Пулс у мировању може да указује на здравље тела и срца

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
  1. Slabo kardiovaskularno zdravlje:
    • Mirovni puls: 90 ili više otkucaja u minuti
    • Ovaj nivo može ukazivati na niži nivo kardiovaskularne kondicije i moguće zdravstvene rizike. Može biti povezan sa sedentarnim načinom života, nezdravom ishranom i nedostatkom redovne fizičke aktivnosti.
  2. Ispodprosečno kardiovaskularno zdravlje:
    • Mirovni puls: 70-89 otkucaja u minuti
    • Osobe u ovom rasponu mogu imati umjereno nivo kardiovaskularne kondicije, ali postoji prostor za poboljšanje općeg zdravlja srca i izdržljivosti.
  3. Prosečno kardiovaskularno zdravlje:
    • Mirovni puls: 60-69 otkucaja u minuti
    • Ovaj raspon ukazuje na solidan nivo kardiovaskularne kondicije i općeg zdravlja srca. Često se povezuje sa umjereno aktivnim načinom života i redovnom tjelovježbom.
  4. Dobar kardiovaskularni status:
    • Mirovni puls: 50-59 otkucaja u minuti
    • Ovaj raspon obično ukazuje na dobar nivo kardiovaskularne kondicije i općeg zdravlja srca. Često se primjećuje kod osoba koje redovno vježbaju aerobne aktivnosti i vode aktivan životni stil.
  5. Izvanredno kardiovaskularno zdravlje:
    • Mirovni puls: 40-49 otkucaja u minuti
    • Kad se nalazite u ovom rasponu, to ukazuje na izvanredan nivo kardiovaskularne kondicije i izuzetno zdravlje srca. Često se primjećuje kod visoko obučenih sportista i osoba koje održavaju visok nivo tjelesne aktivnosti.
Važno je napomenuti da mirovni puls samo jedan faktor za procjenu kardiovaskularnog zdravlja, te da treba uzeti u obzir sveobuhvatan pregled ukupne kondicije, krvnog pritiska, nivoa holesterola i drugih zdravstvenih pokazatelja. Ako imate brige u vezi sa kardiovaskularnim zdravljem, uvijek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom radi detaljnog pregleda i personalizovanih savjeta.

Izvor: ChatGPT

Poslednja izmena od moderatora:
Znači da crkvam polako :(

PXL_20230531_125331435.jpg

🤣

Ma de sam star , u cetvrtoj deceniji :lol:
Ма није ти то лоше, ја ти овако "форумашки" саветујем уведи мало тренинга, макар шетње или трчања, и то ти је то....није ово ништа лоше ни алармантно. 130 није лош притисак сам по себи ал пази да ти не иде горе како будеш старио

И пулс 73 ако се не варам није ништа бог зна шта, ти си за своје године најврв релативно здрав

Кад би додао неке физичке активности ако их већ немаш бићеш скроз добар, биће и горњи притисак мало лепши а срце ће ти деф ојачати па ћеш имати мање шансе за билокаква обољења

Ма није ти то лоше, ја ти овако "форумашки" саветујем уведи мало тренинга, макар шетње или трчања, и то ти је то....није ово ништа лоше ни алармантно. 130 није лош притисак сам по себи ал пази да ти не иде горе како будеш старио

И пулс 73 ако се не варам није ништа бог зна шта, ти си за своје године најврв релативно здрав

Кад би додао неке физичке активности ако их већ немаш бићеш скроз добар, биће и горњи притисак мало лепши а срце ће ти деф ојачати па ћеш имати мање шансе за билокаква обољења
Ma krecem se ja skoro svaki dan po 5km u proseku.
Sta ce mi bolji kardio.

Oduvek imam nizak puls. U mirovanju i ispod 50. Noću na holteru 32 otkucaja/minut.
Мени је пар пута у свесном стању тј док сам лежао био испод 35. Често је између 35-40. Био је и 30 равно. Ал без симптома, притисак стабилан, али тада сам трчао 16км сваки дан па ме је и једна форумашица докторка напала да ми је пулс такав јер "користим хемију"🤣🤣🤣

Овог момента ми је 46

Može ali ne mora. Nisam do sada pročitala takvu klasifikaciju a da je stručna .
Puls od 50 do 100 je normalan i tu je tačka. Postoje mnoga stanja , patološka ali i fiziološka koja utiču na frekvencu. Postoji i hiperkinetsko srce koje sasvim normalno funkcioniše sa pulsom 100, a neki idealan puls u miru je recimo od 60 do 80.

Može ali ne mora. Nisam do sada pročitala takvu klasifikaciju a da je stručna .
Puls od 50 do 100 je normalan i tu je tačka. Postoje mnoga stanja , patološka ali i fiziološka koja utiču na frekvencu. Postoji i hiperkinetsko srce koje sasvim normalno funkcioniše sa pulsom 100, a neki idealan puls u miru je recimo od 60 do 80.
Да, и ја за то знам. Хиперкинетско срце? Објасни мало о томе...?🤔

..te bih te zamolila da ne plašiš forumaše bez potrebe i razloga. :D
Ма не плашим , нисам ништа рекао...

Bolje 100 nego ispod 50.
Ovo prvo je stanje koje nije konačno , gleda se da se reguliše , mada postoje i ljudi sa lako ubrzanim pulsom bez nekih posledica koji tako žive.
Nisam expert ali cenim da puls raste sa pritiskom , valjda je logicno.
Godinama pratim puls preko fit narukvice i aparata za pritisak u stanju mirovanja puls uvek oko 70 kod mene a pritisak kada mi je los tj malo uvecan , tacno osecam da mi kljuca u glavi.
To je bas kada preteram i kada se premorim.

Setanje je zakon, evo dannas sam bio slobodan i oko 5km presao ujutru.
Ne moze da vam bude lose posle tog kardia :lol:

Nisam expert ali cenim da puls raste sa pritiskom , valjda je logicno.
Godinama pratim puls preko fit narukvice i aparata za pritisak u stanju mirovanja puls uvek oko 70 kod mene a pritisak kada mi je los tj malo uvecan , tacno osecam da mi kljuca u glavi.
To je bas kada preteram i kada se premorim.

Setanje je zakon, evo dannas sam bio slobodan i oko 5km presao ujutru.
Ne moze da vam bude lose posle tog kardia :lol:
Kod pada pritiska kompenzatorno raste puls

Secam se majka , jadna zbog karcionom a imala i losu jetru.
Koliko puta joj merim pritisak , visok jako i nenormalan puls oko 100 u mirovanju.
Nije jadna bas vodila racuna o pritisku , to joj je posle napravilo zesce komplikacije sa zdravljem :(
Žao mi je.To je nešto drugo, više je stvari uticalo na srce

Back