Putopis: Kolmar- magija Božića

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.825
1000002604.jpg

1000002711.jpg

1000002536.jpg

1000002474.jpg

Poslednja izmena:
Najlakše je do Kolmara doći letom do EuroAirport-a Basel-Miluz-Frajburg. Kao što mu ime kaže taj aerodrom je (skoro) smešten na tromeđi Švajcarske,Francuske i Nemačke.
Leti se direktnim letom iz Beograda ili Niša ili Budimpešte kome je bliže i povoljnije.
Leti se Wizzom a karte ako se na vreme rezervišu i uhvate akcije mogu izaći i 60-ak evra, sa napomenom da za sam gregorijanski Božić ta cena sigurno neće biti.

U stvari aerodrom se nalazi u Francuskoj u gradiću koji se zove Saint Louis.
Kada prođete pasošku kontrolu imate označene izlaze za Francusku i Švajcarsku. Vi svakako izlazite u Francuskoj ali na različitim izlazima su različiti prevozi. Tako da ako izađete na Švajcarskoj strani hvatate autobus koji vozi direktno za Bazel (krajnja je bazel železnička) a sa francuske strane autobus za St. Louis koji ide do železničke stanice u tom mestu a odatle imate brzi voz za Miluz,Kolmar i Strazbur (to je isti voz a ovo su stanice)
Od St. Louisa do Kolmara ima pola sata vozom.

E sad što se tiče smeštaja najbolje bi bilo da u samom Kolmaru nađete nešto povoljno ali mi nismo uspeli jer za sam Božić su cene uglavnom trocifrene po noćenju

Druga opcija je Strazbur kao najveći grad oblasti i kao takođe jedan prelep grad sa najčuvenijim božićnim marketima,ali se javlja sličan problem.

Treći francuski grad je Miluz koji je nekih 15 minuta vozom od aerodroma. Cene smeštaja su povoljnije.

Četvrti je sam St. Louis koji je na švajcarskoj granici koju peške možete preći. Cene su ovde najpovoljnije i tu je aerodrom.

Peta opcija je Bazel. Grad je lep i veći ali Švajcarska je skuplja u svakom smislu i naravno najdalje je od "cilja"

Ono što vam je ovde važno je da postoji brzi voz koji ih sve povezuje, tako da šta god izaberete imaćete dobru konekciju.

Nama je izvor pao na St. Louis iz dva razloga:
1) najpovoljnija cena smeštaja
2) aerodrom je tu , što će nam značiti mnogo pošto je povratni let jako rano ujutru

Plan koji smo napravili pošto je i odlazni let bio jako rano, pa smo stigli oko 8 ujutru a smeštaj je raspoloživ tek od 16, da taj prvi dan provedemo u Bazelu.

Zato smo izašli na Švajcarskoj strani i uzeli autobus za Bazel. Cena je ako se dobro sećam bila oko 4,5€ ili franaka , ne secam se jer sam karticom placao. Ono čega se sećam da je bus broj 50 u pitanju. Vožnja traje oko 20 minuta, granica naravno ne postoji. Kada vidite reklame na nemačkom i straße umesto rue ....stigli ste :D

Autobus ide do glavne železničke u Bazelu a odatle najzanimljiviji delovi za turiste su dostupni peške Barfüsserplatz i Münsterplatz u starom gradu.
Pošto em što je bila nedelja em jutro em je kiša krenula da pada smestili smo se u jedini objekat koji je radio, tj u Starbucks i cuclali precenjeni latte i grickali kroasane jedno dva sata dok se nisu otvorili božićni marketi. Vreme i dobar starbucks wifi iskoristili da javimo familiji da smo sleteli živi i zdravi i da napravimo dalji plan, pokušavajući pre svega da ostanemo budni. Ipak smo ustali u 3 ujutru.

nastaviće se....

Poslednja izmena:
Evo sad sam se i zvanično vratio pa da nastavim...

Bazel u smislu božićnih marketa nije loš. Ima dva ili tri relativno blizu locirana.
Moram reći da je kvalitet i hrane i kuvanih vina odličan. Mnogo sirastih,fondu proizvoda, kobasice, bageti sa topljenim sirom i slaninom...čokolade....sve 5
Ali cene su isto veće...pa sad
Takođe suveniri su prilično skupi pa je običan magnetić oko 7franaka tj 8€...

P.S, primaju i evre svuda gde smo pitali...

Poslednja izmena:
Inače njihova najlepša zgrada je gradska skupština gde se navodno nalazi knjiga želja :lol:

Taman nam je tu autobus za St. Louis polazio pa smo je posetili a neki su pisali u tu knjigu bogami referat :lol:
Od ostalog, izađite na Rajnu, ima jedno mesto gde se sastaju Nemačka, francuska i Švajcarska...da se hvalite da ste bili u tri zemlje istovremeno :)

20241222_142425.jpg

20241222_144228.jpg

20241222_143139.jpg

20241222_143610.jpg

Ne sumnjam da smo imali vremena da bi smo pronašli još štošta zanimljivo, ali za jedno pre podne...toliko o Bazelu :)

Kao što rekosmo prelazak granice se odavno ne evidentira tako da gradski autobus iz jedne zemlje najnormalnije putuje u drugu.
Za taj mali gradić St. Louis gde smo se smestili ide nekoliko autobuskih a mislim i tramvajskih linija iz Švajcarske..
Konkretno linija 604 ide od tog trga u Bazelu do železničke stanice St. Loui)i dalje valjda ali nebitno za priču.. Takođe i vozna linija Strazbur-Bazel obavezno staje u st. Louisu...pa je bilo nekoliko opcija.
Pošto je naš apartman bio blizu švajcarske granice na liniji tog busa 604(francuski gradski) uzeli smo njega i bili u St. Louisu ispred stana za 15-ak minuta.

O samom gradiću St.Louis nema šta mnogo da se kaže. To je kompromis između cene i pristupačnosti ka nama važnim destinacijama Kolmaru i Strazburu.

Mesto ima punu infrastrukturu, znači lance supermarketa Carrfour,Lidl,Aldi...gradski prevoz (karta u jednom smeru 1.7€)...restorane koji su uvek popunjeni, turske i azijske prodavnice i brzu hranu....dakle komotno mesto za "spavaonicu".
Ali odmah da kažem nije jeftino...čak ni opcija kupovine u supermarketu i kuvanja u apartmanu,što smo mi radili. cene su solidno veće nego u Nemačkoj ili Sloveniji npr.

Ono što je jako bitno u ovom gradiću je ta železnička stanica na putanji Bazel-Strazbur.
Da bi vam zaista putovanje bilo jeftino trebali bi unapred on-line kupovati karte jer su mnogo jeftinije tako. Nama su preporučili aplikaciju Omio. Ako dovoljno ranije imate napravljen plan puta, karta do Kolmara u jednom pravcu je recimo 6€. Ako kupite na stanici ili par dana pred put biće 13 ili 16 u zavisnosti ako uzimate grupnu kartu ili običnu. Karta do Strazbura u punoj ceni je 31€.
Mi nismo hteli ništa unapred da bi imali slobodu kretanja potpunu i to smo platili skupljom tarifom...ali dobro.
Na stanici opet imate izbor šalter sa gospođom koja ne zna engleski ali mi je uvek davala popust...ili na automatu koji ima opciju engleskog ali daje punu cenu...:lol:

Voz staje posle st. louisa još u Miluzu,Kolmaru,još jedno mestu koje se ne sećam i krajnja stanica je Strazbur.
Do Kolmara treba pola sata, Do Strazbura tačno sat.

Prvi put kada smo išli u Kolmar 23-eg,radni dan, voz je bio prazan, drugi put za sam Božić bogami pun poprilično ali smo našli (razdvojena) mesta nekako. Kada smo išli u Strazbur dan posle Božića nisu svi mogli ni da uđu na stanici u St. Louisu a mi smo stajali sve do Kolmara kad je deo putnika izašao. Moguće da je to do praznika.

Inače zanimljivo je da nam nijednom nije ušao kondukter...e sad da li je to zbog gužve ili uobičajena praksa ne znam, ali svakako ne preporučujem da se švercujete. ali eto info... z:mrgreen:

nastaviće se....

Od železničke stanice u Kolmaru do istorijskog centra "sela" ima nekih 10-ak min. peške. Selo pod navodnicima jer veličina Kolmara nikako nije veličina sela, to je ozbiljan gradić sa 60k stanovnika. I to se vidi po infrastrukturi.
Zašto se još drži ovo "selo" pa verovatno je marketing u pitanju. I sami putokazi vode ka "centru sela"t
U svakom slučaju ne treba vam zaista prevoz da bi došli do onoga što 99% posetilaca interesuje.
Google maps je jedino što vam treba čisto ta 2 skretanja koja imaju da ne promašite.

U principu istorijski deo je pešačka zona i praktično odmah kreče sa božićnim marketima. Takođe tu kreće taj bajkoviti pejzaž sa specifičnom alzaškom arhitekturom po kojem je poznato mesto. Obezbeđenje je vidljivo u vidu policije sa dugim cevima kao i preprekama na mestima gde se može autobilom približiti ka centru.
Verovatno pojačano nakon terorističkog napada u Magdeburgu u Nemačkoj.

Back