Puerh crni čaj i ostali slični čajevi

fbraun55

Početnik
Poruka
1
Došao sam u posed Puerh crnog čaja i za mene je to pravo otkrovenje.

To je nešto nesvakidašnje. Može se naći dosta informacija na Iternetu i na srpskom jeziku ("puerh čaj") pa ne bih ovde da previše ponavljam.

Ukratko, Puerh čaj se proizvodi od iste biljke (Camellia sinensis) kao i ostali tradicionalni kineski, indijski ili japanski čajevi (zeleni, ulong i drugi), ali se, uz specifičnu fermentisanu obradu, u promet najčešće stavlja u različito presovanim oblicima (pogača, cigla, disk) što omogućava da se podvrgne skladištenju i starenju sa čim dobija na kvalitetu isto kao i vino. To je osnovna i veoma značajna razlika Puerh čaja u odnosu na ostale vrste.

Svi čajevi od biljke Camellia sinensis povoljno deluju na ljudski organizam. Zbog sadržaja kofeina-teina (ali manje nego u kafi) i fizički i psihički osvežavaju. Ubrzavaju metabolizam - razmenu materija, izbacivanje štetnih materija iz ogranizma, imaju antioksidativna svojstva, deluju antibakteriološki te povećavaju imunitet. Poboljšavaju varenje i smanjuju masti i trigliceride u krvi. Doprinose smanjenju telesne težine.

Ako još neko ima ili bi voleo da ima iskustva sa tom vrstom čaja, predlažem da razvijemu ovu temu. Kao što se iz naslova teme vidi, ostavljeno je prostora i za diskusiju i o svim sličnim čajevima.
 
pre mesec dana sam bila u foci..dva dana kampovanja i hrana i voda iskljucivo lokalna..
za dorucak nam je posluzen caj od bilja koje oni skupljaju i beru kada mu je vreme..
prvo jutro mix hajducke trave, kanrariona,majcine duskice..i jos neko bilje..
drugo jutro caj od mladih izdanaka borovnice..
volim cajeve, rado probam sve sto mi preporuce kao dobro, ali se ne secam da sam ukusnije od ova dva pila..
i smem da tvrdim da imaju isto i cak i bolje dejstvo na organizam od puerh crnog caja..
 

Back
Top