Ptice, adut u borbi protiv štetočina

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.640

Sove kao oružje: Evo kako su ptice postale adut u borbi koja se odvija u vinogradima​

f_22665327_1024.jpg

Od januara ove godine odjeljenje za regulaciju pesticida uveo je stroža ograničenja za korištenje rodenticida.

Umjesto da koriste glodare da bi se riješili glodara u vinogradima, diplomirani studenti državnog univerziteta Humbolt u Kaliforniji pokušavaju da se riješe ovih štetočina koristeći prirodnu neprijateljsku metodu koja uključuje sove, piše EcoWatch.

Ovaj eksperiment je deo dugoročne studije koju je vodio profesor Met Džonson. Njegov tim istraživača ispitao je 75 vinarija u dolini Napa, od kojih se četiri petine koriste kutije za gnjezdenje sova, piše Agroklub.
U njima su primjećene razlike. Konkretno, istraživači su dokumentovali uticaj kukuvi sova na deratizaciju i istakli da trećinu vremena provode u lovu tokom sezone gnezdjenja. Jedna od njihovih porodica može da pojede do hiljadu glodara tokom sezone gnezda, to je pitanje, njih oko 3400 godišnje.

Do sada su otkrili da ova vrsta sova smanjuje broj gofera (glodara roda Gaomyidae koji su karakteristični za Ameriku, a poznati su po izgradnji tunela i velikim štetnostima u poljoprivredi), ali ne i miševima. Oni takođe trenutno ispituju njihov uticaj na voluharice.

Od januara, Kalifornijsko odjeljenje za regulisanje pesticida uvelo je stroža ograničenja upotrebe glodara jer često uzrokuju da ubijaju druge životinje koje jedu otrovane glodare. Istraživači tvrde da većina vinogradara u studiji više ne koristi ove hemijske preparate od kada su u svoje vinograde stavili kutije za gnezdenje sova.

Farmeri su vijekovima koristili sove i druge ptice za lov na glodare, ali moderni hemijski pesticidi su nedavno imali prednost u odnosu na prirodne metode. U pokušaju da ostave manje negativan uticaj na životnu sredinu, farmeri širom svijeta vraćaju se prirodnim neprijateljima u borbi protiv štetočina.
Kutije za gnijezda pojavljuju se na poljoprivrednim poljima širom Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Kenije i Izraela kako bi pomogle prirodno suzbijanje štetočina.


Jutarnji list
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.