"Ptica koja povraća"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
Clip_23.jpg


Ćubasti gnjurac (lat. Podiceps cristatus) je vrsta ptice iz porodice gnjuraca (Podicipedidae). On je najveći i najpoznatiji predstavnik grupe ptica vodarica.

Čupavi gnjurci su dugi između 46 i 51 centimetar, a raspon krila im je od 59 do 73 centimetra. Teški su od 800 do 1400 grama. Leti su ptice, u venčanici, veoma prepoznatljive: plivaju usred jezera i često nestaju sa površine, roneći na nekoliko desetina sekundi. Mogu ostati pod vodom čitav minut. Imaju duge vratove, bele obraze, crne glave i smeđe-crveno i crno krzno na sebi. Čupavi gnjurac je dobio ime po perju koje mu strši na vrhu glave. Prsti su obloženi kožnim naborima. Zatiljak i leđa su im smeđi. Pripadnici oba pola izgledaju isto. Kada su u opasnosti, drže se za glavu. Kad nisu u svadbenoj odeći, nemaju šareni kaput i liče na neke razbojnike. Najavljuju se često i glasno, uz zvuk čija je onomatopeja „kek-kek-kek”. Žive u nizinama širom Evrope (osim severne Skandinavije i Islanda). Istočno stanovništvo su migranti koji zimuju na obalama zapadne i južne Evrope. U srednjoj Evropi čupavi gnjurci su uglavnom stanovnici koji lutaju obalom u periodima kada je jezero dugo zaleđeno.

Ćubasti gnjurac je"neobična ptica koja povraća", a karakteriše je jedinstven ples parenja, pobedila je na novozelandskom godišnjem takmičenju lepote ptica
Ovu pticu opisuju kao veličanstvenu i pticu koja voli vodu, a krasi je upečatljivo crno, belo i smeđe perje.

Ptice su poznate po tome što jedu spstveno perje nastojeći da podstaknu refleks za povraćanje čime iz organizma izbacuju parazite

Ova ptičja vrsta poznata je i po neobičnom i razrađenom ritualu parenja koji izvodi s velikim uživanjem, ali očigledno ograničenim uspehom. Procenjuje se da je manje od 3.000 jedinki ostalo u prirodi.Ritual privlačenja potencijalne partnerke obavljaju uz pomoć korova koji im visi iz kljuna, pre nego što odabranicu udare u prsa, a zatim počinje kolektivni cvrkut, za koji stručnjaci kažu da ih podseća na „glasove mačke“.
Clipptica.jpg
 

Back
Top