Pušenju na javnim mestima došao kraj: Zabrana važi i za elektronske cigarete

Pušenju na javnim mestima došao kraj: Zabrana važi i za elektronske cigarete​

Ministarka zdravlja Danica Grujičić gostovala je u emisiji Jutro na TV Prva, gde je govorila o novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, ali i o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima.
IZVOR: B92 SREDA, 6.12.2023. | 10:08 -> 10:28


Podeli


Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNAFoto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

"Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom", rekla je ministarka Grujičić.


Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

"Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji", navela je ministarka Danica Grujičić.

Pored toga, ministarka posebno naglašava koliko nikotin loše utiče na pluća.

"Da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove pre svega donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca i definitivno taj nikotin. Sada svi govore o tome evo moj deda je pušio, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živeo. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primere kako je neko dugo pušio pa živeo dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika ali generalno gledano to nam ne treba", istakla je ona.

Sve navedene sankcije važiće i za elektronske cigarete.

"Ja znam da nikoga ne možemo da nateramo da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh", rekla je ministarka Grujičić gostujući na TV Prva.


https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2023&mm=12&dd=06&nav_id=2445646

E pa nema vise da pusite cigarete uz kafu!!!

Ima svi da pijete vino kao preCednik! :klap:
Od njihovog isis sistema jos uvek nema nista osim ovce i ono sto narod doda pre ovce....
Mislim , evo 7 je , a vec ne mozete da zakazete pola specijalnosti , a mozda i vise,
 
Šta nekom smeta ako se okupe ljubitelji kafane i duvana?

Ko se plaši raka neka pohađa eko pušionice
Кафана је код нас на нивоу институције.
Послове које уговарам у 90-95% уговарам у кафани. 99% виђања са инвеститорима дешавају се у кафани, 90% виђања са странцима дешавају се у кафани. Са породицом сам на викенд ручку углавном у кафани (ресторану). Ако кажем да идем у кафану где се не пуши исто је као да кажем да идем на скијање где никада нема снега.
Један прави демократски предлог, раздвојити кафане за пушаче и за непушаче а оставити да сами власници кафана одлуче у коју ће категорију.
Врло поштено.
 
Posmatraj to kao da će ugostitelji nepušače terati u improvizovane akvarijume pored klozeta
Хоће сигурно.
Можеш ли да замислиш 70-их или 80-их да дође рецимо Тома Здравковић или Тозовац, да пева у неку кафану и да им кажу да је то кафана где се не пуши.
 
Хоће сигурно.
Можеш ли да замислиш 70-их или 80-их да дође рецимо Тома Здравковић или Тозовац, да пева у неку кафану и да им кажу да је то кафана где се не пуши.
Mogu.
To se onda zvalo poslastičarnica ili mlečni restoran
 
Puna podrška zabrani tog smrdljivog smeća. 🤮
E, baš me zabole da li ti i tebi slični dajete podršku. Jel ja tražim da se zabrani veganska ishrana? Hoćete silom da nametnete vaša uverenja i da ubedite ostale da ste vi jedini normalni, sve što ne ide u prilog vašim mantrama je štetno.
 
Poslednja izmena od moderatora:
E, baš me zabole da li ti i tebi slični dajete podršku. Jel ja tražim da se zabrani veganska ishrana. Hoćete silom da nametnete vaša uverenja i da ubedite ostale da ste vi jedini normalni, sve što ne ide u prilog vašim mantrama je štetno.
Kakvi sad vegani i LGBT, ovo je tema o zabrani trovanja ljudi. Došlo je vreme da se bahati egoisti nateraju zakonski da ne truju sve oko sebe. Napokon nešto dobro. To ne znači zabranu pušenja (na žalost) već je to pokušaj da se smanji broj budućih pušača. Onim koji već puše, to niko ne može da zabrani, osim zakonski u zatvorenim prostorima.
Suludo je tražiti od pušača da sad to odjednom prekinu, ali može ovako, malo po malo da se navikavaju da ne mogu da puše gde god žele, bez obzira na ljude u okruženju.
 
Poslednja izmena od moderatora:
E, baš me zabole da li ti i tebi slični dajete podršku. Jel ja tražim da se zabrani veganska ishrana? Hoćete silom da nametnete vaša uverenja i da ubedite ostale da ste vi jedini normalni, sve što ne ide u prilog vašim mantrama je štetno.
Nisam se tebi ni obratio, nemam pojma koji problem imaš i zašto se meni obraćaš uopšte. Niti te poznajem niti me zanimaš.
 

Back
Top