Psihološka astrologija

Danka8141

Početnik
Poruka
44
Kada se kaze Astroloska psihologija,da li se misli na tumacenje psiholoskog profila neke licnosti kroz natalnu kartu? Ako si na to mislila onda je to po meni jedan od najzanimljivijih astroloskih pravaca,da tako kazem. :D
O astrologiji znam ponesto,ali to,tumacenje necijeg karaktera,to me najvise zanima kad gledam neciju kartu. Kako se kaze,tu astrologija zaista "radi".
Pozdrav
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Astrološka psihologija je grana psihologije koja koristi astrologiju kao dijagnostičko sredstvo. Prvenstveno se zasniva na shvatanjima dubinske psihologije, ali i na humanističkoj i transpersonalnoj pihologiji. Po svom konceptu je najbliža psihosintezi Roberta Asađolija. Astrološka psihologija polazi od pojma života, samoregulacije i zdravog bića, a ne kao mnogi psihološki pristupi, sa stanovišta patologije. Centralno načelo astrološke psihologije je da si bolestan onoliko koliko misliš da jesi, a cilj je da se pronađe zašto se osećaš bolesnim.

Osnovna svrha astrološke psihologije je da nas nauči da bolje razumemo sami sebe i da nas podstakne da bolje koristimo sopstveni intelektualni potencijal. Ona ne nudi gotove recepte, niti laka rešenja. Ukratko nudi nam koristan instrument da bismo upoznali sami sebe i naučili da prihvatamo sebe onakve kakvi smo i kakvi bismo mogli da budemo, što će nam omogućiti da svoj život živimo slobodnije, srećnije i kreativnije.
 

Danka8141

Početnik
Poruka
44
Da,to je bas pravi odgovor. Narocito cenim to sto ne samo leci,pomaze,vec tumaci neciji intelektualni i psiholoski sklop. Jer kako cemo razumeti druge ako ne razumemo sebe. Ako razumemo onda je mnogo lakse poboljsati neke stvari koje nam predstavljaju teskoce.
Mozda je glupo izvlaciti planete iz celine i posmatrati njihove odnose,ali mislim da su Merkur,kao i Mesec presudni u sagledavanju da li je neko dobar psiholog.A sta je onda presudno da bi neko bio i astrolog i psiholog :D
Verovatno Uran u kombinaciji sa ove dve gore...
 

Danka8141

Početnik
Poruka
44
Naravno da nije jednostavno :D
Citala sam tekstove na histrion-u,forumu,koje si pisala na ovu temu.Trudila sam se da shvatim,jer sve mi je to bilo jako strano u odnosu na ono sto ja rekreativno citam o astrologiji. Nisam se toliko duboko unosila u sve to,a moram priznati da je opus astrologije ogroman. Posebno mi se dopada ono sto si rekla o astroloskom pristupu coveku,ali ne sa patoloske strane,kakav je pristup ciste psihologije.
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Danka, ako te to zaista interesuje i spremna si da odvojiš izvesno vreme za to, ja ti mogu polako slati lekciju po lekciju na tvoj e-mail. Da bi razumela kako funkcioniše astrološka psihologgija moraš da dobiješ celovitu sliku. Da li čitaš ASTROLOGUS? U njemu sam od majskog broja objavila izvesne teme. Ako ne pratiš ovaj časopis i njih ti mogu poslati na e-mail.

Naravno sve zavisi od tebe. Sasvim je u redu i ako nemaš vremena time da se baviš.

Pozdrav Bojana
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Danka,
dobila sam tvoj e-mail i odgovorila ti.

Izgleda da nema vise interesenata zo ovu granu astrologije koja grupi psihologa sluzi kao psihodijagnosticko sredstvo.

Ne znam da li da o njoj na ovom forumu pisem nesto vise, jer vidim da je interesovanje korisnika vrlo konkretno.

Pozdrav
 

Danka8141

Početnik
Poruka
44
Astarta,verovatno je doslo do neke zabune,jer ja ti mail nisam poslala:)) Danka mi je nickname ovde na forumu. Bez obzira,radujem se tvojoj ideji i volela bih o tome vise da naucim.Da,citam Astrologos,i primetila sam tvoje tekstove. Zato ti kazem da s obzirom na tvoje znanje,ovde nemas sta da trazis. Ovde su samo pitanja tipa kako se Vaga slaze sa Bikom i sl. Ponekad se otvori ovakva tema,i poneko zaluta.U ovom slucaju,samo ja mogu da naucim od tebe,ali ne i ti od mene.
Pozdrav,i saljem ti sad pravi mail :D
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Evo da pocnemo javno. Mozda ce zainteresovati jos nekog.

Astrološka psihologija

U savremenom svetu postoji veliko interesovanje za astrologiju. Da li je svaki astrološki pristup čista besmislica, zabava u vreme dokolice ili može da bude od stvarne koristi? Ako čitamo samo horoskope po novinama i časopisima možemo da se složimo da toj i takvoj astrologiji pripadaju prva dva navedena atributa. Međutim, astrološka psihologija predstavlja naučni pristup ličnosti čoveka uvažavajući kosmičke uticaje. Naime, egzaktnim mernim metodama se utvrđuje kosmička konstelacija, a na osnovu poznatih kriterijuma se mogu izvesti jasni i jednoznačni iskazi od psihološke vredosti, koje svako može da usvoji kao svoje.

Šta je astrološka psihologija?

Astrološka psihologija je nova nauka o čoveku nastala na osnovu modernih psiholoških saznanja i starih astroloških učenja. To je sinteza između psihologije i astrologije. Međutim, u astrološkoj psihologiji nije vršeno sjedinjavanje saznanja iz psihologije sa tradicionalnom astrologijom, odnosno sa astrologijom čija pravila tumačenja potiču još iz vremena renesanse ili baroka ili čak i ranije (što je inače moda u poslednje vreme). Osnivačima astrološke psihologije, Brunu i Lujzi Huber, psiholozima po profesiji bile su potrebne godine rada da bi razvili potpuno nova pravila tumačenja u astrologiji i takvu astrologiju onda uneli u psihologiju. Taj kreativni spoj je nazvan astrološka psihologija.

Čovek uz pomoć astrološke psihologije može da nađe odgovore na svoja večita pitanja: “Ko sam ja?”, “Odakle potičem?” i “Kuda idem?”. Sinteza psihologije (pre svega individualne i razvojne, u koje su uneta i saznanja i ciljevi transpersonalne psihologije) i astrologije omogućava čoveku da ispravno shvati svoju ličnost sa svim svojim vrednostima i sposobnostima, jakim i slabim stranama i da se usmeri na ostvarivanje svoje ličnosti kroz one aktivnosti i u onim oblastima gde može da postigne uspeh ne upinjući se da radi ono što mu ne odgovara zato što to od njega zahteva njegova okolina. Povinujući se zahtevima okoline koji odudaraju od njegove prave prirode on često doprinosi razvoju bolesti i usporava ili čak sprečava sopstveni razvoj ličnosti. Astrološka psihologija može da se koristi i u preventivne svrhe dajući čoveku slobodu da zahteva od okoline da ga prihvati onakvog kakav on zaista jeste. Pored toga ona omogućava da čovek shvati uzroke svog ponašanja i to već u samim korenima. Metodama astrološke psihologije duboka životna motivacija, nesvesne težnje, unutrašnji životni ciljevi mogu da budu izdignuti u svest stvarajući time prostor za kreativnog čoveka. Ta saznanja pored diferenciranog razumevanja ličnosti omogućuju i integraciju i svestan lični rad na sopstvenom razvoju.

Cilj astrološke psihologije

Cilj astrološke psihologije je da čovek shvati sebe kao celovitu ličnost i da na pravi način otpočne da se bavi svojim razvojem, individuacijom. Istovremeno on stiče određenu kontrolu sebe samog i svoje okoline. Postaje svestan sebe i svoje individualnosti i spoznaje zadatke, koji stoje pred njim. To je dugotrajan proces samoispitivanja i samokontrole, jer je mnogo toga zatvoreno u nesvesnom. Tek kada čovek sam spozna zašto nešto mora da čini, može da živi na osnovu sopstvene odgovornosti, koja je izraz etičke autonomije.

Dakle, cilj astrološke psihologije je da pomogne čoveku da dosegne svoj maksimum i da time postane i koristan pripadnik čovečanstva.

Kako je nastala astrološka psihologija?

Astrološku psihologiju zasnovali su Bruno i Lujza Huber, psiholozi po profesiji, a nastala je kada se B.Huber (čovek širokih interesovanja - studirao je i astronomiju i fiziku), pokušavajući da što bolje savlada psihologiju ličnosti i istražujući različite metode u ovoj oblasti, zainteresovao za astrologiju. Činilo mu se da ona nudi, između ostalog, jasnu koncepciju suštine čoveka u koju može da se uvrsti celokupno tadašnje određenje postojeće psihologije – a istovremeno je u njoj video jedan fino naglašen instrumentarijum za dijagnosticiranje svakog indvidualnog karaktera i njegovih specifičnih problema. Nijedna poznata disciplina ili metoda nije mogla da ponudi nešto isto toliko vredno. Međutim, ubrzo je odustao, jer je proučavajući dostupnu literaturu naišao na veliki nesklad i oprečnosti u tumačenju. Vratio se izučavanju psihologije (težeći da što bolje shvati ličnost čoveka), ali ga je upravo to ponovo vratilo astrologiji, jer je baš u astrologiji naišao na mnoge ključne pojmove iz psihologije ličnosti. Posvetio se izučavanju astrologije kako bi ušao u suštinu stvari. Bile su potrebne godine mukotrpnog istraživačkog rada sa saradnicima da bi došao do preciznih i zadovoljavajućih formulacija pojmova, a onda je nastavio rad na razvoju ovog specifičnog spoja astrologije i psihologije.

Temelj astrološke psihologije se zasniva na psihološkom konceptu, koji čoveka razmatra kao celovitost: ne samo kao ljudsku psihu utkanu u svoju okolinu, nego i kao duhovni entitet (individualitet), koji može slobodno da se postavlja u odnosu na druge.

Ovaj koncept je zastupao i razvio Dr Roberto Asađoli (1888.-1974.) u Italiji, postavljajući nasuprot psihoanalitičkom metodu, svoj psihosintetički. U svojoj psihoterapeutskoj praksi Asađoli nije bio orijentisan na analizu, već na integraciju i novo oblikovanje ličnosti. Zastupao je holistički pristup. Cilj njegovog terapeutskog rada je bio da kroz razvoj voljne energije obuhvati celovitu ličnost i da aktualizuje više Jastvo.

Pored ovih ideja u zasnivanju astrološke psihologije, korišćen je i Jungov koncept ličnosti. Naime, da se ličnost sastoji od nekoliko diferenciranih sistema koji ipak deluju jedan na drugog, od kojih su najvažniji Ja, lično nesvesno i njegovi kompleksi, kolektivno nesvesno i njegovi arhetipovi, persona, anima i animus i senka, tu su i introvertnost i ekstravertnost i funkcije mišljenja, osetljivosti i intuicije. Najzad tu je i jastvo koje je središte celokupne ličnosti.

Nakon specijalističkog školovanja u Firenci (1958-61.) kod Asađolija i nakon neopohodnih priprema, Huberovi su 1964. godine osnovali Astrološko-psihološki institut u Adilsvilu kod Ciriha (Švajcarska) koji je 1973. godine prerastao u visoku školu (trogodišnje školovanje) nakon kojeg se dobija diploma, a moguće je i dalje specijalističko usavršavanje i magistarske studije. Ovaj centar astrološke psihologije radi do današnjih dana i priznat je širom sveta. Mnogi stručnjaci koji se bave čovekom u svojoj praksi koriste saznanja iz ove oblasti kako bi se što bolje i efikasnije izborili sa problemima sa kojima se susreću.
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Temelji Huberove metode - Astrološke psihologije

1. Tabela orbisa
Tabela orbisa određuje da li će aspekt (ugaoni odnos) biti ucrtan ili ne. Ovo je preispitivano preko 30 godina u Astrološko-psihološkom institutu. Skoro preko hiljadu aktivnih savetovaoca preispituje aspekte u horoskopima skoro svakodnevno u neposrednim razgovorima sa živim osobama.
S toga se s pravom može reći da su utvđeni orbisi aspekata koje je razvio Bruno Huber hiljadama puta provereni i time dokazani.

2. Slika aspekata
Shvatanje celine horoskopa, koje je jedino moguće sa Huberovim orbisima! Smeštaj, pravac cilja, koherencija i obojenost slike aspekata prenose opšti utisak o čoveku. Preko trideset iscrpno opisanih figura dozvoljava tačno zaključivanje o strukturi svesti i iz toga rezultirajuću životnu motivaciju.

3. Metoda godinske progresije – životni sat u horoskopu
Godinska tačka (GT) opisuje šestogodišnjim ritmom ciklični životni tok kroz dvanaest kuća. Ona ne ukazuje na događaje, već na subjektivne doživljaje i s toga nije pogodna za predskazivanje budućnosti. Ova metoda se uvodi za vremensko utvrđivanje kriza svesti i traumatična utiskivanja u detinjstvu i mladosti i veoma je uspešna za korekturu vremena rođenja.

4. Kriva intenziteta
Kriva intenziteta pokazuje u svakoj kući ponovljenu psihičku dinamiku, koja i svom ritmičkom toku gore-dole prati meru zlatnog preseka. Tu nastaju tri različite oblasti delovanja u svakoj kući, opisane kao: “vrh, tačka preokreta i najniža tačka”, koje omogućavaju diferencirano psihološko tumačenje planeta, a takođe i godinske tačke. U dinamičkom sistemu kuća uticaj jedne kuće započinje već na najnižoj tački prethodne kuće, a ne na vrhu kuće kao kod statičkog razmatranja kuća. U astrološkoj psihologiji planete se uvek tumače u dinamičkom sistemu kuća. Ovaj način razmatranja pokazao se krajnje precizan i opravdan.

5. Dinamički kvadranti
Kod dinamičkih kvadranata krug je podelje u četiri dela, čije tematski dato postavljanje jednog iznad drugog dozvoljava specijalno razmatranje toka ponašanja. Ova tehnika se uspešno koristi i za razjašnjavanje problema partnerstva i odabiranje personala (timski rad).

6. Dinamičko izračunavanje
Kriva intenziteta, s jedne strane, kao i pomeranje znakova-kuća, s druge strane, omogućava izračunavanje i opisivanje gospodarenja energijom nekog čoveka. Iz toga se u procesu upoređivanja može saznati polje napetosti između sklonosti i okoline (plus i minus brojevi), koje ukazuju kako na probleme tako i na dinamiku razvoja.

7. Horoskop kuća
Ovde su kao mere kruga uzete kuće (umesto zodijaka). Kada se razmatra na ovaj način često dolazi do značajne promene slike aspekata što ukazuje da okolina ovog čoveka procenjuje drugačije nego on samoga sebe. Takvim uvidom čovek postaje svestan nerazmevanja ili neprihvatanja okoline i mnogo lakše je u stanju da ih proradi. Konačno to služi čoveku koji svesno živi da se oslobodi uslovljavajućih pritisaka iz vaspitanja.

8. Horoskop Mesečevog čvora
Zbog podudaranja Mesečevog čvora sa tačkom duhovnog uspona i razvoja u horoskopu Mesečevog čvora moguć je, pomoću postojeće “mehanike ogledanja”, uvid u strukture ličnosti u senci i u karmičke odnose. Na ovoj pozadini godinska tačka Mesečevog čvora (hodom unatrag) pokazuje skrivenu povezanost, koja prilikom njenog ukrštanja sa godinskom tačkom radiksa često dovodi do razvojnih ispada.

9. Horoskop mesta
Globalna mreža koordinata sa Grinvičem kao nultom tačkom služi kao polazište za horoskop mesta. Kod horoskopa mesta znakovi i aspekti osnovnog horoskopa bivaju uneti u sistem kuća nekog mesta i kojem se živi u to vreme – ili u koje hoće da se preseli – ili u kojem se jednom živelo.

nastavlja se
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
nastavak

10. Klik horoskop, upoređivanje partnera
U suštini u Astrološko-psihološkom institutu se koriste tri tehnike: 1. Poređenjem slika aspekata ponalaze se dopunjujuće funkcije parnerstva. 2. Smeštaj planeta u kućama pokazuje različite načine ponašanja uslovljene miljeom, kako oni zajednički deluju kod partnera u konjukcijama i opozicijama, takozvanim “klik tačkama”. 3. Iz poređenja dva horoskopa Mesečevog čvora mogu se pronaći karmički koreni i putevi za rešavanje problema (klik mostovi).

11. Porodični model
Planete Sunce, Mesec i Saturn kao nosioci uloga oca, deteta i majke su ključne figure za sopstveni identitet. One omogućavaju produbljeno razumevanje porodično uslovljenih utiskivanja, vaspitavanjem i načinima ponašanja. Ovo saznaje može da bude naročito plodno korišćeno u vezi sa roditeljskim i vaspitnim problemima.

12. Trostruka ličnost
Koncept, tela, osećanja i uma odgovara prirodnim datostima, kao i psihosintezi i ezoterijskoj psihologiji. Trima glavnim planetama dodeljena su ova tri sloja. Saturn simbolizuje fizičku ravan, on je svest o telu sa svojim biološkim zakonima. Mesec simbolizuje JA-osećanje, koje kao reflektujući princip, omogućava kontakte i odnose. Sunce, autonomno JA, funkcioniše na misaonoj ili mentalnoj ravni kao samosvesno JA-jedinstvo.

13. Integracioni horoskop
Osnovni horoskop i horoskop Mesečevog čvora projektuju se jedan preko drugog i ucrtaju se aspektna povezivanja tri lične planete, Saturna, Sunca i Meseca. Zajesničko delovanja JA-planeta na dve ravni daje nam nove uvide u nadgradnju ličnosti, kao i u integraciju senki sa svesnom ličnošću.

14. Astrološka psihosinteza
Sunce, Mesec i Saturna (trostruka ličnost) pokazuje u svojim odnosima sa tri duhovne planete Plutonom, Neptunom i Uranom put ka psihosintezi i duhovni razvoj. U modelu “Amfora” (Huberova flaša) združene su sve planete u celokupnu sliku čoveka, koja obično uvodi astrološko-psihološkog savetovanja u transpersonalnu psihologiju.

15. Sedam kosmičkih zrakova
Iskorišćena je vrednost sedam kosmičih zrakova prema Alice.A.Bailey. Sa ključem za izračunavanje možemo da pronađemo četiri individualna zraka u horoskopu. Saturn pokazuje zrak tela. Mesec osećanja, a Sunce mišljenje, dok AC i DC ličnost. Pregled celine vodi ka novom identitetu življenja.

16. Astrološki krug u boji
Kod astrološkog kruga u boji u horoskop je projektovan spektar boja sunčeve svetlosti od purpurne do ljubičaste. Ovo dalje psihološki ključ boja, koji doprinosi razumevanju godinske progresije, kao i dijalog o bojama (u svom pridodavanju sistemu kuća).

17. Rad sa tri horoskopa
Poređenjem osnovnog horoskopa, horoskopa kuća i horoskopa Mesečevog čvora postaju vidljive dubinsko psihološke i ezoterijske veze individualnog razvojnog puta. Horoskop Mesečevog čvora pokazuje potencijal prošlih iskustava, osnovni horoskop sadašnji nalog razvoja, a horoskop kuća potrebni podsticaj za dalji razvoj iz okoline, vaspitnog miljea.
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Astrološka psihologija ima neke dodirne tačke i sa Ezoterijskom astrologijom ili Astrologijom kosmičkih zrakova koja je preneta putem Alice.A.Bailey. U najgrubljem radi se o tome da ka zemlji putuje kosmička energija čiji zraci imaju različite osobine. Postoji sedam kosmičkih zrakova:

1. Zrak Jedan je povezan sa energijom volje, moći i kreativnosti,
2. Zrak Dva je povezan sa energijom ljubavi i mudrosti,
3. Zrak Tri je povezan sa energijom intelektualne kreativnosti,
4. Zrak Četiri je povezan sa energijom harmonije kroz konflikt,
5. Zrak Pet je povezan sa energijom konkretnog znanja,
6. Zrak Šest je povezan sa energijom odanosti i idealizma i
7. Zrak Sedam je povezan sa energijom ritma i reda.

Pored glavnih zrakova postoje i tako zvani podzrakovi koji se mešaju sa energijom glavnih zrakova, a ovi opet prolaze kroz zodijačke znake, tako da svaki čovek na zemlji u zavisnosti od svog nivoa razvoja prima odgovorajuću energiju koja mu pomaže u daljem razvoju.

Za shvatanje astrološke psihologije ovo učenje nije presudno, bar ne na nivou na kojem se ja nalazim, a obzirom da ti tek počinješ, imaš vremena da o tome kasnije nešto naučiš, ako te bude interesovalo.

Na ovom sajtu imaš nešto najosnovnije o ezoterijskoj astrologiji
http://bonniewells.com/bonniewells/articles.html

A ovo ti je sajt na kojem postoji Ezoterijska astrologija Alice.A.Bailey
http://beaskund.helloyou.ws/netnews/bk/astrology/toc.html

Evo i malo šire o svakom zraku
Zrak 1:
VOLJA I MOĆ
Ovaj zrak se naziva Graditelj/Kreator i Razarač pošto se bavi elementarnom moći i usmerenim korišćenjem volje. Istaknut je u voćstvu. Povezan je s destrukcijom svih oblika koji su preživeli i kreiranjem pogodnijih sredstava. Zrak I se tiče sposobnosti upravljanja na svim nivoima.

Zrak II:
LJUBAV I MUDROST
Ovaj znak je često povezan sa učiteljima, isceliteljima i savetnicima. Povezan je sa učenjem i razumevanjem. To je zrak našeg solarnosg sistema, i pretstavlja jedinstvo srca i viših mentalnih centara. Zrak II je zrak ljubavi kao uključenost, koja – kada se udruži umom – vodi mudrosti.

Zrak III
INTELEKTUALNA AKTIVNOST
Zrak III ima veze sa ekonomijom energije i principom sinteze. Povezan je sa sposobnošću prilagođavanja, apstraktnim mišljenjem, veštinom u akciji, poslovnom sposobnošću, planiranjem i strategijom. Uključuje praktičnu primenu teorije na bilo kojoj ravni.

Zrak IV
HARMONIJA KROZ KONFLIKT
Ovaj zrak obuhvata intuiciju i kreativnost. Ima veze sa shvatanjem lepote i boja i profinjavanjem oblika. Traži se tačka uravnoteženosti između svih parova suprotnosti. Značajno je da ovaj zrak vlada ljudskom rasom.

Zrak V
KONKRETNO ZNANJE
Zrak V je povezan sa naučnim metodom, racionalnim i tehničkim analizama, preciznošću i specijalizacijom. On obuhvata nelično istraživanje i neemocionalno opažanje. Pogonski impuls iza Zraka V je traganje za znanjem u njegovim najčistijim oblicima.

Zrak VI
IDEALIZAM I POBOŽNOST
Ovaj zrak karakteriše Doba Riba. Ovo je zrak privrženika, aspiranata i mistika, i u vezi je sa poštovanjem, lojalnošću (često do tačke fanatizma), posvećenja i religiozne vernosti dovoljno jake da se upusti u odluke života i smrti. Ovo je zrak intenzivnih ličnih osećanja.

Zrak VII
CEREMONIJALNI RED ILI MAGIJA
Ovaj zrak je u jakom zamahu u manifestacijama početkom Doba Vodolije. Povezan je s grupnim radom, organizacionom snagom, ritmom, uzorcima i ritualima. Ovo je zrak okultista. Zrak VII je neličan, ali je pored svega toga povezan sa etikom i pravom, urednim i veštim izvršavanjem zadataka i dužnosti.

Kao što je rečeno, u okviru astrološke psihologije moguće je sa ključem za izračunavanje pronaći četiri individualna zraka u horoskopu. Saturn pokazuje zrak tela. Mesec osećanja, a Sunce mišljenje, dok AC i DC predstavljaju ličnost.

Pregled celine vodi ka novom identitetu življenja.
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Krstovi u znacima

Kardinalni krst (VOLJA, MOĆ, ENERGIJA, CILJ) simboliše princip impulsa i sastoji se iz kardinalnih znakova: Ovan, Rak, Vaga, Jarac. Njegova motivacija je volja i moć. Stoji li Mesec u nekom od ovih znakova doživljava se JA-osećanje u težnji moći, samodelanju, u izvršavanju, u postizanju ciljeva, u osvajanju. To je jak Mesec sa jakim osećanjima, u vatrenom znaku on prevazilazi prepreke, u vodenom znaku zalaže se za svoje rođake, u vazdušnom znaku odstranjuje konflikte i u zemljanom znaku je stabilan, pouzdan i orijentisan na cilj.

Fiksni krst (SIGURNOST, KORISNOST, SVRHA) tvore znaci: Bik, Lav, Škorpion i Vodolija. Ovde od praprincipa postoji oblikujuća stvaralačka snaga sa dve osnovne motivacije: postojanost i sigurnost. U ovom krstu JA-osećanje je strukturirano, ograničeno u svojoj spontanosti i živosti, tu se ono izražava u stalnom i stabilnom obliku. I ovaj krst ima svoje opravdanje s obzirom na celinu. Za impulse kardinalnog krsta stvaraju se oblici uz pomoć fiksnog krsta, koji izražavaju ideje iz kardinalnog krsta i tako je moguće da se one duže vreme održe. Ovom sposobnošću i osećanja mogu da steknu stabilnost, a da ipak izraze želje i osećanja.

Promenljivi krst (KONTAKT, ODNOSI, OSEĆAJNOST, PRILAGOĐAVANJE) se nalazi u znacima Blizanci, Devica, Strelac, Ribe, a njegova motivacija je ljubav i kontakt. Postoji velika zainteresovanost za teme ljudskih odnosa, sve što ima veze sa zajedničkim životom, sa psihološkim, humanitarnim, socijalnim, međuljudskim odnosima, ljubavlju i kontaktom, kao i sa kulturnim i umetničkim poslovima. Oni mogu spontano da se odnose prema okolini, da osećajno odgovaraju na potrebe drugih
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Znaci

OVAN, 21.III – 20.IV, element Vatra, kardinalan. Sposoban za oduševljavanja, hrabar, osvežavajuće direktan, nestrpljiv, častoljubiv, juriša napred, pionirski duh.

BIK, 21:IV – 20.V, element Zemlja, fiksan. Istrajan, snažne volje, čvrst do ukočenosti, odan, realističan, voli sigurnost, prirodu, dobra jela.

BLIZANCI, 21.V - 20.VI, element Vazduh, promenljiv. Radoznao, dobro shvata, voli da saopštava, istovremeno se bavi sa više stvari, nagomilava znanje.

RAK, 21.VI – 22.VII, element Voda, kardinalan. Majčinski zabrinut, saosećajan, često osetljiv, potrebna mu je pripadnost, zbrinjavanje, skupljač, dobar domaćin.

LAV, 23.VII – 22.VIII, element Vatra, fiksan. Velikih poteza, isijava srdačnost, dostojan poverenja, hoće da oduševi ljude; rado je u centru pažnje.

DEVICA, 23.VIII – 22.IX, element Zemlja, promenljiv. Skroman, vredan, strpljiv, brižljiv, uslužan, kritičan; pedantan, svesno živi zdravo.

VAGA, 23.IX – 22.X, element Vazduh, kardinalan. Diplomatsko-izmirujući, gladan kulture, dostojan ljubavi, hoće harmoniju, pravdu; gaji mnogo kontakata.

ŠKORPION, 23.X – 21.XI, element Voda, fiksan. Veoma temeljan, žilav, veran i ljubomoran; ekstremna osećajna kolebanja, prozire duševne odnose.

STRELAC, 22.XI – 21.XII, element Vatra, promenljiv. Daleko gleda, pokretnog duha, spontan, nezavisan u mišljenju, često sklon svađi, traži dublji smisao.

JARAC, 22.XII – 19.I, element Zemlja, kardinalan. Svestan odgovornosti, postojan, realističan, vredan, pouzdan; ćutljiv i istrajan.

VODOLIJA, 20.I – 17.II, element Vazduh, fiksan. Pronicljiv, originalan, prijateljski, raduju ga reforme; metodičan u mišljenju; visoki ideali; poboljšanje sveta.

RIBE, 18.II – 20.II, element Voda, promenljiv. Maštovit, mističan/religiozan, sanjalački, spreman da pomogne, preosetljiv i saosećajan, često sposoban da bude medium, miroljubiv.
 

Astarta

Obećava
Poruka
100
Četiri temperamenta
(vatra, zemlja, vazduh i vodaa)

Temperamenti ukazuju na način ponašanja ili na ravni saznavanja (kako. Oni predstavljaju kolektivne obrasce energije ili osnovne oblike energije. koje svakom čoveku stoje na raspolaganju. Pri tome je individualnost isključivo stvar njihovog sklopa, naglašenosti i prirodno njihovog zaposedanje kuća. Preko planetarnog rasporeda naglašeni temperamenti nagoveštavaju kvalitet svesti i potpuno određen način doživljavanja jednog čoveka.

Tako temperamenti mogu da budu podeljeni na dve grupe: vatra i vazduh važe za aktivne, ekstravertne i jako izražajne; voda i zemlja za pasivne, introvertne i prijemljive. Ovi iskazi odnose se na način delovanja dotične energije i način individualnog izražavanja. Oni ne oličavaju svojstva,već imaju sveopštu važnost.

Vodeni i zemljani znaci su utoliko smotreniji u odnosu na vatrene i vazdušne znake ukoliko više žive u sebi i svoju ograničenu energiju sa razmišljanjem i obazrivošću upućuju napolje. Kroz ovakav postupak dobijaju oni ipak solidnu osnovu za svoje delovanje.

Vatreni i vazdušni znaci su jako izražajni, ovde je sve uvek “pušteno napolje”. Oni ulažu svoju energiju i svoju životnu supstancu bez zadržavanja, vatreni znaci kroz direktno delovanje, a vazdušni kroz društvene interakcije i verbalno izražavanje.

Dalji kriterijum je usmerenost svesti. Tako su vatreni i vodeni znaci subjektivno usmereni, a zemljani i vazdušni objektivno.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.