Pudrijera ,pesme i još po nešto

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
21500.jpg

Secam se svega,svakog detalja,cak i mirisa.Ne muskatli, kojih je bilo na terasi vec mirisa pudrijere na politiranom toaletnom stocicu sa ogledalom u spavacoj sobi moje bake.Stajala je uvek na istom mestu.Roze kutija.Okrugla sa zlatnom ivicom.I nikada zatvorena do kraja.Uvek je poklopac bio malo nakrenut.Kada bih ga podigla a to sam redovno radila uzimajuci mali puf u ruke mirisala sam taj blagi miris rozikastog praha koji bi se obavezno prosuo po beloj ustirkanoj sustikli.Bila je tu i bocica sa parfemom.Licila je na skoljku a sa vrha rasprsivaca visila je pletena pumpica sa kicankom u boji starog zlata.Kada bih je stisnula prstima desne ruke, po vazduhu bi se rasprsio oblacic parfema. Divno je mirisao, ali meni ni blizu kao puder,cini mi se.

Njen cesalj i cetka za kosu imali su srebrnu drsku izgraviranu listicima i cvetovima ruze.Nisam ih volela jer me je njima uvek cupala dok je cesljala moju dugu kosu i obavezno plela u kiku koja mi se spustala niz ledja. Ni nju nisam volela, na kiku mislim, iz razloga sto su me u skoli cesto cupali u prolazu za nju.Zelela sam da me osisaju ali moja majka a i baka su tu bile neumoljive.Govorile su da je kosa ukras na zeni.

Imala je i kutiju za nakit.Od tamno zelenog plisa sa bravicom ali je nikada nije zakljucavala. Nije tu bilo previse nakita ali to sto je imala bilo je sa ukusom i merom.Svakim komad odisao je elegancijom.Posebno sam volela jednu narukvicu koju nosim i dan danas.Tu je drzala i svoju rezervnu mustiklu u srebrnoj kutijici. Pušila je i to je cini mi se bio njen jedini porok.Do kraja svog zivota. Secam se, da je mama cesto molila da ostavi cigarete ali baka je tu bila svoja. Sasvim polako stavljala bi cigaretu bez filtera u mustiklu,zatim palila malim upaljacem, a zatim, ispustajuci prvi dim sa izrazom zadovoljstva na licu,rekla bi:”Necu ti braniti da pušiš,ali ako to budes radila nikada bez muštikle i nikada na neprimerenom mestu.”Verovala sam joj tada a verujem joj jos uvek iako je nema.Mada nikada nisam niti danas pusim,onako pravo.Zapalim po neku s vremena na vreme,na mustiklu,naravno i nikada na neprimerenom mestu.

Na toaletnom stocicu bila je tu jos i muzicka kutijica sa malom balerinim u njoj.Slušala sam melodiju iz te kutije pred spavanje,kada sam spavala kod bake po potrebi i po nekog vikenda Uzivala sam da se ususkam u veliki bracni starinski krevet.Sa madracima i dusecima. Tako da kada legnete kao da ste na oblaku.Volela sam šuškanje i miris uštirkane posteljine. Bila je uvek bela sa karnerima od belog veza na jastucnicama.A jastuka,za svakog po dva velika i jedan mali,punjeni belim guscijim paperjem.

Vezano za jastuke secam se da je povremeno dolazila neka zena od "preka" kada bi je baka zvala i donosila nove sasivene navlake od angina u koje bi u velikom belom carsavu,leti,kada nije bilo vetra, na terasi koja je isla celom duzinom stana, prebacivala perje iz tih starih navlaka u nove.Jastuci su posle toga kao i drugim suncanim danima,ostajali ceo dan na suncu da “narastu” kako je baka govorila, da bi uvece bili navuceni sa ustirkanim jastucnicama.

Dakle,volela sam da spavam sa njom u tom velikom krevetu utonula u jastuke. Pricala mi je price pred spavanje.U pocetku bajke a kasnije sve sto sam je zapitkivala a najvise o nasoj porodici.Uzivala sam da slusam te price.Posebno o njenom ocu a mom pradedi Mitru.Bio je ugledan trgovac svoga doba.Ali je bio i pesnik.Pisao je pesme koje nikada nije objavio. Uvek su bile negde u nekoj fioci ili ormaru skrivene od tudjih ociju.Baka kaze da su ga nagovarali ali nije hteo.

Danas ,kada ih citam zalim sto nisu ugledale svetlost dana vec se i dalje kao relikvija nalaze u nasoj kuci.A ono sto mi nisu pricali kao maloj, je da je deda Mitar pored poezije voleo i zene.Da je moja pra-baba imala problema i da se ime te gospodje M. godinama sa sapatom izgovaralo u nasoj porodici.Kada je umro ,kazu da je ta gospodja dosla na sahranu i da ga nikada nije prezalila.Saznavsi za tu pricu shvatila sam zasto nije objavio svoje pesme. Bile su posvecene tim dvema zenama u njegovom zivotu.Mojoj prababi i gospodji M. Obe je voleo.Svaku na svoj nacin.I te svoje ljubavi cuvao je u sebi i svojim pesmama

Back