Putin "donosi" 800 miliona dolara

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.543
http://www.mondo.rs/s198375/Ekonomija/Putin_donosi_800_miliona_dolara.html

Putin "donosi" 800 miliona dolara
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić očekuje da će dolaskom premijera Rusije Vladimira Putina biti finalizovan ugovor o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srpsku železnicu.
v198375p0.jpg

"Očekujem da će dolaskom premijera Putina biti finalizovan ugovor o ruskom kreditu, za koji će sva projektna dokumentacija koju rade naše projektne kuće, na čelu sa Saobraćajnim institutom CIP, biti završena do marta, a potom se očekuje i potpisivanje ugovora", rekao je Mrkonjić.

Od tog novca 300 miliona dolara je planirano za završetak pruge Valjevo-Loznica, 300 miliona za završetak Beogradskog železničkog čvora i 200 miliona za modernizaciju pruge Beograd-Bar, naveo je ministar obilazeći Beogradski železnički čvor i Savski amfiteatar.

Mrkonjić je još jednom istakao da je izgradnja saobraćajne infrastrukture najveća razvojna šansa Srbije i najkraći put Srbije u Evropu.

Ministar je naveo da su veoma važna ulaganja u železnički Koridor 10, koji uključuje izgradnju Beogradskog železničkog čvora kao najvećeg infrastrukturnog objekta, zbog kojeg je Srbija ušla u pregovore sa Ruskom federacijom za dobijanje kredita od 800 miliona dolara za završetak objekata u železničkom saobraćaju.

"Završetkom Beogradskog železničkog čvora, najvećeg infrastrukturnog projekta u Srbiji, u koji je već uloženo oko 1,1 milijarde evra, Beograd dobija najlepši prostor između dva mosta, tzv. Savski amfiteatar, sa milion kvadrata najatraktivnijeg građevinskog zemljišta, što predstavlja najveću razvojnu šansu Beograda i Srbije", istakao je on.

Mrkonjić je rekao da je u sektoru saobraćaja u Srbiji danas zaposleno oko 200.000 ljudi, od čega živi ukupno oko 600.000 ljudi.

"Ekonomska kriza je izbacila infrastrukturne projekte u prvi plan i Srbija upravo u ovom trenutku ima šansu, što i čini, da kroz projekte saobraćajne infrastrukture nadomesti što do sada nije uradila", kazao je ministar za infrastrukturu.

Najbolja potvrda kvaliteta projekata je, prema njegovim rečima, interes Svetske banke i evropskih banaka koje pod najpovoljnijim uslovima sa 1,2 milijarde evra finansiraju izgradnju panevropskog Koridora 10, navedeno je u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je izjavio Radioteleviziji Srbije da će tokom posete Putina Srbiji, koja je zakazana za 23. mart, predstavnici Srbije i Rusije razgovarati o političkim i ekonomskim pitanjima.

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je danas Tanjugu da će finansijski pregovori o dobijanju ruskog kredita od 800 miliona dolara početi tek kada bude potpuno završena projektno-predračunska dokumentacija za završetak pruge Valjevo-Loznica, obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju i završetak izgradnje Beogradskog železničkog čvora.

Ćirović je rekao da bi, prema uveravanjima Ministarstva za infrastrukturu, projekti trebalo da budu gotovi najkasnije do kraja prve polovine 2011.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.