Psiholoski zrela licnost gubi sposobnost zaljubljivanja

• Začetnik teme Začetnik teme Borg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Malo je tekst izvadjen iz konteksta...
Shta se ovde podrazumeva pod "Zaljubljenost"? Zaljubljenost jeste jedan povrshan chin, kratkotrajan i usmeren ka sopstvenom zadovoljstvu, bez mnogo konekcije sa OBJEKTOM zaljubljivanja...zaljubiti se mozzemo i u nechiju sliku...i ne kazzem da nije lepo povremeno...ali istinski ne mozze da nas to osechanje pokreche vishe kada nauchimo da razlikujemo zaljubljenost od ljubavi...
Psiholoshki zrela osoba po ovom tekstu je ona koja je nauchila da voli, i zato vishe nije sposobna za plitka osechanja. E to je deo sa kojim se ne slazzem...mislim da smo uvek sposobni da se onako povrshno zaljubimo bez potrebe da od tog zaljubljivanja nastane neshto ozbiljno...iako smo stekli i sposobnost da volimo.

Shta se ovde podrazumeva pod "Zaljubljenost"? Zaljubljenost jeste jedan povrshan chin, kratkotrajan i usmeren ka sopstvenom zadovoljstvu, bez mnogo konekcije sa OBJEKTOM zaljubljivanja...zaljubiti se mozzemo i u nechiju sliku...i ne kazzem da nije lepo povremeno...ali istinski ne mozze da nas to osechanje pokreche vishe kada nauchimo da razlikujemo zaljubljenost od ljubavi...
Psiholoshki zrela osoba po ovom tekstu je ona koja je nauchila da voli, i zato vishe nije sposobna za plitka osechanja. E to je deo sa kojim se ne slazzem...mislim da smo uvek sposobni da se onako povrshno zaljubimo bez potrebe da od tog zaljubljivanja nastane neshto ozbiljno...iako smo stekli i sposobnost da volimo.
pa jeste upravo sam to i htela da dodam, pa da se stvar malo sire posmatra... na zalost text je dat kao takav, nabacani raznorazni delovi o raznoraznim temama, bez nekog boljeg obrazlozenja, ako ga uopste i ima. malo je i problem definisati zaljubljenost iskljucivo kao idealizovanje osobe, tu je hemija, tu je istinska "opcinjenost" ili mozda bolja rec, odusevljenje nekom osobom (zasto bi to bilo nezrelo i plitko???) iako postoji svest i o drugoj strani, tako da bih ja rekla recimo, zaljubljujemo se i bez idealizovanja.
Ovo boldovano, i meni se cini da tako ispada i malo je bzv zakljucak.

Pa sad... ne mogu da se slozim da je "cin" jer to, meni, podrazumeva da je zaljubljenost skup namernih dogadjaja i po tome bi, teoretski, moglo da se desi da u odredjenim uslovima mora da dodje do zaljubljenosti.
Zaljubljenost je precica do ljubavi. Dok te zaljubljenost nosi, upoznajes partnera intimno (ne samo fizicki intimno) i onda sledi ili ljubav ili razlaz... i kao takva itekako ima veze sa "objektom" zaljubljivanja
Barem meni.

Mislim da zzena ovde na zaljubljenost gleda kao na nizzi oblik voljenja, pa onda evolucijom lichnosti dolazi do usavrshavanja sposobnosti zaljubljivanja u sposobnost voljenja....

Ja ipak mislim da su to dva razlichita stanja koja jedno drugo ne iskljuchuju...jedino shto zrela osoba zna da razlikuje kad voli a kad je zaljubljena, jer je to na prvi pogled tako slichno...a opet nije.

Pa eto, o tome pricham...definicija zaljubljenosti...
A) Zaljubljenost je predvorje ljubavi
B) Zaljubljenost je jedno, a ljubav neshto drugo
C) sposobnost zaljubljivanja je isto shto i sposobnost voljenja
D) Zaljubljenost i ljubav jedno drugo iskljuchuju
E) Moguche je istovremeno biti zaljubljen i voleti istu osobu
itd...

Pod E mi je malo tesko verovatno..zaljubljenost je nekad slepilo.

Strast i zaljubljenost nikako nisu jedno te isto...nikako...

Ja ne razaznajem te finese, ne vidim jasnu granicu medju njima...............gdje se zavrsava zaljubljenost a pocinje ljubav..............zasto strast nije zaljubljenost, sta je onda strast, a sta zaljubljenost............zasto, pobogu, iskljucuju jedna drugu!

Meni se sve to izmijesa, jednostavno osjecam da volim, da mi je decko bitan, i da mi njegove mane nisu odbojne, da ga razumijem i da ga i jakog i slabog zelim..................a strast, pa to jeste ta zaljubljenost, u sitnice, u njegove gestove, u njegovo tijelo...to me uzbudjuje, vlazi misli i tijelo............i bas zbog te zaljubljenosti mogu da vodim ljubav sa njim!

Volimo i prijatelja, ali ne vlazimo na njega, jer bas te zaljubljenosti nema!

Back