Putnici nasmrt pretukli dvojicu napadača koji su pokušali oteti kineski avion

Couleman

Primećen član
Banovan
Poruka
853
Putnici nasmrt pretukli dvojicu napadača koji su pokušali oteti kineski avion
Šest osoba je uhapšeno nakon ovog incidenta, javljaju kineski mediji

Autor Redakcija | Objavljeno 04.07.2012. u 07:09

Prava drama odvijala se u kineskom avionu sa 101 putnikom, koji je poletio sa aerodroma u gradu Hotanu u provinciji Xinjiang, javili su kineski mediji.

Dva muškarca, za koje mediji tvrde da su pripadnici ujgurske manjine, pokušala oteti avion "Tianjin Airlinesa" samo nekoliko minuta nakon polijetanja.

Oni su koristili slomljene aluminijske štake, kojima su počeli tući ostale putnike, a njihova krajnja namjera je bila da provale u kokpit i preuzmu kontrolu nad avionom.

Međutim, napadnti putnici su veoma brzo reagovali i napali otmičare. Napad je bio tako žestok da su otmičari pretučeni nasmrt. Naime, obojica su preminula u bolnici u Hotanu, gdje se avion vratio dvadesetak minuta poslije polijetanja.

Šest osoba je uhapšeno nakon ovog incidenta, javljaju kineski mediji. Iako se sve desilo u petak, detalji ove talačke krize, tek nakon nekoliko dana dospjeli su do medija na Zapadu. Po nekim nepotvrđenim informacijama, svi uhapšeni su bili dio zavjere oko otmice aviona.

Ujguri su, inače, muslimanska manjina koja živi uglavnom u provinciji Xinjiang. Oni se decenijama žale na represiju kineskih vlasti.

Dnevni Avaz

xinjiang.jpg

Mapa Ujguristana

Ima jedna lijepa zemlja koja zraci Islam i slatkocom a to je Ujguristan koji je na braniku Islama. Ujguristan je bedem Islama i tu se cuva ponos svih muslimana. Mislim da je dosta zataskavano postojanje muslimana u Kini a tek kasno smo u toku sa desavanjima u Kini u Kineskoj provinciji Xinjiang. Naime tamo muslimani traze prava i zele da zive slobodno i da im se ne uskracuje pravo na casnu vjeru islam. Na zalost komunizam razara muslimane u Kini i mislim da je to pravi podvig kako muslimani uspjevaju izaci na kraj sa Kineskim komunizmom. Muslimanima je prosle godine bilo zabranjivano da klanjaju teravije i da se okupljaju u znacajnom broju u Dzamijama.Razlog je tome sto se Kinezi boje Islama i boje se naleta religije. Oni zele ugusiti svaki zracak vjere u Boga i zele da uniste sve sto ima veze sa Bogom i sa Islamom. U Kini zivi znacajna muslimanska manjina Ujguri koji su Turskog porijekla i Hui muslimani koji su Han porijekla inace pravi Kinezi. Nekada se Ujguristan nazivao istocnim Turkestanom i taj kraj je bio plan Turskih nacionalista za osnivanjem velike Turske drzave Turan. Mislim da su zahtjevi za ljudska prava od muslimana realni jer Kinezi se ne ponasaju lijepo prema muslimanima i oni zele da uniste svaku Islamsku vezu Ujguristana sa islamom. Oni zele unistiti sve sto ima veze sa islamom i sa Turskom. Kineski muslimani su Hanefijskog mezheba i oni su prave Sunnije. Oni su uceni ljudi i imaju veoma dobro znanja o islamu. islam je u Kiini prenio cuvenu Poslanikov s.a.v.s. Ashab S'ad ibn Vekkas r.a. On je u to vrijeme posjetio Kinu i to se racuna prvim kontaktom Kine sa Islamom.To je nesto mnogo lijepo i mislim da Kineski muslimani mogu biti ponosni.
U Ujguristanu zivi 60% muslimana od toga su Ujguri, Kazasi i Hui. 40% su Han Kinezi Budisticke vjere. Sa 60% muslimana Ujguristan bi bio jedna divna drzava i to bi bila drzava koja bi obnovila istocni Turkestan. Inace Ujguristan je postojbina svih Turaka.
Kineski muslimani moraju raditi na tome da sklope odnose sa inostranim elementima a mislim na Amerikance koji bi nekako mogli da pomognu muslimanima da dodju do slobode. Mislim da je znacajno to da se obnove dobri odnosi Pakistana i Amerike i mislim da bi Amerika mogla doci do Kineskih muslimana samo preko Pakistana. Mislim da je to bitno kako bi se oslobodili Kineski muslimani koji bi mogli imati jednu jaku autonomiju ili drzavu jer Kina pored Xinjianga ima problema i sa Tibetom koji takodjer zele da se otcjepe. Mislim da je to sansa za muslimane kako bi se mogla obnoviti nacionalna svijest Ujgura i vjersko osjecanje svih Kineskih muslimana.

Xining-Great-Mosque.jpg

Dzamija u Ujguristanu

Ujguristan je jedna lijepa zemlja jer je puna Islama i ljepote gdje svaki muslimanmzoe otici u Dzamiju i da se pomoli Allahu. Mislim da svakom muslimanu pada tesko kad mu neko zabrani vjeru. Muslimani su navikli da imaju dzamije i da se u njima mole i da se druze medjusobno. Dzamija osim sto sluzi za molitvu ona sluzi i za muslimansko bratstvo i druzenje jer se mulsimani boolje upoznaju i imaju bratske odnose. U Ujguristanu zivi prilican broj Kazaha koji su naselili to podrucje nakon Rusko - Kazaskog rata negdje pred I svjetski rat gdje je tada pobijeno mnogo Kazaha i protjerano u Kinu. Ipak svi muslimani su isti u Ujguristanu i oni se vole i vole da jednog dana Kina postane demokratskom zemljom gdje ce moci jacati islam i gdje ce se moci graditi Dzamije i svakojake ljepote. Moci ce da se grae univerziteti gdje ce muslimani uciti o vjeri i gdje ce Kineski muslimani imati islamske kadrove. U prijekom slucaju ce muslimani traziti otcjepljenje od Kine a to ce se desiti ako Kina i dalje bude vrsila represiju prema muslimanima. Muslimani sigurno nece trpjeti da Kinezi upravljaju zivotima muslimana jer muslimani zele biti slobodni i za njih su granice Kine male jer muslimanska vjera doseze daleko. Muslimani su navikli da budu povezani i dabudu u bratskojj vezi.

Xining-Great-Mosque.jpg

Dzamija u Ujguristanu

Ujguristan je jedna lijepa zemlja jer je puna Islama i ljepote gdje svaki muslimanmzoe otici u Dzamiju i da se pomoli Allahu. Mislim da svakom muslimanu pada tesko kad mu neko zabrani vjeru. Muslimani su navikli da imaju dzamije i da se u njima mole i da se druze medjusobno. Dzamija osim sto sluzi za molitvu ona sluzi i za muslimansko bratstvo i druzenje jer se mulsimani boolje upoznaju i imaju bratske odnose. U Ujguristanu zivi prilican broj Kazaha koji su naselili to podrucje nakon Rusko - Kazaskog rata negdje pred I svjetski rat gdje je tada pobijeno mnogo Kazaha i protjerano u Kinu. Ipak svi muslimani su isti u Ujguristanu i oni se vole i vole da jednog dana Kina postane demokratskom zemljom gdje ce moci jacati islam i gdje ce se moci graditi Dzamije i svakojake ljepote. Moci ce da se grae univerziteti gdje ce muslimani uciti o vjeri i gdje ce Kineski muslimani imati islamske kadrove. U prijekom slucaju ce muslimani traziti otcjepljenje od Kine a to ce se desiti ako Kina i dalje bude vrsila represiju prema muslimanima. Muslimani sigurno nece trpjeti da Kinezi upravljaju zivotima muslimana jer muslimani zele biti slobodni i za njih su granice Kine male jer muslimanska vjera doseze daleko. Muslimani su navikli da budu povezani i dabudu u bratskojj vezi.

А јер тамо даје неко своје дете од 3 године да спава са неким маторим старцем као што ти дајеш своје...?

523857_449392951752056_1140296215_n.jpg

599660_452438241447527_1500687500_n.jpg

Meni je jedan Kinez, biznismen, u Amsterdamu na veceri prosle godine, sasvim ozbiljno rekao da je ekoomski uspeh Kine direktna posledica pobede Kine nad SAD na Bojistu Tjen An Men... Mrtav ozbiljan...
Kaze , mi smo tamo ubili 20 000 americkih agenata.. tako da ih vise skoro i nema kod nas.

secam se da si to pisao jos davno...ali preteruje...nisu pobili ni priblizno toliko,niti su to bili agenti...posle tjen nan mena...kina drasticno menja svoj politicki kurs...od zadrte komunjarske zemlje,postaje cista kapitalisticka,koja uci direktno od amerike....sa amerima oni nemaju nekih vecih kofrontacija...prvi put sad oko irana,jer ovi alavo hoce da preuzmu sva naftna polja u svetu....uzeli si irak,isrpli,sad libiju....a ne zadugo hoce i iran.....tu je problem u americkoj i suvise agresivnoj politici...ne u kinezima

Kina je 1989 videla sta se desava sa komunizmom,i poput Rusije i Cehoslovacke...u rukavicama su zamenili komunizam demokratijom i kapitalizmom...najliberalnijim,jer nisu hteli rat sa svojim narodom...i narod je ovde srecan sada

sto prica o kineskom uspehu...laze....bez amerike,koja je otvorila kinu svetu,kinu niko nebi i pogledao...amerika ih je razradila i predtavila kao dobrog proizvodjaca i bezbedno trziste...evropljani na primer,i dan danas vrlo vrlo malo rade sa kinom...da nekazem da ove germanske zemlje i bojkotuju robu

Sto se tice aviona...to je bila provaljena akcija od strane kineske tajne sluzbe...nesto ko bugojno 72. u tom trenutku u avionu je bilo 20 policajaca u civilu...oni su savladali otmicare,a ne osoblje aviona i putnici

ujguri kazu....to nije bila otmica vec su se posvadjali oko sedista.....ja te ujgure nevolim,i ako ikada doje d suoba sa njima,idem tako ko dobrovoljac za kineze....imas od mene otvoren poziv:)

ujguri kazu....to nije bila otmica vec su se posvadjali oko sedista.....ja te ujgure nevolim,i ako ikada doje d suoba sa njima,idem tako ko dobrovoljac za kineze....imas od mene otvoren poziv
Идеш као добровољац да се бориш у страној земљи? Да ти ниси неки "dog of war" или тако нешто? Мислим, ја не волим рат, а борио бих се само за своју земљу па ето питам.

Идеш као добровољац да се бориш у страној земљи? Да ти ниси неки "dog of war" или тако нешто? Мислим, ја не волим рат, а борио бих се само за своју земљу па ето питам.

nisam,daleo bilo...zivim u kini,pa je volim kao i svoju zemlju....imaju kinezi svojih mana naravno,ali ovi turguzi se bas mnogo mangupiraju,zatio mi idu na zivac

Back