Petar BSK
Veoma poznat
- Poruka
- 10.059
Ja sam laik što se tiče istorije, i smatram da bi o njoj trebalo da govore oni što je poznaju.Ja pošto je ne poznajem, govorim na nivou pseudopoznavaoca. Mislim da se ne bi nastavio građanski rat, jer i jedna i druga strana su imale na svojim plećima jednu prikačenu silu. Pitanje je bilo samo kako će se Čerčil i Staljin dogovoriti, jer sve mape i granice sveta određuju vel'ki igrači. Ako pogledaš kartu Afrike videćeš nzm. Egipat, Sudan, Alžir, države kod kojih je granica pravolinijska, razlog je što su na Berlinskog kongresu 1878. sile povlačile lenjirima linije koje bi trebalo da predstavljaju granice, nehajući da možda isti narod ostaje zarobljen sa jedne, odnosno druge strane. Sve u svemu mogli smo bolje da prođemo bez tog klanja među sobom.
Granica je pravolinijska zato sto je pustara,gde nema (mnogo) ljudi i gde nema nekih fizickih pokazatelja,jer je sve pesak.
U Grckoj je trajao gradjanski rat sve do 1949. godine,izmedju komunista i monarhista. Koad nas bi mozda kraca trajao,ali verujem da bi se sigurno nastavio,da Crvena Armija nije umarsirala preko Rumunije 1944. godine.

Kako si ti?