp 8 ili tako nešto, a neko stoji kraj prozora i posmatra kako napolju promiču zvijezde.
Ako prihvatimo (za potrebe ove diskusije) putovanje brže od svjetlosti kao mogućnost, to se svakako neće vršiti kroz normalan prostor niti će važiti uobičajeni zakoni prostora ili vremena. Vidjeti nešto što se dešava napolju, van našeg hipotetičkog FTL broda - nema nikakvog razloga za pretpostavku da ćemo išta moći vidjeti, bar ne na uobičajen način.

a sad da se bacimo malo na ovo ranije. Koliko sam ja skapirao, kada ides recimo brzinom svjetlosti ili nekom manjom, recimo pola brzine svjetlosti ka izvoru koji salje fotone prema tebi, ako on posalje da lupim 1000 fotona u nizu jedan iza drugoga ka tebi u razmaku od 15 sekundi(a recimo da miruje ili ima neku zanemarivu brzinu), tim fotonima ce trebati manje od 15 sekundi da svi slete na tebe tj trebace im 10 sekundi. Sto znaci da informacija koju oni nose i koja je sacinjavala sliku o tom izvoru tokom 15 sekundi ces primiti za 10 sekundi sto znaci da ces vidjeti to tijelo ubrzano. I plus sto ce zbog talasne prirode svjetlosti doci do pomjeraja ka ulraljub dijelu spektra tako da nesto sto je trebalo da se vidi kao crveno ce se vidjeti npr kao plavo, a nesto sto je bilo ljubicasto ce se vidjeti kao crno tj nece se vidjeti jel je preslo u ultraljubicasti dio spekra nevidljiv za ljudsko oko. Ovo za usporenje i ubrzanje je novi momenat za mene :D

Zaboravio si dualnu prirodu svetlosti. tj da se ne prostire samo kao talas.....

Zasto mislis da enterprajz pici u toj subsvetlosnoj brzini ka fotonima?
Zar u toj brzini (nadsvetlosnoj, kojom inace enterspajz pici), fotoni u tom okruzenju ne hrle ka enterspajzu?

Sam Ajnstajn je ogranicio svoju viziju svemira na ispodsvetlosnu?????
U nadsvetlosnoj teoriji fizike, sam ajnstajn, ja i bog nemamo pojma, bre. Znaci, otvoreno za sf ili s spekulacije.

Moja vizija je, ako propicimo cvrstim telom brzinu svetlosti, da cemo otvoriti novi svet fizike koji eonima postoji....
subsvemirske zajbancije, paralele nasem juniverzu, sa teleblahbahom.

U jednoj epizodi neke sf serije je receno (mislim bas da je enterspajz) vreme, misao i prostor je jedna ravan, medju mnostvom ravnih definisanih prvobitnom, tj trenutnom referencom i definisanjem realnom sadasnjicom naseg bitisanja.
Ili sam ja to izmislio...no bez obzira ko je to poimao, mislim da jeste tako...
:)
Uh, odoh u filozofiju sa metafizikom zajedno....:)

Sve to jeste lepo i zato SF i postoji, ali dokazano je da brzina brza od svetlosti ne postoji i da bi ljudsko telo tesko prezivelo i izdrzalo i mnogo manje brzine od brzine svetlosti.
Klark je pisao u nekoj knjizi (da me zebes ne znam u kojoj) o brodu koji se krece tako velikom brzinom i koji ima veliku ledenu (ili celicnu) kupolu na vrhu koja sluzi kao stit od najfinije, a i grublje kosmicke prasine, jer pri tim brzinama cak i takvi udari mogu biti kobni.
Kad je brod kasnije stigao na odrediste, od kupole je ostao samo zadnji sloj jedva primetan.

@labo
Da li su upoznat sa Doplerovim efektom i time kako se mere pomeraji ka plavom i crvenom delu spektra?

Kuli, citao sam tu knjigu, a nemogu ni ja da se setim naziva.
Parkiraju se u orbiti kolonije, spuste se dole i prave ledene blokove koje dizu ka brodu.
Naravno, kada bi svetlosna brzina bila dosegnuta, zar ne mislis da bi sitnica kao neki stit, bili skontani u sekundi?
Um koji je izmislio lajtsped, lako ce izaci na kraj sa tim stitom.Veruj mi, znam to...:):):):)

@Sal
vidis, mozda u tome i ima istine, kad se vec dosegne ta brzina ni stiti ne bi bio problem.
Sad razmisljam da li je moguce napraviti stiti od neke zive materije koji se regenerise brzinom svetlosti. Sa necim takvim pod uslovom da se odredjena teorija obori (a sa tim i dobar deo fizike) mogli bi stici na bilo koje mesto u svemiru u istom trenutku (tj. bez gubljenja vremena ili matorenja).
@labo
nista, posto vidim da pricas o tome, a ne pominjes Doplera, pa zato pitam.

Kuli, pravis paradox.

Ako mozemo stici trenutno bilo gde bez gubljenja vremena sa tim stitom, sta ce nam onda stit koji se regenerise brinom svetlosti i koji treba da cuva brod koji pici istom, ako smo vec dosli tamo?
Brod i stit postaju "tehnoloski visak". Ili mozda samo brod, a stit nam treba da dodjemo trenutno negde? Radi brzine samoobnavljanja koja je iznadsvetlosna?

Ili si mislio da je trenutno putovanje inicirano kombinacijom necega sto pici brzinom svetlosti, na kome se izvrsava neki proces brzinom svetlosti?

Pojasni, molim te.

Кулиража:
@Sal
vidis, mozda u tome i ima istine, kad se vec dosegne ta brzina ni stiti ne bi bio problem.
Sad razmisljam da li je moguce napraviti stiti od neke zive materije koji se regenerise brzinom svetlosti. Sa necim takvim pod uslovom da se odredjena teorija obori (a sa tim i dobar deo fizike) mogli bi stici na bilo koje mesto u svemiru u istom trenutku (tj. bez gubljenja vremena ili matorenja).
@labo
nista, posto vidim da pricas o tome, a ne pominjes Doplera, pa zato pitam.

evo imas ovdje smo laprdali o Dopleru, u stvari najvise sam ja laprdao o dopleru, jos uvijek stojim iza toga laprdanja
wankfx9.gif
(dobar ovaj cikica, morao sam da ga stavim cak i ako se nekom mozda cini da je van konteksta) :D
http://forum.krstarica.com/threads/39974&page=15&pp=15&highlight

Sal:
Kuli, pravis paradox.

Ako mozemo stici trenutno bilo gde bez gubljenja vremena sa tim stitom, sta ce nam onda stit koji se regenerise brinom svetlosti i koji treba da cuva brod koji pici istom, ako smo vec dosli tamo?
Brod i stit postaju "tehnoloski visak". Ili mozda samo brod, a stit nam treba da dodjemo trenutno negde? Radi brzine samoobnavljanja koja je iznadsvetlosna?

Ili si mislio da je trenutno putovanje inicirano kombinacijom necega sto pici brzinom svetlosti, na kome se izvrsava neki proces brzinom svetlosti?

Pojasni, molim te.
Ovako, posto ne pricamo o teleportu vec o klasicnom navuci cizme i teraj putovanju.
Sad vidim da nisam dobro definisao neke stvari.
Dakle kretati se krzinom svetlosti ili realnije brzinom koja tezi brzini svetlosti (mnogo blizu te brzine ali je nikad ne dostize), nikako ne znaci da stizemo trenutno na odredisnu tacku (nama), vec se to nama cini ako za referentni sistem uzmemo brod (sa sve stitom i posadom). Dok za one koji nas posmatraju sa zemlje vreme itekako pici (teorija blizanaca).
Tako da za duza putovanja koja nam izgledaju trenutna mnogo toga ce se dogotidi u spoljnoj okolini.

Back