Psihologija navijaca

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
121.382
Ljudi prate sport iz ociglednih razloga ali zasto se raduju uspesima "njihovih"?

Realno svi sportisti igraju zbog novca.

Mozda i najbolji primer je Jokic koga iameri zezaju da otaljava posao da bi skupio novac da se bavi poslom koji voli a to su konji.

Dakle..zasto se navijac raduje uspehu nekog grupnog ili pojedinacnog takmicenja?

Ideju za ovau temu sam dobio na tikotku gde u jednom klipu neki lik skace od srece, skoro je i zaplakao kad je Novak osvojio zlatnu medalju..wtf??? Zasto tako burna reakcija?
Zbog cega je taj covek imao izliv tolike srece?

Ne igraju svi sportisti zbog novca, imas amaterske sportiste.

Osecaj pripadnosti istoj grupi, da li on nastao indoktrinacijom, kao nacionalna pripadnost, ili odozdo-nagore, kao pripadnost nekom istom klubu, je potpuno ljudska stvar.

Sad, bilo bi lepo da ljudi najvecu srecu osecaju kada se desi neko naucno otkrice u svetu, ali centralni nervni sistem ne funkcionise tako.

Cak, vidimo danas da ista otkrica cesto izazivaju i suprotne reakcije potpuno pomahnitalih ljudi.

Ne zanima me sport i veselim se svakom porazu nacionalne reprezentacije.
U biti, kada čujem osobu da kaže "mi" ili "naši", tu mi je sve jasno.
Dobro, ne kažem nikada ništa, po toj logici bi mogao staviti 90% ljudi koje poznajem pred šmajser pa tuci.
Njihovo je pravo veseliti se pobjedama, koliko je moje pravo veseliti se porazima.
Kod pojedinačnih sportova je drukčije, bude mi drago kada vidim da se osoba veseli, ali zbog sebe, ne zbog države koju predstavlja.

Imati takve talente u nekoj državi je za svaki vid podrške, prvo jer je sport nešto što je izuzetno zdravo i preporučljivo. Znaš li koliko će dece posle ovakvih takmičenja početi da se bave sportom jer su motivisani navijanjem i uspesima? Uspeh nekog tima u bilo kom sportu je promocija te države na najbolji mogući način. Zato se i navija i raduje uspesima naših.

Iz mog ugla, Novakova karijera je nešto retko veličanstveno. Čovek je uradio neke stvari za koje sam mislio da su nemoguće. Kao da gledaš film u kojem se glavni junak muči sve vreme ali na kraju pobeđuje. Ovaj nastup na OI je poslednji u nizu iznenađenja koje mi je priredio. Nakon igara u Tokiju mislio sam da neće ni da nastupa u Parizu, da će da se penzioniše do tada, a nakon serije neuspeha ove sezone, zaključno sa teškim porazom na Vimbldonu, mislio sam da je konačno došao kraj i da nema šta da traži na OI. Kad ono... kao ona scena iz T2 kad se Švarciju uključi dodatno napajanje.

Jedna od retkih javnih ličnosti koje bih voleo da upoznam.

Imati takve talente u nekoj državi je za svaki vid podrške, prvo jer je sport nešto što je izuzetno zdravo i preporučljivo. Znaš li koliko će dece posle ovakvih takmičenja početi da se bave sportom jer su motivisani navijanjem i uspesima? Uspeh nekog tima u bilo kom sportu je promocija te države na najbolji mogući način. Zato se i navija i raduje uspesima naših.
mislim da nisi razumela..ne radi se o navijanju
pa i ja idem na sever i dan danas sa drustvom.

pricamo o necem drugom.. o nekom stepenu radovanja kao da ti je najrodjeniji to uradio.. mozda je tesko objasniti na koju ciljnu grupu pikiram.

Ne zanima me sport i veselim se svakom porazu nacionalne reprezentacije.
U biti, kada čujem osobu da kaže "mi" ili "naši", tu mi je sve jasno.
Dobro, ne kažem nikada ništa, po toj logici bi mogao staviti 90% ljudi koje poznajem pred šmajser pa tuci.
Njihovo je pravo veseliti se pobjedama, koliko je moje pravo veseliti se porazima.
Kod pojedinačnih sportova je drukčije, bude mi drago kada vidim da se osoba veseli, ali zbog sebe, ne zbog države koju predstavlja.

Zašto se veseliš porazima?

pricamo o necem drugom.. o nekom stepenu radovanja kao da ti je najrodjeniji to uradio.. mozda je tesko objasniti na koju ciljnu grupu pikiram.

Razumem tvoje pitanje. Ja ne mogu da se radujem uspesima sportistima u onoj meri koliko se radujem kad je neko moj najbliži uspeo ( na fakultetu, sportu..).

Ne reagujem burno kada je uspeh naših sporista u pitanju. Drago mi je i ponosna sam, ali nisam euforična.

Zašto se veseliš porazima?
Zato što koliko god ne volio Hrvatsku, opet mi je nekako do ove govnare stalo.
Stalo mi je do toga da ljudi prestanu biti zatucani i glupi.
Gadi mi se država u kojoj je nogometna reprezentacija svetinja, a ima milijardu drugih problema.
Eto, ovdje je najbitnije da jedna mala država daje iznadprosječno veliki broj kvalitetnih nogometaša.
Preslikaj to na srpsku košarkašku reprezentaciju ili Sv. Novaka Đokovića i shvatit ćeš što mislim.
Uostalom, sve je još davno tako lijepo stalo u dvije rečenice:

"Nogomet, pivo i nadasve kocka ispunili su horizont njihovih umova. Držati ih pod kontrolom nije bilo teško."

Gadi mi se država u kojoj je nogometna reprezentacija svetinja, a ima milijardu drugih problema.
Eto, ovdje je najbitnije da jedna mala država daje iznadprosječno veliki broj kvalitetnih nogometaša.
Preslikaj to na srpsku košarkašku reprezentaciju ili Sv. Novaka Đokovića i shvatit ćeš što mislim.

Sada te razumem i mislim da si u pravu u ovoj boldovanoj rečenici.

Sport je glupa i besmislena zabava za mase, hleba i igara. Nikada me nijedan sport nije zanimao.
Ja sam isto operisan od sporta . Pogotovu od fudbala , košarke , rukameta
Nekada sam gledao atletiku gimnastiku , plivanje i boks to što je kraće i dinamičnije , ovo mi sve ostalo nasilno i primitivno , a vrte ogromne pare i ja sad treba da se nerviram zbog njih . Bzvze !
Ne privlači me i ne drži mi pažnju sve što je preko 20 minuta .
U životu nisam bio , niti bi otišao na stadion .
Ovo je lepo uvek sve štafete 4x100.
"Kćeri vatre "

Vole ljudi da se identifikuju sa nečim, kako bi taj uspeh proslavili kao svoj i da im se nešto lepo desilo.

Često imaš slučaj da neki fudbalski klub dovede nekog igrača, a onda čuješ nekoga "mi smo kupili"... Koji to vi, miko?!

Tako i ovo, imati čoveka kao što je Novak je nešto što se rodi otprilike u par vekova, imati ekipu košarkaša kao što je naša, koja realno razbije USA i padnu samo tamo gde prosto nisu imali snage u četvrtoj je fantastično, čak su im i svi treneri finala odali počast kao najboljoj ekipi praktično... Dođu pijani na dodelu medalja, ono je bilo čak i simpatično. Sve je to lepo, vaterpolisti standardno šiju, sve ok, ali da kažem da sam nešto emotivno bio razgaljen, nisam.

Jedino gde mi je stalo bilo da dobijemo to je protiv USA u košarci, prosto jer USA ne volim.

Vole ljudi to, ispunjava ih i kamo sreće da ima više takvih i drugih stvari kojima bi ljudi mogli skreno da se raduju i budu srećni.

Back