Pustinjska ruža (adenium obesum)

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
68.574
Više puta je na različitim temama spominjana ali izgleda da još nemamo temu o njoj :)

Ova biljčica, sukulent se lako gaji i lako niče iz kupljenih semena.

Obično se prodaju miks semena različitih boja a najčešća jesu ona crvena, crveno bela i roza. U suštini nisam ni videla uživo u drugoj boji.
Semena je prilično lako nabaviti a cena im se kreće u zavisnosti od prodavaca po semenu 100 din do pakovanja 50 komada od 1000-1500 dinara.

Male sadnice se prodaju od oko 300 din do 1000 dinara u zavisnosti od prodavca i veličine.

Nisu retke ni na cvetnim pijacama.

Imala sam ranije par komada ali nekako sam ih zapostavila pored svih ostalih tako da sam sada "spala" na 3 mala primerka od oko 10tak cm.

Želja mi je naravno neki egzotičniji varijetet pre svega tu mislim na duple pošto verujem da ovi koji se reklamiraju u Kini nisu pravi...Ili jesu?

5.%20Black%20Adenium%20mix.jpg

Ono što mene sada zanima...da li bih mogla recimo da ih posadim u jednu pliću a širu posudu, da bude kao šumica, sve tri? To još nisam probala niti videla.

bottle-tree-endemic-of-socotra-island.jpg

A onda da kopiram tu i tekst kada već postoji možda nekom i posluži.

20180116-161441-880x495.jpg

Adenium je ukrasna biljna vrsta koja zbog svog prelepog cveta u potpunosti opravdava svoj drugi naziv - pustinjska ruža. Pustinjska, jer je poreklom iz pustinjskih krajeva Afrike, Arabijskog poluostrva i Južne Amerike. Ona pripada familiji oleandera (Apocynaceae), a najčešće gajena vrsta je Adenium obesum, pored njeg popularne su i vrste A. arabicum, A. multiflorum, A. socotranum.

Ove vrste su veoma popularne i u našim krajevima zbog svog bonsai izgleda i mogućnosti formiranja interesantnih oblika krošnje i zadebljalog stabla. Imaju jarke cvetove različitih boja i nisu tako teške za održavanje. U zavisnosti od vrste i uslova gajenja, prvi cvetovi se javljaju u drugoj ili trećoj godini života, dok se samo u idealnim uslovima mogu javiti već nakon osam meseci. Pustinjsku ružu krase krupni cvetovi veličine od 5 cm do 8 cm, koji ostaju otvoreni duži vremenski period.

Zahtevi za supstratom i posude za gajenje​

Za razliku od većina sobnog cveća, adenium ne podnosi tešku zemlju. Zemlja u kojoj se uzgaja bi trebalo da je ocedna i rastresita. Odgovara mu supstrat za sukulentne biljne vrste, kao što su kaktus, aloja i dr. Ako ne želite da kupujete zemlju, možete je sami napraviti: 2/3 peska promešati sa 1/3 zemlje uz dodatak krupno mrvljene cigle ili šljunka.

Starije biljke ne zahtevaju duboke saksije, već one treba da budu što pliće. Plitke saksije doprinose boljem formiranju korena, a samim tim i do neobičnog, ali lepog izgleda. Umesto plastičnih saksija poželjno je koristiti glinene ili porcelanske posude kada god je to moguće.

Saksije
Plitke saksije doprinose boljem formiranju korena
Pustinjska ruža ne voli često presađivanje. Presađivanje se obavlja na svake dve do tri godine, ili u izuzetnim slučajevima kad posuda postane mala. Usled češćeg presađivanja, biljke troše svoju energiju na razvoj korenovog sistema umesto na cvetanje. Stoga je vrlo verovatno da u godini presađivanja ne dođe do cvetanja. Pustinjska ruža najbolje reaguju kada se presađuju sredinom proleća.

Što toplije i svetlije​

Adenium je veoma osetljiv na niske temperature. Pri temperaturi manjoj od 10̊ C ispoljava prve znake propadanja u vidu odbacivanja listova, a u kasnijim fazama dolazi do nepovratnog sušenja biljke. Idealne temperature za rast i cvetanje se kreću u rasponu od 24˚C do 36˚C, a takođe u kratkom vremenskom periodu može da podnese i ekstremno visoke temperature do 49˚C. Pri visokim temperaturama obustavlja svoj rast i cvetanje, sve dok se temperature ne vrate na optimum.

Za cvetanje zahteva veliku količinu prirodne svetlosti, koja u proseku iznosi pet do šest sati dnevno, pa čak i do osam sati dnevno. Iako zahteva puno svetlosti, tokom letnjih meseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti sa direktnog sunčevog svetla kako ne bi došlo do oštećivanja biljke u vidu pojave ožegotina na listu i stablu. Velika količina svetlosti takođe je potrebna kako bi cvetovi bili jarkih boja i nijansi.

Adenium
Krupni cvetovi veličine od 5 cm do 8 cm

Prihrana i zalivanje​

Sa kretanjem vegetacije neophodno je početi sa prihranom. Prihrana se vrši na svakih 15 dana tečnim đubrivima koja su bogata fosforom, magnezijumom i gvožđem. Da ne bi došlo do oštećivanja mladih korena, pre prihrane potrebno je malo navlažiti zemlju.

Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahteva puno vode. Zalivanje se vrši samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu. Tokom zime, biljke su u stanju mirovanja i u proseku se zalivaju na svakih 10-tak dana, dok u letnjim mesecima kada dolazi do bržeg isušivanja zemljišta, zalivanje se u proseku obavlja na svaka tri do četiri dana.

Kao i kod većine prelepih biljka, tako i kod pustinjske ruže nije na odmet napomenuti da je mlečno beli sok iz listova i stabla jako otrovan, pa ga treba držati van domašaja dece i kućnih ljubimaca, a u slučaju kontakta sa belom tečnosti obavezno isprati ruke mlakom vodom i sapunom.

https://www.agroklub.rs/ukrasno-lek...e-ruze-biljke-krupnih-i-jarkih-cvetova/47130/

Jako osetljiva i 'teška za uzgoj' biljka,.. najcenjeniji sukulent u Engleskoj.
Postoji oboljenje - trulež kaudeksa i korena koje je neizlečivo i ako ima zaostale vlage na korenu,.. gotovo,.. a sam oblik korena i kaudeksa / zadebljalo stablo - delom i u podlozi rezervoar vode,..) može imati ulegnuće gde se zadržava voda,..
Prirodno raste u peskovitim (pustinjskim) oblastima,.. najpoznatiji areal je "Sokotra" (ostrvo). .
Obesum je jedna od vrsta,.. ima i multiflorum, sokotranum,.. 4 vrste..
Imao sam dobru literaturu (iz Indije) za uzgoj,.. izguglaću je,..
Bavio sam se njime puno,..

dsc_0119-jpg.1323179

Postoji oboljenje - trulež kaudeksa i korena koje je neizlečivo i ako ima zaostale vlage na korenu,.. gotovo,.. a sam oblik korena i kaudeksa / zadebljalo stablo - delom i u podlozi rezervoar vode,..) može imati ulegnuće gde se zadržava voda,..
Prirodno raste u peskovitim (pustinjskim) oblastima,.. najpoznatiji areal je "Sokotra" (ostrvo). .

dsc_0119-jpg.1323179
Majka od jednog mog prijatelja je imala prilično veliki primerak, bio je lep ali "vižljast", verujem da je bio već oko 50tak cm, tj. imala je više komada.
Ništa ona ekstra nije radila sa njim samo je pazila da ga ne zaliva previše, uopšteno to manje više isto važi za skoro sve kaktuse i sukulente.
Lično je meni teže održati u životu muškatlu nego ove. :mrgreen:
A šta misliš da ih posadim zajedno?:think:

dsc_0119-jpg.1323179
jel onda tajna da se ubuce da ih "isušujem"? Pa će stvarati rezervoar vode?

Najčešći uzrok problema je prekomjerno zalijevanje. Jako je važan dobro dreniran substrat. Voda ne sme da se zadržava,.. samo prođe i navlaži..

problemi u ishrani:

Adeniumi se dobro snalaze s umerenom količinom prehrane ali sa kompletnim mikro-nutrijentima (elementi).

Makroelementi:

problem2.jpg
Nedostatak makronutrijenata ispoljava se otpalim donjim lišćem, crvenom nijansom i smanjenjem veličine novog lišća. Ove biljke su zapuštene i nisu prihranjivane nekoliko mjeseci.
Azot (N): Nedostatak dovodi do žućenja i kasnijeg opadanja donjeg lišća, malih listova i cvjetova te opšteg nedostatka napretka. Obično će biljka s nedostatkom azota, imati gole stabljike s čupercima malih, krutih listova na krajevima.

Višak će dovesti do mekog, zelenog brzog rasta s velikim lišćem.
Azot se može koristiti u dva oblika - amonijak i nitrat. Smatramo da nitratni N daje kompaktniji rast u usporedbi s amonijakom i koristimo ga isključivo. Izvori organskog gnojiva daju malo amonijačnog dušika.

- Kalijum (K): Koristimo kalijum-nitrat, a naši mediji i voda imaju prilično visok sadržaj K, tako da nikada nismo imali problema s nedostatkom K. Teoretski, nedostatak će dovesti do rubnih opekotina donjeg lišća nakon čega sledi opadanje lišća.

- Višak K : problem se javlja s Ca i Mg u antagonističkom je odnosu

- Fosfor (P): Nedostatak dovodi do slabog rasta i crvene boje donjeg lišća. Rijetko imamo problema.
Korištenje složenih gnojiva (obično proizvedenih za poljoprivrednu upotrebu) obično uzrokuje višak P: to dovodi do pretjerano snažnog rasta, Bolje je koristiti đubrivo sa malo P za održavanje kompaktnog rasta.
Monokalijum fosfat ili fosforna kiselina koriste se za ishranu sa P samo kada je potrebno za poticanje rasta.

- Kalcijum (Ca): Simptomi nedostatka uključuju ožegotpne vrhova lista, vrlo male, , pocrnjele nove listove i sušenje vrhova. Cvetovi otpadaju i sjemene mahune pokazuju fleke truleži.

- Nedostatak Fe ( gvožđa) je najčešće uzrokovan nepovoljnim pH (nedovoljno kiselim supstratom).

Najčešći uzrok problema je prekomjerno zalijevanje. Jako je važan dobro dreniran substrat. Voda ne sme da se zadržava,.. samo prođe i navlaži..

problemi u ishrani:

Adeniumi se dobro snalaze s umerenom količinom prehrane ali sa kompletnim mikro-nutrijentima (elementi).

Makroelementi:

problem2.jpg
Nedostatak makronutrijenata ispoljava se otpalim donjim lišćem, crvenom nijansom i smanjenjem veličine novog lišća. Ove biljke su zapuštene i nisu prihranjivane nekoliko mjeseci.
Azot (N): Nedostatak dovodi do žućenja i kasnijeg opadanja donjeg lišća, malih listova i cvjetova te opšteg nedostatka napretka. Obično će biljka s nedostatkom azota, imati gole stabljike s čupercima malih, krutih listova na krajevima.

Višak će dovesti do mekog, zelenog brzog rasta s velikim lišćem.
Azot se može koristiti u dva oblika - amonijak i nitrat. Smatramo da nitratni N daje kompaktniji rast u usporedbi s amonijakom i koristimo ga isključivo. Izvori organskog gnojiva daju malo amonijačnog dušika.

- Kalijum (K): Koristimo kalijum-nitrat, a naši mediji i voda imaju prilično visok sadržaj K, tako da nikada nismo imali problema s nedostatkom K. Teoretski, nedostatak će dovesti do rubnih opekotina donjeg lišća nakon čega sledi opadanje lišća.

- Višak K : problem se javlja s Ca i Mg u antagonističkom je odnosu

- Fosfor (P): Nedostatak dovodi do slabog rasta i crvene boje donjeg lišća. Rijetko imamo problema.
Korištenje složenih gnojiva (obično proizvedenih za poljoprivrednu upotrebu) obično uzrokuje višak P: to dovodi do pretjerano snažnog rasta, Bolje je koristiti đubrivo sa malo P za održavanje kompaktnog rasta.
Monokalijum fosfat ili fosforna kiselina koriste se za ishranu sa P samo kada je potrebno za poticanje rasta.

- Kalcijum (Ca): Simptomi nedostatka uključuju ožegotpne vrhova lista, vrlo male, , pocrnjele nove listove i sušenje vrhova. Cvetovi otpadaju i sjemene mahune pokazuju fleke truleži.

- Nedostatak Fe ( gvožđa) je najčešće uzrokovan nepovoljnim pH (nedovoljno kiselim supstratom).
ovo je zaista korisno znati :ok: jedan moj ima malo zutog na donjim listovima

@Plant odavno te nisam pitala nista :prstic: :mrgreen:
Reci mi molim te...gledam neke slicice...
Da li i kako moze covek, u ovom slucaju ja, da uticem da mi se ovo drvce ubuci a ne izduzi?
Uopste sta je bolje?
Kao da sam videla na nekim slikama da skidaju te izboje malih grancica...da li ih tako razmnozavaju ili sa time pospesuju rast drugih ili stabla ili ili ili?
Divani malo sa mnom 😭 :lol:

Riknuo mi moj lap top sa tisuću slika.-- imam još jedam desktop.. nisam ga još uključio,.. skoro sve slike mi tamo ( ovaj LT nemam nešto slika,..,.. Ali evo tebi za ljubav:
Izdužiće se ako nema dovoljno sveta ( u odnosu na toplotu) - važi za sve biljke,..
Ima tu sto fora i fazona,.. sa'ću ja nađem moje slike ( bez , je dosadno)..

Riknuo mi moj lap top sa tisuću slika.-- imam još jedam desktop.. nisam ga još uključio,.. skoro sve slike mi tamo ( ovaj LT nemam nešto slika,..,.. Ali evo tebi za ljubav:
Izdužiće se ako nema dovoljno sveta ( u odnosu na toplotu) - važi za sve biljke,..
Ima tu sto fora i fazona,.. sa'ću ja nađem moje slike ( bez , je dosadno)..
Nadam se da ces ga nekako popraviti...
Ja sam tako jednom slucajno izbrisala folder sa celom svojom prosloscu nepovratno...

Hvala ti
050.gif
Moram sada da spavam, sutra rano ustajem...ln :)

Nisam odolela... :rumenko:
Dve prinove...Molila bih savete...da li da ostavljam ove izdanke...ili ne? Da li mogu da ih razmnozim tako preko tih izdanaka?

Pogledajte prilog 1360556Pogledajte prilog 1360558
Možeš, ali nove biljke neće imati trbuh:

Moje petljanje sa reznicama Adeniuma :) :

DSC_0321.JPG

DSC_0052.JPG
U sredini providne posude ( poklopac kutije za torte) su reznice na ožiljavanju, koje sam odsekao od biljke - desno. :D .
( ovi drugi Malci su iz semena ;) )

Da li je ovo moguce da se dobije iz semena?
Sadnica mi je skupa. Sta cu kad volim biljke koje nisu bas jeftine 😔
Može da se dobije iz semena.
Sadnicu malu možeš već da dobiješ za oko 300 din oko 10-15cm.
Nije baš toliko skupo mislim.
Neki su bezobrazni i prodaju seme (mislim 50kom) kao za 1000 din tako da...
Treba računati koliko će niknuti od toga, pa onda presađivati...300 din za tolike biljke mislim da je jako povoljno.

Back