PUTOVANJE KROZ VREME

.........................znaci utvrdili smo da nije moguce!!!!!!!!!!
pa da je moguce neko bi vec slucajno svratio u nase krajeve iz buducih vremena(kada bude otkriven stroj koji putovanja omogucuje, a i kasnije), pa makar neki kriminalac koga lovi neka policija :roll: :roll: :roll:
ili cekamo jos malo da ga smisle?

Ajnstajn je dokazao da se moze videti kroz vreme i to u (blisku) proslost, ali se ne moze fizicki ici kroz vreme, niti se moze bideti buducnost!

Da bi ste videli kroz vreme uradite jedan prost eksperiment:
- Stavite saku iztred sebe i pomerajte je veoma brzo. Videcete kao da postoji vise saka koje prate onu prvu. Te ostle sake su ustvari iz proslosti, tako da mozete bideti kroz vreme, Ali do onog trenutka kad ste poceli da pomerate saku! Jos bolje bi bilo da zakacite na neki kanap neki predmet i pocnete da okrecete kanap, tako da se taj predmet vrti u krug. Ovo je ustvari opticka varka. Nase oko radi kao i kamera, snima sliku po sliku i menja ih jednu za drugom pa mi to vidimo kao film. Problem je sto nase oko nemoze da vidi vise od 20 slika u jednoj sekundi, pa ako se nesto pomera velikom brzinom onda mi to nemozemo da vidimo u potpunoj realnosti.

Vreme zapravo ne postoji i to je dokazao Nikola Tesla. Vreme je produkt ljudskog uma i sluzi da bi se covek lakse organizovao! Znaci covek ga je izmislio! Sta bi bilo kad bih mogao da se vratim u proslost da ponovo radim ispit koji sam skoro pao? Ili da odem u budicnost i donesem nazad neki novi pronalazak i postanem milioner ili donesem neko oruzije i sravnim USA sa okeanima? (Ovo poslednje bi bilo lepo kad bih mogao) Bio bi jos veci haos nego sto jeste!

NaraYan:
rasa77:
Putovanje......ne da je moguce, nego se upravo odvija....I bilo bi zaista smesno, biti "zamrznut" u vremenu i prostoru.

Aaaaaa, ovo je najbolji odgovor na ovoj temi.
Svaka chast.

Ja, na primer, svaki dan gledam u proshlost.

Potpuno si u pravu! Mozda da neko za milion godina napravi tako nesto kao sto je vremeplov, vec bi svratio ovamo u sadasnjost i mi bi to znali!

miso86:
kao prvo:putovanje u proslost je nemoguce(zamislite sledecu situaciju:vratis se u proslost i ubijes samog sebe???, znaci ako si mrtav kako si mogao da se vratis u proslost kada te u sadasnjosti nema jer si ubio samog sebe!!! )
drugo:verujem da je putovanje u buducnost moguce treba samo izumeti raketu koja je u stnju da putuje brzinom pribliznoj brzini svetosti ili jednostavno sesti u raketu i kretati se u suprotnom pravcu od kretanja zemlje "dosta velikom brzinom".

Ako je putovanje u buducnost moguce,to znaci da buducnost vec postoji,T.J. da je odredjena.

trenutno razmisljam samo o jedino realno dostiznom "vremeplovu"

a kad kazem vremeplov mislim na razlicitu percepciju vremena u zavisnosti sa kim trosimo to vreme.

kada vam se neko obrati sa ljubavlju tek onda pocnete da prozivljavate punim plucima "date trenutke"dok vam se povecavaju nade za lepsu buducnost.
u agresivnoj sredini prilagodjavanje je moguce jednino agresijom protiv svih i samo za sebe ili uzu grupu
ali to ne stvara uslove za mirne i harmonicne odnose izmedju ljudi,i ne pruza mnogo sanse za dogovaranje o boljoj buducnosti.

vreme se meri deseavanjem ,oko nas ili, u razmisljanjem u nasoj glavi.
vredno je meriti ga jedino onda kada se desava neka promena u nama samima,jer je vreme vredno trosenja samo ako se uspeva izvuci neka promena iz njega.

cemu sluzi vreme bez promene i vreme bez razmisljanja?

MegamouthShark:
Ako je putovanje u buducnost moguce,to znaci da buducnost vec postoji,T.J. da je odredjena.
Pa to je vec malo diskutabilno. Ili je vreme potpuno odredjeno i zatvoreno kao celina, ili ga sami gradimo i linearno je, ili ima beskonacno varijanti pa je onda putovanje kroz njega moguce.
Da li vreme uopste postoji? Kao treblo bi, ali zasto bas mora?

Prostor i vreme su apriorne forme ljudske percepcije. Opazanje vremena je u stvari opazanje dogadjaja (vreme leti kad se zabavljas). Svako ima svoje 'trajanje' vremena. Prolazimo mi. Mislim da je sam izraz putovanje kroz vreme kontradiktoran. Mozemo samo biti pre ili kasnije. Pa zato valjda mozemo samo u buducnost ako pozurimo. :?

Ako ko smisli to putovanje vamo onamo kroz vreme da me cimne u 1990 na Marakanu, pa da onaj Augentaler ne da go nego da se igraju produzeci 2x 15 minuta pa tamo da im damo jedno 6 komada ne ovako 2:2. A i Olimpik na nakantamo sa jedno 5:0.Pa da.

jedna od malobrojnih tema na koju ljudi umeju nesto pametno da kazu. No sve je relativno. a posto je vreme samo jos jedna dimenzija onda bismo trebali da mozemo da putujemo kroz njega, jelte mozemo da idemo u visinu u sirinu u debljinu pa sto onda ne bismo mogli u vreme. e sad sta bi se tamo dogodilo tj. da li je nasa buducnost vec odredjena mislim da je to za svakog jednistveno i da bi svao otputovao u neku svoju verziju buducnosti tj. u buducnost kako je on zamislja, ili bi otputovvao u buducnost koja ce se eventualno stvoriti i koja je predodredjena dogadjajima u sadasnjosti te da je buducnost skup posledica sadasnjih dogadjaja. kako bi moj ortak rekao ni ne mozemo putovati ni u proslost ni u buducnost vec samo u sadasnjost.

mislim da su svi ovde zalutali u vremenu, a narocito sa teme.
Volela bih da zaustavim vreme na flet-u pa da imam puuuuno free interneta. :lol:
A o temi - videcemo za neko vreme sta ce biti sa naukom, pa cemo razgovarati o tome, ali za sada nista :!:
:lol: :roll: :lol: :lol: :roll: :lol: :roll:

mislim da je putovanje kroz vreme polu mogutje,mogutje je verovatno krenuti u putovanje ali je problem odrediti odrediste,isto tako i ako nekim slucajem dospemo u tu neku budutjnost ili pak proslost ne bih se bas kladio da se mogu vratiti u isto vreme odakle sam posao...ne bih rekao da se moze napraviti masina koja moze to da prorachuna.

Vreme?
Pa zar to postoji?

Ovako stoje stvari:

Zamislite da imate neki dobar spaceship koji moze da postize ogromne brzine, blizu brzine svetlosti.

Krenete sa Zemlje do npr. Proksime Kentauri i nazad i taj put VAMA traje recimo mesec dana.
Ali...
Poshto putujete brzinom pribliznom brzini svetlosti, VREME se USPORAVA, za VAS te kad se vratite dok Zemlju stvorili ste vremenski dug od npr. mesec i po, a to znachi da ste na neki nachin otputovali u buducnost.

Zamislite [ili bar pokushajte da zamislite] shta bi se desilo kada bi mogli da putujete brzinom vecom od brzine svetlosti.

Mozda bi se [bukvalno] vratili u proshlost jer pri C vreme ne teche a dimenzije su jednake nuli.

Mozda bi na 400000km/sec vreme pochelo da teche unazad ali pravo pitanje je shta bi se desilo sa vashim prostornim postojanjem, a to je vec druga tema.

E da je jos par ovakvih, ovaj forum bi opet zaziveo.

Ne znam gde sam citao nesto u fazonu povezanosti prostor-vreme.

Znaci dok se mi krecemo, mi se krecemo i kroz prostor i kroz vreme, s tim sto se i to vreme "krece" (malo komplikovano za razumeti al' ajde).
E sad, brzine kojima se krecemo na zemlji su veoma male, tako da se mi krecemo takoreci samo kroz prostor, a kretanje kroz vreme je zanemarljivo (ili mu ga ~0) zbog malih brzina.

Krecuci se nekim vecim brzinama (krenuvsi od I i II kosmicke pa navise) kretanje kroz vreme i nije bas tako zanemarljivo u odnosu na one na Zemlji....

To izgleda kao neko putovanje u buducnost, ali da li je tako? S druge strane covek koji je putovao i covek koji je mirovao su isti vremenski period doziveli razlicito. Tako da tu nema govora o nekoj buducnosti niti paralelnim dimenzijama svetovima itd.
I ovaj vid putovanja je pogodan za naseljavanje (kolonizovanje) drugih planeta u zelji da se zaborave svi na zemlji.

I konacno posto je cak i teorijski, a kamoli prakticno (trenutno) nemoguce dostici brzinu c onda samo teoretski mozemo izvoditi zakljucke sta bi bilo kad bi bilo.
Ono sto je najverovatnije je da ne bi nista bilo (bukvalno) jer za dostizanje brzine c potrebno je ubrzavati od 0 pa nadalje. Da bi se povecavala brzina potrebno je ubrzanje, sa ubrzanjem dolazi i sila, sa silom i povecanje tezine i gravitacionog polja spaceshipa. Kada bi taj brodic dostigao brzinu c, imao bi beskonacnu gravitaciju i masu i samim tim usisao ceo svemir u sebe napravivsi od svemira crnu rupu...

A zamislite sad neke vanzemaljce koji odbrojavaju sekunde do postizanja brzine c :D

Ako opet ne bi bilo sve ovako, onda pri nekoj vecoj brzini od brzine svetlosti sva logicna razmisljanja navode na to da bi se vratili u proslost.
A da li bi se mi podmladili ili bi ostali isti, a matorci postali klinci, pitanje je.

Po meni ima logike da se zaviri u proslost. Necu da ponavljam razlicite nacine koji su vec spomenuti. Ali nekako mi izgleda kao jako tesko ili gotovo nemoguce otici u buducnost. Pokusacu da objasnim. Npr. zamislite situaciju u kojoj stojite sa pistoljem u ruci i razmisljate da li da se ubijete ili ne. U tom trenutku vi odredjujete svoju, a bogami i buducnost mozda nekih drugih ljudi i desavanja. Pri tom ne uzimam u obzir umno poremecene ljude, kod kojih je moguce predvideti sklonost ka samoubistvu, pa samim tim i predodredjenost, i tako dalje... Znachi vi odlucujete o dva pravca iz cistog eksperimenta da dokazete da je u buducnost tesko otici. E sad, da se vratim na temu, zamislite sada 6 milijardi ljudi.. i u svakom trenutku svako od njih odlucuje, da banalizujem, da li ce da krene levo ili desno. Zamislite samo koliko ima mogucih buducnosti ove planete. Pitam se samo, kako otici u buducnost kada ne postoji samo jedan put, vec ih ima beskonacno mnogo?

shx:
Po meni ima logike da se zaviri u proslost. Necu da ponavljam razlicite nacine koji su vec spomenuti. Ali nekako mi izgleda kao jako tesko ili gotovo nemoguce otici u buducnost. Pokusacu da objasnim. Npr. zamislite situaciju u kojoj stojite sa pistoljem u ruci i razmisljate da li da se ubijete ili ne. U tom trenutku vi odredjujete svoju, a bogami i buducnost mozda nekih drugih ljudi i desavanja. Pri tom ne uzimam u obzir umno poremecene ljude, kod kojih je moguce predvideti sklonost ka samoubistvu, pa samim tim i predodredjenost, i tako dalje... Znachi vi odlucujete o dva pravca iz cistog eksperimenta da dokazete da je u buducnost tesko otici. E sad, da se vratim na temu, zamislite sada 6 milijardi ljudi.. i u svakom trenutku svako od njih odlucuje, da banalizujem, da li ce da krene levo ili desno. Zamislite samo koliko ima mogucih buducnosti ove planete. Pitam se samo, kako otici u buducnost kada ne postoji samo jedan put, vec ih ima beskonacno mnogo?

Choice, problem is chioice!

@ kuliraza:

Brate, pazi ovako, rekao si da:

konacno posto je cak i teorijski, a kamoli prakticno (trenutno) nemoguce dostici brzinu c onda samo teoretski mozemo izvoditi zakljucke sta bi bilo kad bi bilo.
Ono sto je najverovatnije je da ne bi nista bilo (bukvalno) jer za dostizanje brzine c potrebno je ubrzavati od 0 pa nadalje. Da bi se povecavala brzina potrebno je ubrzanje, sa ubrzanjem dolazi i sila, sa silom i povecanje tezine i gravitacionog polja spaceshipa. Kada bi taj brodic dostigao brzinu c, imao bi beskonacnu gravitaciju i masu i samim tim usisao ceo svemir u sebe napravivsi od svemira crnu rupu.

Shto ne mora da znachi, e za to sluzi hyperspace jer pri postizanju odredjene brzine, svemir [tj. prostorvreme] se cepa i voila...
Uostalom, sve su to nagadjanja, ali ja lichno bih bio veoma srecan da dozivim tako neshto.

A secanje???
Zar to nije na neki nachin put u proshlost???

Back