Putin potpisao ukaz o specijalnim ekonomskim merama zbog zapadnih sankcija

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
90.455
Mere izazvane neprijateljskim delovanjem SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz "O dodatnim privremenim ekonomskim merama za osiguravanje finansijske stabilnosti Rusije", saopštila je pres-služba Kremlja.

- Od 2. marta 2022. godine zabraniti iznošenje iz Rusije gotovine u stranoj valuti i (ili) monetarnih instrumenata u stranoj valuti u iznosu većem od 10.000 američkih dolara obračunatom po zvaničnom kursu Centralne banke Rusije, utvrđenom na dan iznošenja - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, ove mere su izazvane "neprijateljskim delovanjem SAD, koje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i delovanjem stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile". Usmerene su na zaštitu nacionalnih interesa.

https://www.pink.rs/vesti/381000/putin-uzvratio-udarac-

Neki na zapadu tvrde da ovo i nisu neke jake sankcije od strane zapada a opet deluje da se to pojačava svaki danom. Koliko dugo će trajati? Kakve će biti posledice?

Sve te sankcije za njih ne vrede kao teritorija najvece Evropske zemlje koju ce osvojiti za sebe...Njima je bitna teritorija i zbog nje ce trpeti, a to sto drustvo nece izgraditi u skorije vreme to vec nije briga za oligarhe vec za obican narod, pa ih za to i stoli bojko....
USlovno je to. Bolje im je bez kredita.

Imaju Moskvu i još neki velegrad ako moraju...

U Americi je to oduvek. Nije dozvoljeno izneti više gotovine od 10.000$ bez posebne dozvole.

Haha. Mnogo su se usrali Rusi.
A Yuan će da jača...
A1A95887-F1A6-4FC7-81F0-482BD2587DF0.jpeg

Jedini koje vi plašite su Giganti toaletne hartije

Hoće li biti zavrtanja gasa Evropi, što su neki ruso*uzi ovde najavljivali?
Pre će biti zabrane kupovine ruskog gasa i nafte.
Uz ovakvo raspoloženje u javnosti, mislim da će dobar deo zapadnih zemalja radije izgurati inflaciju i energetsku krizu godinu pa i dve nego da ikada više zavise od ludaka. Makar ponovo palili termoelektrane i nuklearke. Jbg ako neko može to da izgura onda je to EU.
Nego šta ćemo mi onda. Ovi naši bukvalno nemaju gde da kupe alternativno i onda džaba sva "ljubav" preko Karpata. A videli smo našta nam ugalj liči i u kakvom je stanju EPS.

Putin je zapalio mostove sa Evropom, svesno dobrim delom rekao bih,znao je šta sledi mpžda se nadao nekom raskolu ili birokratskim zajebancijama kojima je EU sklona kroz celu svoju istoriju ali uspeo je da ih ujedini kao niko nikada do sada i po prvi put deluju ozbiljno. Vreme će pokazati koliko se zajebao a to da jeste uopšte nemam sumnju. Samo ostaje pitanje cene.
Nisam siguran koliko Rusi žele da žrtvuju komoditet koji su imali zarad Ukrajine tj koliko je taj rat tamo popularan. A i sa oligarsima se nikada ne zna. Nisam siguran da su srećni što im plene milijarde. Na njegovom mestu bih pazio na leđa.

Pre će biti zabrane kupovine ruskog gasa i nafte.
Uz ovakvo raspoloženje u javnosti, mislim da će dobar deo zapadnih zemalja radije izgurati inflaciju i energetsku krizu godinu pa i dve nego da ikada više zavise od ludaka. Makar ponovo palili termoelektrane i nuklearke. Jbg ako neko može to da izgura onda je to EU.
Nego šta ćemo mi onda. Ovi naši bukvalno nemaju gde da kupe alternativno i onda džaba sva "ljubav" preko Karpata. A videli smo našta nam ugalj liči i u kakvom je stanju EPS.

Putin je zapalio mostove sa Evropom, svesno dobrim delom rekao bih,znao je šta sledi mpžda se nadao nekom raskolu ili birokratskim zajebancijama kojima je EU sklona kroz celu svoju istoriju ali uspeo je da ih ujedini kao niko nikada do sada i po prvi put deluju ozbiljno. Vreme će pokazati koliko se zajebao a to da jeste uopšte nemam sumnju. Samo ostaje pitanje cene.
Nisam siguran koliko Rusi žele da žrtvuju komoditet koji su imali zarad Ukrajine tj koliko je taj rat tamo popularan. A i sa oligarsima se nikada ne zna. Nisam siguran da su srećni što im plene milijarde. Na njegovom mestu bih pazio na leđa.
Ja ne bih bio toliko oštar u osudi Putina i Rusa. Da sam na njihovom mestu, verovatno bih isto postupio, verovatno i mnogo ranije. Da su Kanada ili Meksiko odlučili da uđu u vojni savez sa Rusijom i postave rusku antiraketnu odbranu na svojim teritorijama, i SAD bi postupile isto. I bilo koja druga normalna zemlja.
Ali to ne znači da mislim da su ruski interesi istovremeno i srpski i da mi trebamo da patimo zbog njih.

Ko dobro poznaje našu istoriju zna da je opšte mesto u njoj da se interesi čitavog naroda žrtvuju zbog ličnih interesa pojedinaca ili jednog društvenog sloja. Tako je i u ovom slučaju.

Ja ne bih bio toliko oštar u osudi Putina i Rusa. Da sam na njihovom mestu, verovatno bih isto postupio, verovatno i mnogo ranije. Da su Kanada ili Meksiko odlučili da uđu u vojni savez sa Rusijom i postave rusku antiraketnu odbranu na svojim teritorijama, i SAD bi postupile isto. I bilo koja druga normalna zemlja.
Ali to ne znači da mislim da su ruski interesi istovremeno i srpski i da mi trebamo da patimo zbog njih.

Ko dobro poznaje našu istoriju zna da je opšte mesto u njoj da se interesi čitavog naroda žrtvuju zbog ličnih interesa pojedinaca ili jednog društvenog sloja. Tako je i u ovom slučaju.
Ne sećam se baš "opsade Havane" ili ništa slično.

Ma daj, neko bi kao primio Ukrajinu u NATO ili EU. A da ne pominjem nuklearke. Pa imaš Tursku za to, Poljsku, Litvaniju...odavno članice. U čemu je razlika što bi rakete letele koji minut duže ako i toliko. Malo se frljali frazama kada je on več odlučio i pripremio sve, to mu je samo šlagvort. Nijedan jedini poslanik desnog sektora nije u parlamentu, nisu prešli cenzus, imali uticaj kao Miša Vacić ovde otprilike a to mu je razlog da "denacifikuje" Ukrajinu..kako da ne.
Nije on ovo na prečac doneo odluku, pripremao se za to, pravio aranžmane sa Kinom, povukao dobar deo deviza....
Lepo je neko u analizi napisao, ušli su kao kod svoje kuće i opušteno ne trudeći se ni logistiku da postave, očekivajuću valjda cveće i da Ukrajinci se sklone a EU malo gunđa pa zaćuti zbog gasa a on umaršira u Kijev i postavi ikebanu neku svoju iz FSB-a.
E dobio je sad tvrdi jedan od većeg dela sveta. Sjebao je Rusiju za narednih par decenija i pretvorio je u izgnanika i strašilo. Učvrstio je NATO i dao mu smisao opet, trgao je EU koja ponovo liči na neku geopolitičku silu,na neki morbidan način treba da mu budu i malo zahvalni. Ukrajince je zauvek izgubio, to je i njemu jasno sada. Cementirao ih je kao naciju koja će sad biti anti-ruska do srži. I dobiće i baze i rakete i svašta nešto, ne u Ukrajini ali biće blizu,mnogo bliže i u većem broju od sada. Usput što je i nas sjebao time, ali polako doći će i ovde iz d... u glavu relativno brzo.

Back