Psorijazni artritis

LastDay

Aktivan član
Poruka
1.838


psorijazni artritis prstiju-psorijaza-lek

Psorijazni artritis prstiju je hronično stanje koje se javlja kod ljudi sa psorijazom,
Za bolest nema leka ali najčešće manifestacije bolesti, bol i otok mogu da se drže pod kontrolom.
(Kao i sve kod mene..Samo neko držanje pod kontrolom)
Bolest nastaje kada kod pacijenta već postoji psorijaza, praćena inflamatornim artritisom i često negativnim testom na reumatoidni faktor (RF).
(Kod mene je bio negativan)
Nakon što se psorijazni artritis prstiju razvije, posle nekoliko meseci dolazi do oštećenja kostiju.

Uobičajeno je da psorijazni artritis utiče na manje zglobove, poput onih na prstima.
Uobičajeni simptomi su bol i otok, problemi sa savijanjem prstiju, ograničeni pokreti, deformisani zglobovi prstiju,
( bele mrlje na koži koje mogu da svrbe, udubljenja ili zadebljanja na prstima.)

Simptomi variraju od blagih do teških i mogu napredovati, smanjivati se ili ostati isti duži vremenski period.
U kasnijim uznapredovalim fazama bolesti, prostori između zglobova mogu se suziti ili potpuno nestati zbog gubitka hrskavice.

Lekari nisu sigurni šta je uzrok bolesti.(Ništa čudno)

Smatra se da nasledni faktori značajni, ali ne i dominanti.​

Stanje je poznato kao tenosinovitis, ili „tringger finger“ škljocavi prst.
To je pojava otežanog ispružanja prsta pri čemu se čuje “škljocav” zvuk.
Ponekad prst nije moguće ispružiti. Uzrok ovog je zadebljanje ili suženje tetivne ovojnice prsta.


Kako bi se ustanovila precizna dijagnoza, rade se i testovi snimanja, radiografija, ultrazvuk i MRI.
Psorijazni artritis se leči kortikosteroidima, injekcijama, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima,
antireumatskim lekovima koji modifikuju bolest, sredstvima protiv faktora tumorske nekroze.
LEČI, ALI SE NIKADA NE IZLEČI.reumatoidni-artritis.jpgPsorijazu imam na jednom delu glave, u vlasištu koji držim pod kontrolom , jel te
i ona sama ima periode mirovanja i periode besnila.
Stres i nervoza su odlični okidači da se besnilo aktivira.
Pre izvesnog vremena počeli su da mi otiču prsti na rukama, po dva na obe ruke .
I da se deformišu, krive, bole.
Reumatolog me je krkao nekim injekcijama za reumu , mada ja reumu nisam imala, ali to je stručnost.

Počela sam sama da proučavam i tražim informacije i naiđem na -psorijazni artritis.
Odem kod imunologa koji mi potvrdi to što sam i sama mislila .
I ubaci mi metatreksat zbog kojeg sam svake nedelje išla da proverim KS.
Nije metatreksat ništa radio , a nuspojave su mu bile više nego gadne.
Naravno , batalila sam lekove i rešila sama da se lečim.

Đavolja kandža u kapsulama je bila pun pogodak.
nije popravljala već načinjenu štetu ali je držala stanje na jednoj tačci i umanjivala bolove i ukočenost.
Uz to, po potrebi -obloge.

Imunolog mi je rekao -
Reuma jede zglobove, a psorijazni artritis ih liže.Kraj je isti , samo je put do kraja duži ..(i nežniji)
To mi je bila uteha.
inače , zovem ovo-pretvaranje ruke u kandžu , jer me oblik tih zahvaćenih prstiju podseća na to.


Kako se vi borite sa psorijaznim artritisom?
Primećujete li koji su okidači za pogoršanje stanja?
 
Ja upravo istražujem koji je kolagen najbolji da počnem da pijem jutros nisam mogla da savijen prste na rukama, za sad me mali prsti najviše bole i oštećene su mi obe šake. Deformiteta nema.
U mom slučaju je to nasledno, moja majka je imala degenerstovni reumatoidni artritis, to je bilo strasno.
 
Uraditi detoksikaciju organizma čišćenjem creva(hidrokolon terapijom(,i ishranu i način,stil,života promeniti sa onim postulatima za psorijazu koje je postavio čuveni američki lekar sa % najvećim svetskim uspehom u lečenju psorijaze dr Pagano,koji su dostupni na internetu.
 
Psoriasis Diet | Pagano Diet for Psoriasis John O.A. Pagano published "Healing Psoriasis: The Natural Alternative," a book containing a diet plan that Pagano claims can help treat psoriasis. The National Psoriasis Foundation does not endorse the Pagano diet and cautions that following the plan may help some, but not all, psoriasis sufferers. Talk to your doctor or dermatologist before starting the plan. According to Pagano, a diet that's made up of 70 percent to 80 percent fresh, organic fruits and vegetables -- what he terms "alkaline" foods -- and 20 percent to 30 percent wild meats and organic grains, or "acidic" foods, is the most effective way to treat psoriasis. The Pagano diet is based on the premise that psoriasis is caused by compounds in foods passing from the digestive system into the bloodstream through weak parts of the intestinal wall.
 
Psoriasis Diet | Pagano Diet for Psoriasis John O.A. Pagano published "Healing Psoriasis: The Natural Alternative," a book containing a diet plan that Pagano claims can help treat psoriasis. The National Psoriasis Foundation does not endorse the Pagano diet and cautions that following the plan may help some, but not all, psoriasis sufferers. Talk to your doctor or dermatologist before starting the plan. According to Pagano, a diet that's made up of 70 percent to 80 percent fresh, organic fruits and vegetables -- what he terms "alkaline" foods -- and 20 percent to 30 percent wild meats and organic grains, or "acidic" foods, is the most effective way to treat psoriasis. The Pagano diet is based on the premise that psoriasis is caused by compounds in foods passing from the digestive system into the bloodstream through weak parts of the intestinal wall.
Sve je ovo džaba kad ja ne znam engleski 😞
 
17minuta Debelo crevo je 1,5 metara dugačko i oko 18 sm u obimu. U tom ogromnom prostoru se sakuplaju otpadne materije koje bi morali da se izbace iz organizma. Detoksikacija organizma počinje čišćenjem debelog creva.
 

Ključni uzrok psorijaze,pored gomile faktora su propustljiva creva!​

https://www.funkcionalnaishrana.com/single-post/2015/08/10/propustljiva-creva-i-autoimune-bolesti


SINDROM PROPUSTLJIVIH CREVA​

Sindrom propustljivih creva je poremećaj digestivnog trakta. Nastaje kada spojevi ćelija u zidovima creva oslabe i stvori se dovoljno prostora da bakterije i toksini imaju slobodan prolaz u krvotok.
Digestivni enzimi u želucu i tankom crevu pomažu razgradnju hrane na molekule koji će u tankom crevu biti apsorbovani i korišćeni kao „gorivo“ i gradivni materijal ćelija i time celog organizma. U crevima se vrši apsorpcija vode i hranljivih materija u krvotok i sprečava prolazak štetnih supstanci. A sindrom propustljivih creva nastaje upravo kada se ovaj delikatan proces naruši i creva postanu „propustljiva“!
Dakle, kada se otvori kroz koje prolaze hranjive materije u crevima prošire, u krvotok prolaze i toksini i bakterije, izazivajući zapaljenja u određenim delovima tela. Telo tada prepoznaje molekule pojedinih namirnica kao preteće, obeležava ih na poseban način, i „stavlja“ upozorenje: Štetno po organizam! Dotična namirnica dospeva na „crnu listu“ koju organizam revnosno kontroliše.
Sledeći put kada jedete namirnicu sa „crne liste“ pogodite šta se dešava? Naravno, alergijska reakcija (ili – kod blažeg i manjeg oštećenja creva – intolerancija na određenu hranu).
Alergijska reakcija u ovom slučaju nije ništa drugo do pokušaj organizma da se odbrani od nečega što je unutar njega klasifikovano kao štetno. Slično je i sa intolerancijom – s tim da ona nije burna kao alergija, ali upravo zato prolazi slabije primećena i na duge staze (više godina) pravi veliku štetu organizmu.
Tako počinje krug, na početku ispunjen neprijatnim simptomima koji vremenom prerastaju u ozbiljne zdravstvene poremećaje i bolesti.
Tanko crevo je obloženo resicama koje povećavaju površinu za apsorpciju hranljivih materija a prikaz unutrašnjosti tankog creva sa sve resicama možete videti na slici dole. U slučaju propustljivih creva ove resice (debljine vlati kose) počinju da se deformišu i otpadaju pa je se smanjuje moć upijanja hranljivih materija što vodi ka neuhranjenosti iako je ishrana sa nutritivne tačke sasvim korektna.
Sindroma propustljivih creva - izgled tankog creva sa unutrašnje strane


Sindrom propustljivih creva – simptomi​

Još uvek ne postoji saglasnost o tome šta tačno uzrokuje propustljivost creva, kao ni o tome da li se simptomi propustljivih creva mogu ispoljiti van digestivnog trakta.
Simptomi se ispoljavaju na sličan način kao i neki drugi poremećaji što dodatno otežava postavljanje ispravne dijagnoze.
I oni koji osporavaju postojanje sindroma propustljivih creva kao posebne dijagnoze, se slažu u jednom – propustljiva creva su prateća pojava nekih hroničnih bolesti kao što su ekcemi, psorijaza, artritis, hašimoto, astma.
Kada je Sindrom propustljivih creva u pitanju najčešći simptomi su:
 • nadutost, gasovi, konstipacija,
 • bol u abdomenu,
 • otežano varenje,
 • alergija na određenu hranu,
 • problemi sa kožom,
 • histaminska intolerancija,
 • stalni umor,
 • slaba koncentracija,
 • nesanica,
 • autizam…
Uz sve ovo treba dodati da su rezultati istraživanja sprovedenih poslednjih desetak godina potvrdila povezanost creva i mozga. U praksi već postoje hipoteze da veliku grupu mentalnih bolesti mogu izazvati upravo – propustljiva creva.
Tako je na osnovu izveštaja iz 2017. godine o povezanosti creva i mozga, potvrđeno da propustljiva creva doprinose nastanku anksioznosti i depresije, a prema najnovijim izveštajima iz 2019. godine, propustljiva creva prethode nastanka dijabetesa tip 1.

Lečenje propustljivih creva​

Odmah se mora napomenuti da nema usaglašenog protokola za lečenje ovog poremećaja. Čak ni testovi još nisu usaglašeni (poremećaj je relativno skoro otkriven i tek slede detaljna istraživanja).
U nekim zemljama se rade laboratorijski testovi na osnovu kojih se može zaključiti da li osoba ima propustljiva creva ili ne. U našoj zemlji se takvi testovi ne rade.
Ako na osnovu simptoma sumnjate da imate propustljiva creva, a sve standardne pretrage pokazuju da je sa Vama sve u redu, ostaje Vam da se sami angažujete, potrudite i pronađete rešenje za problem propustljivih creva.
Predlažemo Vam da prvi korak bude temeljna analiza sopstvenih životnih navika, naročito u ishrani. Kada se javljaju simptomi? Koliko traju? Da li su povezani sa nekom namirnicom koju ste konzumirali u većoj količini? Da li jedete dovoljno namirnica – čistača creva (uglavnom povrće)? Već sam fokus na ono što jedete podiže nivo svesnosti i pažnje da se selektivno bira hrana.
Šta uraditi da se stanje popravi a da previše ne patite za namirnicama na koje ste navikli?
Počnite sa uvođenjem namirnica koje će blagotvorno uticati na vaša creva, a zatim polako izbacivati ono što vam smeta – jaku, masnu i začinjenu hranu, alkohol, energetska i gazirana pića, kafu,… Generalno, sindrom propustljivih creva „traži“ blagu i laku hranu koja se lako i brzo vari i brzo prolazi kroz organizam.
U tom procesu, još jedna jednostavna navika može biti korisna – kada sednete za sto, tri puta duboko udahnite i izdahnite, pažljivo pogledajte izgled, boju, teksturu i osetite miris i ukus hrane u svom tanjiru.
Žvaćite hranu dovoljno dugo, svaki zalogaj najmanje 30 puta i to će dati jednu novu dimenziju vašoj ishrani i vašim navikama generalno. Ova navika će vam pomoći da naučite kako da se iz stresa i napetosti prebacite u stanje opuštenosti i smirenosti. Vaša creva, digestivni trakt i ceo organizam će osetiti dobrobit od te jednostavne i lepe navike.
Ako simptomi i posle promene načina ishrane budu prisutni, konsultujte lekara ili dijetetičara da vas posavetuje koje dodatke ishrani biste mogli da uzimate.

Sindrom propustljivih creva – Ishrana​

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za vaša creva je da promenite ishranu. Dijeta za propustljiva creva podrazumeva redovnost obroka da bi se održao stabilan nivo šećera u krvi i izbegla hipoglikemija.
Sindrom propustljivih creva - ishrana koja pomaže da se prevaziđe


Namirnice koje treba izbegavati najmanje 4 nedelje su:
 • Sve šećere i zaslađivaće, čak i med;
 • Voće koje sadrži visok nivo šećera: lubenica, mango, ananas, suvo grožđe, sveže grožđe, konzervisano voće, suvo voće itd.
 • Paradajz, krompir i pečurke;
 • Žitarice: pšenica, ovas, pirinač, ječam, heljda, kukuruz, kinoa itd.
 • Mlečni proizvodi: mleko, pavlaka, sir, maslac, surutka, itd.
 • Jaja ili hranu koja sadrži jaja, majonez;
 • Rafinisana biljna ulja;
 • Soja: sojino mleko, sojin sos, tofu (sojin sir), tempeh (sojino meso) proteini od soje itd.
 • Alkohol
 • Lektini (proteini koji vezuju šećere) su glavni uzročnici propustljivih creva, a nalaze se u orasima, pasulju, soji, krompiru, paradajzu, patlidžanu, paprici, ulju od kikirikija i sojinom ulju, instant kafi… Takođe, mnogi brendovi instant kafe imaju proizvode koji sadrže gluten. Zato je veoma važno izbaciti ih da biste bili sigurni da nisu okidač autoimune reakcije u vašem organizmu.
Namirnice koje nisu na gornjoj listi treba takođe uzimati sa dozom pažnje, jer svi smo različiti pa samim tim i hrana koju jedemo različito utiče na svakog od nas.
Posle 4 nedelje mogu se postupno vraćati određene namirnice i u isto vreme pratiti reakcija organizma. Ukoliko ponovo uvedena namirnica pogoršava simptome – izbaciti je na naredna tri meseca kada se ponovo vrši provera osetljivosti.
Generalno, svi slatkiši, industrijske grickalice, različita gazirana pića pa i voćni sokovi se kod stanja propustljivih creva potpuno uklanjaju iz ishrane. Za poboljšanje crevne flore preporučljivo je (uz konsultacije sa lekarom ili nutricionistom) uvesti probiotike i prebiotike.

Zaključak​

Sindrom propustljivih creva je poremećaj koji vodi ka različitim oboljenjima i uglavnom se vezuje za moderno doba i visokoprocesiranu hranu koja je danas najzastupljenija na trpezi većine ljudi. U ovoj činjenici se krije i rešenje za prevazilaženje ovog stanja: Izbegavati prerađene namirnice a fokus staviti na prirodne, celovite namirnice koje nisu (ili bar ne previše) hemijski tretirane.
Pažljivo praćenje i disciplina su ključ ka poboljšanju pa je neophodno dobro se motivisati, a rezultati koji su vidljivi već kroz par dana (značajno smanjenje simptoma) – obično donose dodatnu motivaciju.

Dr-Dejan-Kojic.png


Članak medicinski odobrio:
Mr Sci. Med. Dr Dejan Kojić
Internista
 
Ja inače imam IBS.
Ne mogu da više da izbacujem ništa iz jelovnika, ionako mi je minimalna lista proizvoda koje smem da pojedem.


 • Sve šećere i zaslađivaće, čak i med;
 • Voće koje sadrži visok nivo šećera: lubenica, mango, ananas, suvo grožđe, sveže grožđe, konzervisano voće, suvo voće itd.
 • Paradajz, krompir i pečurke;
 • Žitarice: pšenica, ovas, pirinač, ječam, heljda, kukuruz, kinoa itd.
 • Mlečni proizvodi: mleko, pavlaka, sir, maslac, surutka, itd.
 • Jaja ili hranu koja sadrži jaja, majonez;
 • Rafinisana biljna ulja;
 • Soja: sojino mleko, sojin sos, tofu (sojin sir), tempeh (sojino meso) proteini od soje itd.
 • Alkohol
 • Lektini (proteini koji vezuju šećere) su glavni uzročnici propustljivih creva, a nalaze se u orasima, pasulju, soji, krompiru, paradajzu, patlidžanu, paprici, ulju od kikirikija i sojinom ulju, instant kafi… Takođe, mnogi brendovi instant kafe imaju proizvode koji sadrže gluten. Zato je veoma važno izbaciti ih da biste bili sigurni da nisu okidač autoimune reakcije u vašem organizmu.
Sa ovog spiska ni ne konzumiram ništa sem žitarica.
 
No, da se vratim na prvobitnu temu bez klistiranja i ostalog.
Sve ja to znam.Pored ovoga imam još i drugih problema.
Prvenstveno me je zanimalo da li neko koristi nešto da bi ove deformisane kandže držao na ravnoj liniji.
Da može ujutru da uzme nož u ruke i da iseče , recimo , hleb, a da ga zglobovi ne bole.
 
No, da se vratim na prvobitnu temu bez klistiranja i ostalog.
Sve ja to znam.Pored ovoga imam još i drugih problema.
Prvenstveno me je zanimalo da li neko koristi nešto da bi ove deformisane kandže držao na ravnoj liniji.
Da može ujutru da uzme nož u ruke i da iseče , recimo , hleb, a da ga zglobovi ne bole.
Nisam nesto istrazivala puno o tome, već se lečim godinama na Onkologiji pa verovala ili ne prosto mi je ovaj artritis došao kao "šlag na tortu", još jedna muka više kojoj bas i ne mogu da se posvetim.
 
Nisam nesto istrazivala puno o tome, već se lečim godinama na Onkologiji pa verovala ili ne prosto mi je ovaj artritis došao kao "šlag na tortu", još jedna muka više kojoj bas i ne mogu da se posvetim.
Ja sam psorijazu dobila kao "šlag na tortu" od anksioznosti i depresije, raznih šokova, stresova i f poremećaja..A onda je nakon samo psorijaze u pečatima na određenim delovima tela stigao još jedan šlag-ovaj..I tako, ređa li se, ređa..Nikad kraja.
 
Ja upravo istražujem koji je kolagen najbolji da počnem da pijem jutros nisam mogla da savijen prste na rukama, za sad me mali prsti najviše bole i oštećene su mi obe šake. Deformiteta nema.
U mom slučaju je to nasledno, moja majka je imala degenerstovni reumatoidni artritis, to je bilo strasno.
Možeš goveđi želatin
 

Back
Top