Психологија, психијатрија и религија

Poruka
2.372
Психологија, психијатрија и религија.

Све су то су науке о души. Које су њихове сличности а које су им разлике.

Можемо писати и о односу психологије и психијатрије са идеологијама, политиком, окултизмом, и слично, јер све се то тиче људске душе и духовног, мисаоног и емотивног живота

Poslednja izmena:
Ne, nisu. Religija nije nauka, a psihologija i psihijatrija se ne bave dušom (šta je to uopšte?), psihologija i psihijatrija se bave psihičkim životom čoveka.
Религија јесте наука, прва наука у свету и зато се и зове веронаука. Ако кажеш да не може бити наука јер је повезана са вером, ја ћу ти одговорити да су све друге науке такође повезане са вером.

Психологија, психијатрија и религија.

Све су то су науке о души. Које су њихове сличности а које су им разлике.

Religija nauka ???

Psihologija se uči na Filozofskom fakultetu, psihijatrija na Medicinskom.

Boris Tadić je završio psihologiju, da li bi iko otišao kod njega zbog psihičkih problema ? :rotf:

Ako je definicija pojma nauka
скуп свих методички сакупљених и систематски сређених знања, како општих тако и оних у неком специфичном подручју или аспекту стварности. Наука је јединство открића и доказа, метода и система, истраживања и излагања. Наука је објективно, логички аргументовано и систематизовано знање о законитостима, чињеницама, узроцима и појавама у стварности, стечено и проверено егзактним посматрањем, поновљивим експериментом и ваљаним размишљањем.

veronauka ne može biti nauka, bez obzira na svoj (pretenciozan) naziv, ali ću se složiti sa Vladom da su sve nauke povezane sa verom (u nešto).

Ako je definicija pojma nauka

veronauka ne može biti nauka, bez obzira na svoj (pretenciozan) naziv, ali ću se složiti sa Vladom da su sve nauke povezane sa verom (u nešto).
Логика, разум, експерименти (тј. проживљено искуство) и слично, постоје и у религији, веронауци. То могу рећи на основу онога што сам прочитао и чуо о религији а такође и на основу свог логичког размишљања и проживљеног искуства. Друга је ствар што неко то не прихвата или не верује јер је имао другачији животни пут па мисли другачије и верује у друге ствари. на пример потврда религије или њене делотворности и користи је у људима који се од кад верују осећају боље, затим у чудима и чудесним исцељењима религије које су многи људи доживели и видели од постанка света до данас. И опет кажем, друга је ствар што неки не верују у Бога, али чињеница је да има нас много који верујемо у Њега.

- - - - - - - - - -

sve ti je to neko teoretisanje a praksa je nesto drugo
Можемо овде писати и о пракси. Пракса иде заједно са теоријом и ја волим практичне примере. А такође мислим да теорија која се не може применити у пракси није добра теорија.

Veronauka sadrži u sebi nauku,sve nauke, ostvarene i neostvarene, a nije nauka, već Božija Promisao. :)
Лепо речено, само не баш "промисао" него се каже "Божије откровење", и то се каже за хришћанство и православље, а друге верске заједнице углавном кажу другачије.

Znači nauka je nešto što svoja saznanja crpi iz empirije , religija iz datosti tj. dogme . Religija koristi nauku za svoje potrebe ali nije nauka.
Psihologija je nauka o psihičkom životu ljudi i životinja , psihijatrija o psihičkom životu psihički obolelih ali i metodama i praksom njihovog lečenja. Što znači da je u nekm opštem smislu psihologija širi pojam od psihijatrije no vremenom se psihijatrija odvojila pa se opšta psihologija uglavnom bavi psihičkim životom zdravih (bolje rečeno relativno zdravih) a postoji deo psihologije koja proučava poremećenim stanjima i pocesima a naziva se psihopatoogija koja se u raksi primenjuje kroz klinički psihoogiju.

Poslednja izmena:
Veronauka sadrži u sebi nauku,sve nauke, ostvarene i neostvarene, a nije nauka, već Božija Promisao. :)
Или "Божије открИвење" са словом "и". Хоће се рећи да нам је хришћанство и Христа сам Бог открио а све друге религије су основали људи. Али да се држимо теме, шта о томе кажу психолози и психијатри, по мом искуству они су обично атеисти или свашта друго, а ретко који је хришћанин, мада их је било и има све више у свету, а у Србији нешто врло мало.

Лепо речено, само не баш "промисао" него се каже "Божије откровење", и то се каже за хришћанство и православље, а друге верске заједнице углавном кажу другачије.
Oprosti, dobro sam rekao, otkrovenje se treba doživeti, a malo je onih koji ga dožive, osim izabranih. :)

Oprosti, dobro sam rekao, otkrovenje se treba doživeti, a malo je onih koji ga dožive, osim izabranih. :)
За православље се каже да је Божије откровење као и за хришћанство уопште, то проверено знам са Богословског факултета, не лупам напамет. А ти говори како ти хоћеш и измишљај неке своје дефинице, немам ништа против, мада боље да проучиш мало како званична Црква каже, и како су Свети оци дефинисали термине. Опрости и ти.

Religija je jedina nauka koja stvarno leci dushu :aha: Ostale zamazuju oci :lol:
Слажем се са тим, мада не негирам корист и других наука јер су и оне потребне људима. А судећи по твом нику тебе више лечи секс него религија z:lol:

За православље се каже да је Божије откровење као и за хришћанство уопште, то проверено знам са Богословског факултета, не лупам напамет. А ти говори како ти хоћеш и измишљај неке своје дефинице, немам ништа против, мада боље да проучиш мало како званична Црква каже, и како су Свети оци дефинисали термине. Опрости и ти.
Nisi mene dobro razumeo, ili nešto drugo. :)

- Šta je Otkrovenje?

- Šta je Božija Promisao?

-Šta je šta od ova dva gore, i ko koje sprovodi? :)

I nisu moje definicije, već, kao što sam kažeš, zapisi naših Svetih Otaca, Jevanđelista, i ostalih Svetih, a sve stoji lepo zapisano u Svetom Pismu... :)

Слажем се са тим, мада не негирам корист и других наука јер су и оне потребне људима. А судећи по твом нику тебе више лечи секс него религија z:lol:

Da i ostale trebamo znati :) Sex leci telesno :rumenko: a Religija duhovno :lol:

slicnosti: malo su glupe

razlike: pomocu psiho- mozes da zanemaris stroge postavke koje nekad idu uz religiju, u religiji te niko nista ne pita nego je dominantniji poslusnicki odnos. mada pretpostavljam da religija nekako mora da prati ipak sta se desava ali ne sme sustinski da pristane na neke stvari. a psihijatrija to je kad ti se organizam pokvari pa jedna mogucnost da nastavis da zivis

Da i ostale trebamo znati :) Sex leci telesno :rumenko: a Religija duhovno :lol:
Ако је секс у браку благословен је од Бога, по неким религијама, а по другим има разних схватања, например Тантра, итд. Сетих се Новога завета да каже "Тела ваша су удови Христови, немојте од њих начинити удове блуднице(блудника)" и "Тела ваша су храм Духа Светога" и "Тело Христово је Црква а ви сте удови Христови (као чланови Цркве)", итд. Хоћу рећи да је и тело свето, као и душа, и треба водити рачуна са киме имамо секс, јер је то не само спајање тела него и душа, и ако је наш партнер пун негативне енергије или религијски речено пун демона (злих духова), то ће се одразити и на нас па ће нам после секса бити лоше. Треба имати секс само из искрене духовне љубави и по могућству само у браку.

- - - - - - - - - -

Religija nije nauka već lična i kolektivna dogma .
И друге науке почивају на догмама и вери. А догме у религији доносе људи уз помоћ Бога, а и оне се могу мењати или усавршавати од нових људи, као и догме у другим наукама. И нико те у религији не тера да прихватиш све догме, или да их уопште прихватиш. Вера је ствар слободне воље човека, а ако ти је неко намеће то није права побожност.

Ne, nisu. Religija nije nauka, a psihologija i psihijatrija se ne bave dušom (šta je to uopšte?), psihologija i psihijatrija se bave psihičkim životom čoveka.

Vlado, jeste da si me pitao da pisem na ovoj temi, ali potpisujem izjavu Yokai-a. 100% tacno.

Mogu ljudi pricati do sutra, ali religija i veronauka nije nauka. Pre ce biti veromantija. Kao u istoriji psihologije sto je bila npr hiromantija ili bilo koja druga mantija.

Sta vise, psihologija jeste nauka, ali naucnu tacnost i potvrdjene meta analize imaju samo neke njene discipline. Posto je psihologija relativno skoro nastala iz filozofije, tu ima puno jos stvari koje treba odbaciti, jer nema nikakvih dokaza za to.

Psihijatrija se dosta oslanja na Frojdizam, i u ovo doba je vise i smesno za svaku nedacu coveka optuzivati njegovu majku kao krivca ili nedostatak sexa. U danasnje vreme, to moze biti i mizogino.
ali ona psihijatrija koja se bazira da science-based medicine i meri neurotransmitere, uspostavlja odnose i pravila sagledavajuci sve kao bolest metabilizma je ok.

Ne bih voleo da pisem mnogo o ovome, a i nemam vremena, kao sto sam rekao, ali ako neko vec ne zna i ne razume zasto vera nije nauka, onda mu ne vredi ni objasnjavati niti truditi se, jer jedino sto cemo proizvesti je to da se pokvari njegovo emocionalno stanje, da nas zamrzi, da postane pristrasan, razdrazljiv i sl......

Tako da mislim da od ove teme ne da neces imati koristi nego ce ti i stetiti. Jer ces se stalno suocavati sa ISTINAMA. Koje su nekada pogubne za nasu svest, ego, jer smo sve to godinama skrivali i zatrpavali raznim mehanizmima odbrane licnosti.

Ali nemoj da brines u smislu da je ova tema za tebe stetna jer ce ti neko "negativan" ili "zao" preneti nekog demona i slicno......Ni to ne moze da se desi.....Zato sto ne postoji, nema dokaza za to. Demon je metafora za psihicku bolest, a mi kao civilizacija odavno vise ne spaljujemo ljude sa mentalnim poremecajima, niti ih besimo pod izgovorom da ih zaposeo djavo ili demon, pa ekszorcizam nije uspeo, pa onda kill it before it have eggs. Takve ljude danas civilizacija leci.
To i crkva zna.

Ili hajde da govorim recnikom koji ce ti biti drazi - ne plasi ne - ako verujes u boga, bog je tvoj zastitnik i ne moze te zaposeti demon, zasticen si jer verujes u boga.

Zasto vera nije nauka - pa jednostavno i veoma prosto - ne zato sto se tako nekom ne svidja ili ne voli boga, ili mrzi to, ili bilo koji drugi razlog osim razloga da vera jednostavno ne postuje NAUCNI METOD. Ako nesto ne postuje naucni metod ne moze biti nauka nego mantija. A i sama rec kaze - vera. Vera nam ne treba kada imamo dokaze.

Zato na sudovima postoji forenzika a ne vera. Malo licemerno od drustva je l da? Kao podrzavaju veru i daju je ljudima, ali je ne prihvataju na sudu je l tako? Sta mislite zasto? Zasto ne prihvate - "Bog mi je svedok, sad me pustite" ?

Zato sto vera ne postuje naucni metod, nema meta analiza koje potvrdjuju reproducibilnost eksperimenata, i sto je najbolje - do dana danasnjeg nema ni jednog jedinog dokaza da postoji neko svesno omnipotentno bice koje je sve stvorilo.

Znam Vlado da sam te sad razocarao, ali nazalost tako je kako je, nama to moze da se svidja ili ne, da negiramo to i neprihvatamo ali stvarnost ne trazi nasu participaciju, i nastavice da postoji onako kako postoji i sa i bez naseg uverenja.

Poslednja izmena:
Jos nesto Vlado - Nemoj mnogo razmisljati o ovim stvarima. Moj ti je savet da malo "spustis lomptu". Jeste da svi isticu da je razmisljanje i umovanje nesto pozitivno i lepa osobina, ali to ne znaci da ne moze nekada biti kontraprouktivno.
Nekada je covek najmirniji i najlepse mu je kada ne razmislja ni o cemu. Tada mu se odmara mozak, i psihicki zivot.

Ovakve teme i slicno su isto kao i kada bi coveku koji ima problema sa srcem dali da popije troduplu kafu, pa onda litar koka-kole. Iako zelimo da ostavimo utisak kao da smo dobri domacini i da ga stalno nudimo necim i ostavljamo gest da nam je bitan - za njega to moze biti kontraproduktivno.

Moras malo da prestanes da razmisljas o religiji na takav nacin. e sad, ne govorim ti da odbacis boga, niti da verujes manje. To nece umanjiti tvoju veru nikako, mozes samo dobiti + kod boga. Ali definitivno moras malo spustiti loptu i prestati da budes opsednut time, nemoj da mucis sebe, a veruj mi da iako mozda covek to i ne oseca - to sve iscrpljuje.

Zivi zivot, radi po svojoj savesti, idi u Crkvu, veruj umereno, nemoj da hedonises u verovanju i preterujes (ni to nije dobro), postuj sveto pismo, neke univerzalne vrednosti - prema svima se nezno i dobro ponasaj, nemoj da vices, da tuces, da ubijas, da pljackas, da se prezderavas, da se smejes drugima, da zagorcavas zivot drugima, i to je sasvim dovoljno. Vise od toga se ne moras dati veruj mi, i ni jedan bog da postoji ne bi trebalo da ti trazi vise od toga.

I sam si vec dosta dao od sebe u to.

Back