Jesu brate, samo sto ne znam kako da ti objasnim, sta god da postavim i dokumentujem ti ignorises. Ne pripadam ja nikakvom pokretu, ja sam samo ljubitelj istorije, i uvek se trudim da imam neutralan stav.
Pogledaj kompozitore, pisce, slikare rodjene u 19tom veku iz Ukrajine, ili sve rodjene tokom Ruske imperije, tipa Ilja Repin..svi su Ruski slikari, kompozitori, pisci itd. Biti Ukrajinac nije znacilo ne biti etnički Rus. Pri tom Ukrajina u danasnjim granicama je mnogo veca od Malorusije, istorijske Ukrajine. Npr. Galicija ili Novorusija nisu istorijska Ukrajina.
Danas se pojam Ukrajinac politizije, dacu ti zanimljiv primer, radio sam u knjizari jedno vreme, i radio sa starim polovnim knjigama, i bila je zanimljiva knjiga na prodaju iz 1830tih, stampana u Kijevu, pisana na ruskom, naravno to je bio zvaničan jezik, a ne regionalni dijalekat, uzecemo kao nebitno što je na ruskom, radi se o kuvaru sa jelima iz Malorusije, dakle Ukrajinci nisu imali poseban etnički identitet, Ukrajinac je kao i Krajišnik, graničar, cuvar granice.
Evo slika iste sa i terneta:
Pogledajte prilog 1600119
Takodje ne moze se ignorisati da je Rusija kolonizovana iz Ukrajine u vise navrata, jug Rusije npr kad je oduzet od Otomana, dalje Sibir, daleki Istok. Eto imam drugaricu u Vladivostoku, oni su svi tamo poreklom iz Ukrajine i Beloruje po njenim recima poreklom. Ja mislim da udaljavanje Ukrajinca od Rusa pocinje zaista sa komunistima, sto se moze u porediti sa CG.
Takodje Ukrajina kao i Crna Gora nisu istorijske teritorije vec dolepljene.
Kao sto je Crna Gora samo stara Crna Gora, a ne Boka, Brda, Stara Hercegovina, itd. A danas će neki neuk covek iz Pljevalja reci da je Crnogorac etnicki, a Pljevlja ulazi u sastav CG 1913. nakon Londonskog mira, i istorijski je Hercegovina, kao i Niksic.
Malo sam rasirio pricu, pa zvuci konfuzno, al valjda se razume iz kog ugla gledam na stvari.