Putinova samoobmana pre agresije na Ukrajinu koja ga je skupo kostala

Kakva gomila budalaština. Većina Ukrajine govori ruski ali samo zbog SSSR i jer je školovanje i televizija bilo na ruskom. Pre 1950ih je ukrajinski bio glavni jezik i na istoku Ukrajine, a do 1930ih se govorio kao dominantan jezik i na jugu Rusije u kubanskoj oblasti. Ukrajinci promenom jezika nisu menjali i nacionalnu pripadnost već su sve vreme mrzeli Ruse ili ih gledali sa nekom dozom mržnje.
Pozabavi se malo istorijom, pre nego sto osudis moj post. Pocni od toga kako su nastajali gradovi po Ukrajini. U Harkovu, Mariupolju, Odesi, Kijevu itd se uvek govorio iskljucivo Ruski, i gde god oko ili istocno od Dnjepra odes stariji ljudi nece ni znati ukrajinanski. I sve sam ti dokumentovao sto sam napisao. A googleaj malo i o jezicima Ruskog carstva

"После више од две и по године рата, Украјинска војска је у РФ, санкције чине своје, рубља пада и сада неки олигарси и утицајни руси необично отворено за руске прилике у јавности иступају против овог рата. Путинова позиција више није сигурна и може да дође до дворског удара", каже истраживачка новинарка Дајан Френсис, стручњак за Руску Федерацију, ауторка десетине књига и главна уредница у угледном канадском The National Post-у.

Западњачка пропаганда и њихова верзија Тихог.
Кад слушаш њих, испада да Русија само што се није вратила у 90е, а они су што се тиче дигитализације испред многих земаља западне Европе, чак и најављују регулисање тржишта крипто валута.
А ретко ко зна да је бивша СССР колонија, данашња Естонија, првак света што се тиче дигитализације, треће генерације интернета и блокчејна.
Када су руске изблеглице дошле на запад, у Србију, они су били шокирани, колико ми каснимо за истоком.
А Русија и запад заједно касне за Кином.

Kao i svaki diktator, okruzen poltronima i Iznougudima bio je filovan pricama i "pravom" statistikom iz FSB kuhinje o tome kako ga svi Ukrajinci jedva cekaju i da se ruska vojska moze trotinetom usetati u Kijev. Komunisticki i diktatorski mentalni sklop ne dozvoljava da, mozda, neko iz ideoloskih razloga moze da se ne slaze s stobom. Takvi likovi su ubedjeni da je svaka opozicija placencka i da su to sve agenti stranih sluzbi. To je isto radio i Milosevic. Iako je oko 45% Ukrajinaca zaista simpatisalo Rusiju (simpatisao sam je i ja pre zabrane gej parade i hapsenja politickih neistomisljenika) ali sve o ima svoju meru, ne pod cenu aneksije. Putin je zaista verovao da 90% gradjana Ukrajine zeli da se pripoji Rusiji, kao sto i nasi UDB zbiri pricaju da su Albanci, Hrvati i Bosnjaci samo instrumentalizovani od strane Zapada (kao da oni istinski nisu zeleli nezavisnost bez obzira na Istok i Zapad).

Ovo je pouka za nas. Srbi i Srbija ne smeju leci FSB/SNS/Dodikovske podmetacine o tome da vecina Crnogoraca zeli povratak zajednicke drzave ili da RS ima snage i medjunarodnu podrsku za otcepljenje. Zamislite sada da VS krene u okupaciju Crne Gore, ponukana pricama da su "Montenegrini" samo uzi krug Mila Djukanovica, dok ostali jedva cekaju da guslaju o Svetom Savi i Obilicu danonocno. Cak i gro crnogorskih Srba bi bio protiv toga.
obican ukrainac, vredan majstor, brz pod stare dane dodje za bec i za mesec dana zaradi godisnju platu u njegovoj korumpiranoj ukraini.
isao ranije u rusiju da zaradi, ali nikada mu nije "toliko ostalo"

taj ukrainac je zavrsio sa rusijom, taj se od zapada nece okrenuti.
obican primer obicnog coveka

Pricam za Ruse u Rusiji,zabole me za ove ovde.
Па нису то неки други измишљени Руси, то је исти народ. Иначе Руси су изузетно хомоген народ и не може се поредити са нама Србима који се можемо чак и генетски разликовати, рецимо неки припадају динарском типу, док други панонском итд, да не спомињем језичке разлике, дијалекте итд.

И друго, нису они дошли овде зато што знају енглески, већ због економских привилегија и делом да побегну од мобилизације.
Али за мене је многи већи шок колико мало Срба је отишло на источни фронт, а ми смо као у толикој љубави, него тај број Руса који су дошли овде.

pa jel pise na komsijinom videu putins days are numbered?
oligarsi i ratni profiteri da ga svrgnu, samo da ne zaginu kao prigozin, jer taj film smo vec gledali, masta ta kenjaderka dajen, urednica tog radija
Znaci tvoja poenta je da je Putin jak diktator, i da ce diktatorski da vlada jos 25 godina?

Pa super ti je poenta u kontekstu slobodnog drustva, zaista.

Pozabavi se malo istorijom, pre nego sto osudis moj post. Pocni od toga kako su nastajali gradovi po Ukrajini. U Harkovu, Mariupolju, Odesi, Kijevu itd se uvek govorio iskljucivo Ruski, i gde god oko ili istocno od Dnjepra odes stariji ljudi nece ni znati ukrajinanski. I sve sam ti dokumentovao sto sam napisao. A googleaj malo i o jezicima Ruskog carstva
ukrainians-belarussians-in-the-russian-empire-1897-v0-bvr635ydm62b1.png

Kao i svaki diktator, okruzen poltronima i Iznougudima bio je filovan pricama i "pravom" statistikom iz FSB kuhinje o tome kako ga svi Ukrajinci jedva cekaju i da se ruska vojska moze trotinetom usetati u Kijev. Komunisticki i diktatorski mentalni sklop ne dozvoljava da, mozda, neko iz ideoloskih razloga moze da se ne slaze s stobom. Takvi likovi su ubedjeni da je svaka opozicija placencka i da su to sve agenti stranih sluzbi. To je isto radio i Milosevic. Iako je oko 45% Ukrajinaca zaista simpatisalo Rusiju (simpatisao sam je i ja pre zabrane gej parade i hapsenja politickih neistomisljenika) ali sve o ima svoju meru, ne pod cenu aneksije. Putin je zaista verovao da 90% gradjana Ukrajine zeli da se pripoji Rusiji, kao sto i nasi UDB zbiri pricaju da su Albanci, Hrvati i Bosnjaci samo instrumentalizovani od strane Zapada (kao da oni istinski nisu zeleli nezavisnost bez obzira na Istok i Zapad).

Ovo je pouka za nas. Srbi i Srbija ne smeju leci FSB/SNS/Dodikovske podmetacine o tome da vecina Crnogoraca zeli povratak zajednicke drzave ili da RS ima snage i medjunarodnu podrsku za otcepljenje. Zamislite sada da VS krene u okupaciju Crne Gore, ponukana pricama da su "Montenegrini" samo uzi krug Mila Djukanovica, dok ostali jedva cekaju da guslaju o Svetom Savi i Obilicu danonocno. Cak i gro crnogorskih Srba bi bio protiv toga.
Nekako bi da odbraniš tekovine AVNOJA?

Kakva gomila budalaština. Većina Ukrajine govori ruski ali samo zbog SSSR i jer je školovanje i televizija bilo na ruskom. Pre 1950ih je ukrajinski bio glavni jezik i na istoku Ukrajine, a do 1930ih se govorio kao dominantan jezik i na jugu Rusije u kubanskoj oblasti. Ukrajinci promenom jezika nisu menjali i nacionalnu pripadnost već su sve vreme mrzeli Ruse ili ih gledali sa nekom dozom mržnje.
Otkud u jednom grlatom bugarskom patriJoti tolika mržnja prema Rusima koji su vam napravili državu? A da, ne priznaju vam “prava” na Makedoniju?

Gle šta si pisao o Rusiji ovde:
3B97F816-A49F-48D0-8E37-5958028359AA.jpeg

Nije bas, istok i jug Ukrajine su iskljucivo Rusofoni, sto se jezika tice to je jezik Galicije u zap Ukrajini i neka mesavina Poljskog i Ruskog iz doba kad je to bilo pod Poljacima. Istorijski Ukrajincac znaci granicar, i Ukrajanc, Kozak granicar je ratovao za korist Ruskog carstva protiv Poljske. L Vecina juzne Rusije je iz Ukrajine, Sibir i krajni istok su kolonizovani iz Ukrajine. Ukrajinci su istorijski Malorusi, osim ovih sto su Novorusi: crnomorska obala, i velikoRusi :Harkov, Sumi, Cernigov.. Poredjenje sa CG je skroz na mestu.
Kolevka nacije, i jedne i druge su stvorili komunistiti, i jedni i drugi nisu jedno.
Niksicanin nije Crnogorac vec Hercegovac
Isto tako neko iz Donbasa ili Matiupolja istorijski nije Ukrajinac. Sve u svemu Ukrjainci su etnicki Rusi uvek bili.

Pogledajte prilog 1597668
Kolega Luka, pogledati ovu poruku https://forum.krstarica.com/threads...je-skupo-kostala.1008661/page-2#post-49591076 Nenad1331 je inače Bugarin iz Dimitrovgrada kojem je staroštokavski maternji pa srpski govori bez problema…

Ko je pravio mapu?
Ja ti postavim mapu iz 19tog veka, ti meni neku modernu :D elem Kozaci su bili idani Ruskoj imeriji i zasigurno ne poseban narod, sto vazi za sve Maloruse, Novoruse, Beloruse i Velikoruse. Sve je to bio jedan narod.
Jel si ti čitao Šolohova kad Boljševici dođu kod Kozaka u Kubanj i kažu im "Bratja Russkie" a Kozaci odgovaraju "Kto zdes' Russkij, s mužikami ti nas sravnjivaeš?"

Jel si ti čitao Šolohova kad Boljševici dođu kod Kozaka u Kubanj i kažu im "Bratja Russkie" a Kozaci odgovaraju "Kto zdes' Russkij, s mužikami ti nas sravnjivaeš?"
Druze, ti ocigledno imas agendu i sta ja tu mogu. Koji kozaci? Iz kog kraja?
Ti si resio da su Uktajinci zasrban narod i to je za tebe to. Al nisu i nikad nisu bili

Druze, ti ocigledno imas agendu i sta ja tu mogu. Koji kozaci? Iz kog kraja?
Ti si resio da su Uktajinci zasrban narod i to je za tebe to. Al nisu i nikad nisu bili
Ukrajinci nisu Rusi već 350-400 godina. Ako tvrdiś da nisu zaseban narod onda imaš ozbiljan problem a i verovatno pripadaš znaš kojem ekstremističkom pokretu iz 1940ih.

Ukrajinci nisu Rusi već 350-400 godina. Ako tvrdiś da nisu zaseban narod onda imaš ozbiljan problem a i verovatno pripadaš znaš kojem ekstremističkom pokretu iz 1940ih.
Jesu brate, samo sto ne znam kako da ti objasnim, sta god da postavim i dokumentujem ti ignorises. Ne pripadam ja nikakvom pokretu, ja sam samo ljubitelj istorije, i uvek se trudim da imam neutralan stav.
Pogledaj kompozitore, pisce, slikare rodjene u 19tom veku iz Ukrajine, ili sve rodjene tokom Ruske imperije, tipa Ilja Repin..svi su Ruski slikari, kompozitori, pisci itd. Biti Ukrajinac nije znacilo ne biti etnički Rus. Pri tom Ukrajina u danasnjim granicama je mnogo veca od Malorusije, istorijske Ukrajine. Npr. Galicija ili Novorusija nisu istorijska Ukrajina.
Danas se pojam Ukrajinac politizije, dacu ti zanimljiv primer, radio sam u knjizari jedno vreme, i radio sa starim polovnim knjigama, i bila je zanimljiva knjiga na prodaju iz 1830tih, stampana u Kijevu, pisana na ruskom, naravno to je bio zvaničan jezik, a ne regionalni dijalekat, uzecemo kao nebitno što je na ruskom, radi se o kuvaru sa jelima iz Malorusije, dakle Ukrajinci nisu imali poseban etnički identitet, Ukrajinac je kao i Krajišnik, graničar, cuvar granice.
Evo slika iste sa i terneta:
D98E0E80-917C-40A3-A451-AFED8B41077D.png

Takodje ne moze se ignorisati da je Rusija kolonizovana iz Ukrajine u vise navrata, jug Rusije npr kad je oduzet od Otomana, dalje Sibir, daleki Istok. Eto imam drugaricu u Vladivostoku, oni su svi tamo poreklom iz Ukrajine i Beloruje po njenim recima poreklom. Ja mislim da udaljavanje Ukrajinca od Rusa pocinje zaista sa komunistima, sto se moze u porediti sa CG.
Takodje Ukrajina kao i Crna Gora nisu istorijske teritorije vec dolepljene.
Kao sto je Crna Gora samo stara Crna Gora, a ne Boka, Brda, Stara Hercegovina, itd. A danas će neki neuk covek iz Pljevalja reci da je Crnogorac etnicki, a Pljevlja ulazi u sastav CG 1913. nakon Londonskog mira, i istorijski je Hercegovina, kao i Niksic.
Malo sam rasirio pricu, pa zvuci konfuzno, al valjda se razume iz kog ugla gledam na stvari.

Jesu brate, samo sto ne znam kako da ti objasnim, sta god da postavim i dokumentujem ti ignorises.
Ukrajinci su bili zasebna etnička kategorija na popisima stanovništva u Ruskoj Imperiji. Budalaština da su bili Rusi pa je Lenjin izmislio nekakve Ukrajince ne stoji. Odnos među etničkim Rusima i Ukrajincima je uvek bio loš jer su Ukrajinci držani u podređenom položaju.

Back