Putopisi - obnovljena tema (by moderator :))

Citam putopise ali su mi u poslednje vreme mnogo zanimljivije stivo izdanja Lonely Planet-a.
Upravo citam vodic kroz New York, mada verovatno nikada necu imati priliku da odem preko bare.
Kada procitas bilo koju knjigu LP-a imas osecaj kao da si boravio u zemlji ili u gradu o kome si citao. Pre par godina kada sam se nasla na jednom od manjih ostrva Dodekaneza shvatila sam da zahvaljujuci proucavanju izdanja LP-a o grckim ostrvima bolje poznajem ostrvo od gazde hotela u kome smo bili smesteni.

Bil Brajson- " Ni ovde, ni tamo- Putešestvije po Evropi"

Vreme dogadjanja- sadašnje , tako reći
Itinerer- Evropa od Hamerfesta pa do Istambula

" Brajson je zanosno provokativan i istovremeno tako duhovit i iskren sa zaslužuje ako ne da mu se oprosti, a ono makar da mu se progleda kroz prste zbog toga što je mnogima stao na žulj . " ( Booklist)

Prevedeno na srpski 2004. godine, izdavač je Laguna.

JEDAN PUTOPIS

Bilo je prohladno prolećno jutro. Najavljivali su topao dan ali ja ne verujem prognostičarima. Mislim, baba Živana ima sigurnu prognozu - kada je žiga kuk biće kiše a kada je žiga nešto ispod kuka biće lep i sunčan dan.

Dakle, obukoh se dobro. Spremio sam sve što je trebalo. I krenuo sam. Po neki put je lepše ići sam nego maltretirati ljude. Video sam breze, hrastove, jele, smrče. Vetar je pirkao i ptičice su cvrkutale. Konačno sam stigao do trafike i rekoh:"dajte mi paklicu Bonda".

Povratak i nije bio nešto zanimljiv ali one smrče i hrastovi ostaviše nekako utisak na mene.

Milena_9:
Bil Brajson- " Ni ovde, ni tamo- Putešestvije po Evropi"

Vreme dogadjanja- sadašnje , tako reći
Itinerer- Evropa od Hamerfesta pa do Istambula

" Brajson je zanosno provokativan i istovremeno tako duhovit i iskren sa zaslužuje ako ne da mu se oprosti, a ono makar da mu se progleda kroz prste zbog toga što je mnogima stao na žulj . " ( Booklist)

Prevedeno na srpski 2004. godine, izdavač je Laguna.
I ja sam je procitala-ok je! Stvarno je lako citati je.Uspeo da docara duh svih mesta koje je opisao ;-)

dobar putopis za mene treba da mi prenese atmosferu i mentalitet ljudi mesta o kome se piše...svakodnevicu, razmišljanja, aktuelne probleme, prirodu i predeo. još ako uplete neku zanimljivu ili neobaveznu priču kroz sve to, za mene je dovoljno.

Bil Brajson je odličan, duhovit i simpatičan...jedino što bih volela da ponovo napiše knjigu o današnjoj Evropi, pošto se izmenila od 90tih, posebno Balkan.
Kolin Tjubron - Put Svile
Bernardo Karvaljo - Mongolija...(kroz priču o nestalom fotografu)
Kenet Vajt - Plavi Put...kraći putopis o Labradoru
Kristof Ransmajer - Leteća planina. ne znam koliko ovo može da se ubaci u ovaj žanr, ali toliko približava Tibet i Kinu da sam morala ovde da ga pomenem.

Gradove i Himere sam čitala dosta ranije pa se ne sećam tačnog utiska koji je Dučić ostavio na mene...
Pisma iz Norveške planiram da kupim već neko vreme.
takođe čitala sam neke odlomke iz Ljudi govore od Rastka Petrovića i mnogo su mi se svideli, mogla bih da nabavim.

A znate li da je nešto napisano (makar da postoji neki blog na tu temu) - zanimljivost neka sa putovanja kroz neku zemlju, pa i zanimljivost iz Srbije, zašto ne...

I drugo, da li vam je poznat neki putopis sa elementima misticizma...

Ako znaš engleski, na sajtu Independent-a neki tip piše o svom putovanju biciklom iz Engleske do Indije. Čitao sam šta je pisao o prolasku kroz Srbiju, od ulaska kod Bačke Palanke, pa preko N.Sada, Beograda itd. Dosta zanimljivo. Tražio sam tekstove u kojima se spominje N.Sad, pa mi je izbacio i taj tekst.

"Африка" Растка Петровића. Нажалост, ретка књига и несхватљиво занемарена. Мпжда чак и капитално дело. Постоји електронска верзија на пројекту "Растко", али, опет на жалост, у катастрофалном издању, очигледно без икакве лектуре и коректуре.

Probaj da nabaviš "Katmandu":Pisac je domaći, ne mogu da mu se setim imena, ali knjiga je odlična.

Stevan Pesic. To je i moja preporuka.:)

Slobodan Pesic je pisac KAtmandua i, ako se dobro secam, to je jedino sto je on ikada i napisao.

Medju najbolje putopise koje sam citala svakako spadaju "Gradovi i himere" Ducicevi i "Pisma iz Norveske" ISidore Sekulic.

Stevan, i nije tacno, ima jos par knjiga, medju njima i odlicnu knjigu "Tibetanci" koja skoro pa da je i putopisna.

@ tema

Dakle, moja preporuka je ista - Stevan Pesic.

Naravno, tu su i Hemingvejevi romani kao sto je "Zbogom oruzje" i "Sunce se ponovo radja".

Back