Putopis: Kolmar- magija Božića

Kao što se da videti gužva je neopisiva. Iako sam uživao u pogledu i atmosferi što je valjda i cilj čitave priče, ovaj broj ljudi jednostavno onemogućava potpuni doživljaj a to će te shvatiti kada ogladnite ili vam zatreba toalet. Redovi su poprilični na svakom štandu sa hranom, restoranu ili toaletu.
Ako mislite da ćete bolje proći u poslastičarnici ili kafeu...razmislite dva puta z:mrgreen:

Jednostavno, ovde za dane Božića kada krenu neradni dani morate računati sa ogromnim gužvama.
Mislim da mogu komotno reći da je bolje posetiti u periodu pre praznika dakle početkom ili sredinom decembra

1000002453.jpg

1000002659.jpg

Posle ovog početnog dela ide "mala venecija" odnosno deo sa kanalima i mostovima. Tu možete iznajmiti vožnju čamcem (ogroman red) , staviti katanac sa imeniuma voljene(og), napraviti selfie ako se izborite sa hordama azijata pre svega ali ne samo njih z:D...i tako
Inače zaista je prelepo.

20241225_135231.jpg

Posle male Venecije ide hala gde možete malo da se ogrejete,pojedete nešto ili kupite neki suvenir, u principu nije nešto mnogo drugačija od tezgi na vašarima po gradu ali ima da se sedne, a iza toga idete u još jedan božićni market i tu možete da se vozite panoramskim točkom. Takođe tu je malo "ozbiljnija" hrana pa možete jesti puževe,ostrige i sl. Isto ima deo koji je pokriven i može da se sedne.

Cena vožnje na panoramskom točku je 10€.

20241223_171550.jpg

Posle ovog "početnog" dela ulazi se u pravi centar. Uživajte u pogledu,hrani naročito bagetu sa topljenim sirom, kobasicama, kuvanom vinu, toploj čokoladi,palačinkama i sl.
Cena vina je jeftina oko čini mi se 4€ ali hrana je daleko od poovoljne. Od 8€ naviše.
Ali čak i takva je značajno jeftinija nego da sednete u restoran ili neku poslastičarnicu.
Dve tople čokolade bez šlaga smo recimo platili 20€. Na meniju u bilo kom restoranu cene ne počinju bez 20+ € .

Mislim da vizuelno teško može bilo koji vašar da nadmaši one u Alzasu.
Meni su lepši danju nego noću pošto je arhitektura toliko unikatna, puna detalja a ona se ne vidi noću.
Svaka kuća je maksimalno dekorisana a što je meni interesantno je da ukrasi nisu oštećeni sem par kugli na jelkama u prolazu eventualno.
Ovde kod nas su jednu od ukupno 4 svetlećih dekoracija urnisali vandali a tamo ima milion medvedica u savrsenom stanju.

Ja sam bolje podnosila gužvu. Umem da se zanimam detaljima i da ignorišem ljude :mrgreen: sem kada se čeka red na hranu i toalet :prstic:
Inače sve tezge ako smo dobro videli se zatvaraju u 19h ili 20h. Sve u svemu prilično brzo i nisam videla nikoga da je pijan, vuče se na ulici, povraća i slično. Sve je vrlo, vrlo čisto i nije uopšte bučno.
Mislim da je celog decembra gužva ali da se vredi videti makar jednom u životu, vredi. Želim da se vratim svakako i na proleće jer je sam ambijent i bez dekoracija prosto magičan.

Back