ПУТИН: ОПАСНОСТ ОД "ИГРЕ БЕЗ ПРАВИЛА"

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
24.10.2014 15:59Putin: Opasnost od "igre bez pravila"


165646.jpg

SOČI - Međunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svet od potresa, upozorio je Putin.
"Proglasivši se pobednicima u "hladnom ratu", SAD su samouvereno shvatile da za (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans", rekao je Putin.

"Možda mi nemamo dovoljno osnova da brinemo, sporimo se i postavljamo neugodna pitanja, možda je izuzetnost SAD, način na koji one ostvaruju svoje liderstvo, zaista blagodet? A njihovo opšte mešanje u sva pitanja u svetu donosi mir, spokoj i dobrobit? Progres i procvat demokratije? I potrebno je, kako se kaže, opustiti i biti zadovoljan? Ne, to apsolutno nije tako", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, govoreći na međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj" u Sočiju, rekao da "jednostrani diktat i nametanje sopstvenih šablona donosi upravo suprotan rezultat".
"Umesto rešavanja konflikata - njihovu eskalaciju, umesto suverenih i stabilnih država - rastući prostor haosa, umesto demokratije - podrška sasvim sumnjivog sveta, od otvorenih neonacista do islamskih radikala", rekao je Putin a prenosi TAS S.

Predsednik Rusije je SAD, na koje se "svalilo svetsko liderstvo", uporedio sa "novobogatašima" na koje se "sručilo ogromno bogatstvo", a oni "prave gluposti".
"Pod pritiskom pravnog nihilizma, korak po korak odstupalo je međunarodno pravo. Objektivnost i pravednost žrtvovani su političkoj svrsishodnosti", rekao je Putin, i dodao da je "pritom, totalna kontrola nad globalnim medijima omogućavao da se po potrebi belo prikazuje kao crno, a crno za belo".

Prema njegovim rečima, za SAD faktički legitimitet drugih zemalja zavisi od njihove lojalnosti Vašingtonu.
"Sam pojam "nacionalnog suvereniteta" za većinu država postao je relativna veličina, u suštini predložena je formula - što je snažnija lojalnost jednom centru moći u svetu, tim je veći legitimitet ovog ili onog vladajućeg režima", naglasio je predsednik Rusije.

Ističući da se Hladni rat završio ne zaključivanjem "mira" i jasnim i transparentnim dogovorom o novim pravilima i standardima, Putin je rekao da SAD - "samoproglašeni lider" - suočene sa neefikasnošću jednopolarnog sveta, pokušavaju da obnove "kvazibipolaran sistem", tražeći "lik neprijatelja".

Pritom, nevažno je ko će u američkoj propagandi zauzeti mesto "centra zla" umesto S S SR-a, kao glavnog oponenta - Iran, Kina ili Rusija.
"Sada ponovo vidimo pokušaje da se usitni svet, uspostave linije podele, skupe koalicije po principu ko je "protiv" a ne "za" (...) i osvoji pravo na liderstvo i, ako hoćete, pravo na diktat", istakao je Putin.

Putin smatra da se SAD, navodi TAS S, vodeći borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, bore protiv rezultata sopstvene politike.
"Rasipaju moć na uklanjanje rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to sve veću cenu", rekao je Putin, kritikujući zemlje Zapada što nastavljaju arbitrarno da podržavaju islamske ekstremiste radi dostizanja njihovih ciljeva.

"Uzgred, ne prestajem da se čudim tome kako naši partneri uvek iznova prave iste greške. Svojevremeno su sponzorisali islamske ekstremističke pokrete radi borbe protiv Sovjetskog Saveza, koji su se kalili u Avganistanu. Od njih su potekli i talibani i Al-kaida", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad "ako nije podržavao, zatvarao je oči" na upade međunarodnih terorista u Rusiju i zemlje srednjeazijskog regiona.
"Mi to nismo zaboravili", rekao je Putin.

Protiveći se politički motivisanim sankcijama Rusiji kao pogrešnim i ističući da je Rusija "samodovoljna" zemlja i da će one izazvati suprotan efekat, ruski predsednik je istakao da svetu u ovom trenutku treba "novi globalni konsenzus odgovornih snaga".
"Ako ima volje, možemo obnoviti efikasnost sistema međunarodnih i regionalnih institucija", rekao je Putin, dodajući da ne treba kretati "od nule", jer su posle Drugog svetskog rata institucije dovoljno univerzalne i mogu biti modernizovane.

Putin je objasnio da je ima u vidu i modernizaciju rada UN, čija je uloga nezamenjiva i OEBS, koji je za 40 godina pokazao da može biti dobar mehanizam za osiguranje bezbeednosti i saradnje u evroatlanskom prostoru.

Pritom, je dodao da međunarodni odnosi treba da se grade na osnovu međunarodnog prava, u čijem temelju treba da budu i moralni principi kao što su pravda, ravnopravnost i istina, i kao najvažnije, uvažavanje partnera i njihovog interesa.


Dogovor sa Ukrajinom još moguć, upotreba sile vodi u ćorsokak


Putin je rekao da šanse za postizanje dogovora o rešenju situacije u Ukrajini još postoje, ali da primena sile može situaciju da odvede u ćorsokak, dodajući da ne vidi želju ukrajinskih vlasti da rešavaju problem uz pomoć političkog procesa.

"Ukoliko, ne daj bože, opet neko padne u iskušenje da pokuša da upotrebi silu (na istoku Ukrajine) za konačno rešenje tog problema, dovešće situaciju u konačni ćorsokak", upozorio je Putin na 11. međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj".

Prema njegovim rečima, konflikt u Ukrajini, koji je postao uzrok zahlađenja odnosa Rusije i Zapada, predstavlja primer unutrašnje nestabilne države koja se našla na preseku interesa velikih država, lišene efikasnih mehanizama balansiranja ambicija svetskih aktera, prenela je agencija RIA Novosti.

Najvažniji za Ukrajinu jeste hitan prekid vatre i tek tada je moguće govoriti o dijalogu Kijeva i Donjeckog basena, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je naglasio da se Moskva zalaže za potpuno poštovanje dogovora iz Minska, a odsustvo želje ukrajinskih vlasti da rešava pitanje političkim procesom predstavlja ključni problem.

Pritom je dodao da se dogovori ne poštuju u potpunosti i da se , između ostalog, vojska ne povlači iz nekih naselja, kao ni ustanici, pozivajući se na to da njihove porodice tamo žive.
"Spremni smo da učinimo sve da bi bili ispunjeni dogovori postignuti u Minsku", rekao je Putin, optužujući Kijev za stalne pokušaje rešavanja problema uz pomoć sile - svrgavanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča sa vlasti, poras nacionalizma, formiranje specijalnih bataljona nacionalističkog usmerenja, hapšenje nezadovoljnih vlašću na jugoistoku zemlje i vojne akcije u tom regionu.

Izražavajući čuđenje što međunarodna zajednica ne upotrebljava "nekada popularan" termin "prekomerne upotrebe sile" na događaje u Ukrajini, Putin je priznao da je Rusija pomogla Janukoviču da se prebaci na Krim, jer bi njegovo vraćanje u Kijevu bilo suviše opasno.
"Neću kriti, pomogli smo mu da se prebaci na Krim, gde je boravio još nekoliko dana. U tom periodu Krim je još bio deo Ukrajine, ali budući da su se događaji u Kijevu razvijali vrlo brzo I burno (…) u takvim uslovima da se vraća u Kijev već je bilo besmisleno", rekao je ruski predsednik.

Podsećajući da je u to vreme bilo ubistava predstavnika Janukovičeve Partije regiona, Putin je rekao da šira javnost za to ne zna.

"Ušli su u kancelariju Partije regiona, uzeli tamo tehničke saradnike, ubili i spalili ih u podrumu", rekao je Putin, dodajući da se Janukovič obratio s molbom kako bi ga prebacili u Rusiju.
"Tražio je da ga dovedemo u Rusiju što smo mi i učinili", rekao je Putin.

./.
 

Odluka o Krimu na referendumu i u legitimnoj skupštini

Putin je rekao da je odluku o održavanju referenduma na Krimu, na kom su se u martu ove godine građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji, doneo legitiman krimski parlament, i istakao da Rusija ima pravo da brani svoje vitalne interese.

"Na Krimu su ljudi održali referendum. Nismo tek tako mi u Rusiji saopštili da je održan referendum. Odluku o održavanju referenduma donelo je apsolutno legitimno predstavničko telo vlasti Krima - parlament Krima, koji je, uzgred, izabran po ukrajinskom zakonu nekoliko godina ranije, do svih ovih teških događaja. Zatim je na osnovu tog referenduma (Krim), kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države", rekao je Putin, a prenosi TAS S.

Predsednik Rusije, kako prenosi RIA Novosti, izrazio je čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova "belo bilo nazvano belim", a u "sličnoj situaciji sa Krimom - crnim".

TAS S prenosi da je Putin podsetio, pre svega, na pravo naroda na samoopredeljenje iz Povelje UN.

Tokom međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" ruski lider je rekao da su posle raspada bivšeg S S SR-a zapadne zemlje odlučile da ne računaju na Rusiju i počeli da čine "sve što žele, uopšte ne poštujući nikakva pravila".
"Znači neko može uopšte da se ne obazire ni na šta, a mi ne možemo da zaštitimo naše vitalne interese ruskojezičnog i ruskog stanovništva na Krimu? Ne može tako!", rekao je Putin.

Izražavajući neslaganje sa latinskom izrekom "Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno biku", ruski predsednik je rekao da "možda biku i nije dozvoljeno", ali "medved neće ni od koga tražiti dozvolu".
"Uopšte, kod nas se on (medved) smatra gazdom u tajgi i ne namerava - i to pouzdano znam, bilo gde da se seli u druge klimatske zone, nije mu tamo udobno. Ali, svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on nikada nije stavljao u sumnju suverenitet Ukrajine, ali je "druga stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces".

********************************************
Владимир Владимирович је још једном доказао ДА ЈЕ НАЈВЕЋИ, НАЈОЗБИЉНИЈИ И НАЈОДГОВОРНИЈИ ПОЛИТИЧАР НА СВЕТУ !!!
 
Владимир Владимирович је још једном доказао ДА ЈЕ НАЈВЕЋИ, НАЈОЗБИЉНИЈИ И НАЈОДГОВОРНИЈИ ПОЛИТИЧАР НА СВЕТУ !!!
Je li ovo neka fora? :hahaha:

Putin je jos jednom pokazao da je fasista sa oloskim vrednostima, koji ce da dozvoli da suverene drzave rade unutar svojih granica sta god zele, samo zato sto su suverene. Bagra.
 
Je li ovo neka fora? :hahaha:

Putin je jos jednom pokazao da je fasista sa oloskim vrednostima, koji ce da dozvoli da suverene drzave rade unutar svojih granica sta god zele, samo zato sto su suverene. Bagra.


Jel ti pročitaš nekad ono što napišeš?

- - - - - - - - - -


Odluka o Krimu na referendumu i u legitimnoj skupštini

Putin je rekao da je odluku o održavanju referenduma na Krimu, na kom su se u martu ove godine građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji, doneo legitiman krimski parlament, i istakao da Rusija ima pravo da brani svoje vitalne interese.

"Na Krimu su ljudi održali referendum. Nismo tek tako mi u Rusiji saopštili da je održan referendum. Odluku o održavanju referenduma donelo je apsolutno legitimno predstavničko telo vlasti Krima - parlament Krima, koji je, uzgred, izabran po ukrajinskom zakonu nekoliko godina ranije, do svih ovih teških događaja. Zatim je na osnovu tog referenduma (Krim), kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države", rekao je Putin, a prenosi TAS S.

Predsednik Rusije, kako prenosi RIA Novosti, izrazio je čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova "belo bilo nazvano belim", a u "sličnoj situaciji sa Krimom - crnim".

TAS S prenosi da je Putin podsetio, pre svega, na pravo naroda na samoopredeljenje iz Povelje UN.

Tokom međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" ruski lider je rekao da su posle raspada bivšeg S S SR-a zapadne zemlje odlučile da ne računaju na Rusiju i počeli da čine "sve što žele, uopšte ne poštujući nikakva pravila".
"Znači neko može uopšte da se ne obazire ni na šta, a mi ne možemo da zaštitimo naše vitalne interese ruskojezičnog i ruskog stanovništva na Krimu? Ne može tako!", rekao je Putin.

Izražavajući neslaganje sa latinskom izrekom "Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno biku", ruski predsednik je rekao da "možda biku i nije dozvoljeno", ali "medved neće ni od koga tražiti dozvolu".
"Uopšte, kod nas se on (medved) smatra gazdom u tajgi i ne namerava - i to pouzdano znam, bilo gde da se seli u druge klimatske zone, nije mu tamo udobno. Ali, svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on nikada nije stavljao u sumnju suverenitet Ukrajine, ali je "druga stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces".

********************************************
Владимир Владимирович је још једном доказао ДА ЈЕ НАЈВЕЋИ, НАЈОЗБИЉНИЈИ И НАЈОДГОВОРНИЈИ ПОЛИТИЧАР НА СВЕТУ !!!

Lako je Putinu. Istina je jednostavno na njegovoj strani.
 
Je li ovo neka fora? :hahaha:

Putin je jos jednom pokazao da je fasista sa oloskim vrednostima, koji ce da dozvoli da suverene drzave rade unutar svojih granica sta god zele, samo zato sto su suverene. Bagra.

Komunista Putin ponovo traži batine.

Pazi sad, kako se snaći u ovoj konfuziji, ovaj (banovani) kaže za Putina fašista, a ova (Ćićolina) kaže komunista i sad kome verovati? :mrgreen:
 
da. zapad je 1990 krenuo putem nasilja i razaranja.

i vidimo da je to eskaliralo, zapad siri destrukciju, nasilje i razaranje, ne na svojim teritorijama


Krenuli su 80-ih godina sa čišćenjem terena, koju su obavili eksponenti Zapadnih interesa, papa Vojtila, Ronald Regan, Margaret Tačer,... i sluga pokorni Gorbačov.

Stvari su 90-ih dobile na ubrzanju, bombardovanjem suverene evropske države, zato što se usudila da od terorista brani svoj teritorijalni integritet, a 2000-tih smo videli kako besramno, uz pomoć svojih marioneta (raznih Otpora) ruše i razaraju čitave države, a njihove višedecenijske predsednike masakriraju na najbrutalniji način...a narod do tada uređenih zemalja ostavljaju u bedi, haosu i beznađu...
 

Back
Top