Ne, nisu. Religija nije nauka, a psihologija i psihijatrija se ne bave dušom (šta je to uopšte?), psihologija i psihijatrija se bave psihičkim životom čoveka.
Vlado, jeste da si me pitao da pisem na ovoj temi, ali potpisujem izjavu Yokai-a. 100% tacno.
Mogu ljudi pricati do sutra, ali religija i veronauka nije nauka. Pre ce biti veromantija. Kao u istoriji psihologije sto je bila npr hiromantija ili bilo koja druga mantija.
Sta vise, psihologija jeste nauka, ali naucnu tacnost i potvrdjene meta analize imaju samo neke njene discipline. Posto je psihologija relativno skoro nastala iz filozofije, tu ima puno jos stvari koje treba odbaciti, jer nema nikakvih dokaza za to.
Psihijatrija se dosta oslanja na Frojdizam, i u ovo doba je vise i smesno za svaku nedacu coveka optuzivati njegovu majku kao krivca ili nedostatak sexa. U danasnje vreme, to moze biti i mizogino.
ali ona psihijatrija koja se bazira da science-based medicine i meri neurotransmitere, uspostavlja odnose i pravila sagledavajuci sve kao bolest metabilizma je ok.
Ne bih voleo da pisem mnogo o ovome, a i nemam vremena, kao sto sam rekao, ali ako neko vec ne zna i ne razume zasto vera nije nauka, onda mu ne vredi ni objasnjavati niti truditi se, jer jedino sto cemo proizvesti je to da se pokvari njegovo emocionalno stanje, da nas zamrzi, da postane pristrasan, razdrazljiv i sl......
Tako da mislim da od ove teme ne da neces imati koristi nego ce ti i stetiti. Jer ces se stalno suocavati sa ISTINAMA. Koje su nekada pogubne za nasu svest, ego, jer smo sve to godinama skrivali i zatrpavali raznim mehanizmima odbrane licnosti.
Ali nemoj da brines u smislu da je ova tema za tebe stetna jer ce ti neko "negativan" ili "zao" preneti nekog demona i slicno......Ni to ne moze da se desi.....Zato sto ne postoji, nema dokaza za to. Demon je metafora za psihicku bolest, a mi kao civilizacija odavno vise ne spaljujemo ljude sa mentalnim poremecajima, niti ih besimo pod izgovorom da ih zaposeo djavo ili demon, pa ekszorcizam nije uspeo, pa onda kill it before it have eggs. Takve ljude danas civilizacija leci.
To i crkva zna.
Ili hajde da govorim recnikom koji ce ti biti drazi - ne plasi ne - ako verujes u boga, bog je tvoj zastitnik i ne moze te zaposeti demon, zasticen si jer verujes u boga.
Zasto vera nije nauka - pa jednostavno i veoma prosto - ne zato sto se tako nekom ne svidja ili ne voli boga, ili mrzi to, ili bilo koji drugi razlog osim razloga da vera jednostavno ne postuje NAUCNI METOD. Ako nesto ne postuje naucni metod ne moze biti nauka nego mantija. A i sama rec kaze - vera. Vera nam ne treba kada imamo dokaze.
Zato na sudovima postoji forenzika a ne vera. Malo licemerno od drustva je l da? Kao podrzavaju veru i daju je ljudima, ali je ne prihvataju na sudu je l tako? Sta mislite zasto? Zasto ne prihvate - "Bog mi je svedok, sad me pustite" ?
Zato sto vera ne postuje naucni metod, nema meta analiza koje potvrdjuju reproducibilnost eksperimenata, i sto je najbolje - do dana danasnjeg nema ni jednog jedinog dokaza da postoji neko svesno omnipotentno bice koje je sve stvorilo.
Znam Vlado da sam te sad razocarao, ali nazalost tako je kako je, nama to moze da se svidja ili ne, da negiramo to i neprihvatamo ali stvarnost ne trazi nasu participaciju, i nastavice da postoji onako kako postoji i sa i bez naseg uverenja.