PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U svetu bilo koji covek bilo kog zanimanja moze da prodje adekvatnu edukaciju i postane psihoterapeut. Uslov je da ima visu ili visoku strucnu spremu, to je sve. Dakle, medicinske sestre, socijalmni radnici, ekonomisti, menadzeri, psiholozi, psihijatri, novinari itd.

To nisam znala. Meni je logicno da ipak treba imati neku osnovu, zar je moguce da se na psihoanalizi polazi od samih pocetaka, tj. osnova psihologije/psihijatrije? Ali super ako je tako:D

WW, opet imam pitanje. Krenula sam na terapiju i vec na drugom odlasku predlozeno mi je da uzmem antidepresiv kako bih si olaksala ovaj period. Rekla sam da cu razmisliti, a tebe sam htela da pitam da li je to i inace uobicajeno da se tako brzo daje AD? Radila sam neki psiho test, ali ipak mislim da me dr dovoljno ne poznaje i da nema dovoljno informacija o meni. Ja ne osecam da mi je to potrebno i nisam ni rekla da mi je tako lose da ne mogu da izdrzim, jer to i ne mislim. Sta ti kazes?

'Prisilne' a tacnije receno opsesivne (opsedajuce) misli su misli koje se namecu coveku bez njegove volje, mogu biti bilo kog sadrzaja, i ukoliko se ne radi o psihoticnim prisilama, covek koji ima prisilne misli normalno testira realnost, shvata da se radi o prisilnom fenomenu koji nema smisla ni utemeljenja u realnosti, bori se na svaki nacin koji zna protiv nametanja takvih misli i u jednom delu slucajeva kada su opsesivne misli blazeg karaktera - uspeva d aih odagna skretanjem misli na nesto drugo. U slucaju ozbiljnog neuroticnog poremecaja, prisile se ne mogu odagnati, covek gubi ogromnu kolicinu energije u pokusaju da ih se resi, cesto ih prate prisilni fenomeni i rituali pa su i same opsesivne misli u svakodnevnom zivotu dobile naziv prisilne. Termin prisilan se odnosi na radnje, a opsesivan na misli. Kao sto se opsesivne misli namecu bez kontrole tako se i prisilne radnje coveku namecu bez kontrole i on vrsi odredjene radnej i rituale koje ne moze da kontrolise a njihovo sprecavanje dovodi obicno do provale strasne napetosti, dok njihovo odradjivanje obicno smanjuje napetost i strah koji nastaju najcesce opet zbog opsesivnih misli. Dakle fenomen je potpuno psihicki, nevoljan, i nema nikakve veze sa bogohuljenjem, religijom, grehom, greskom...

WW, da li ste culi za ovo http://www.human-urban.net/ i sta mislite?

Za sajt nisam cula i ne znam sta da mislim sem da nije bas najbolje uradjen. Sto se TA tice, odlicna terapijska metoda, ako je to bilo pitanje, samo zavisi ko je radi. Nejasno je zasto sajt stalno govori 'We' (mi) ali ja bar ovim kratkim prelistavanjem nisam nigde nasla koji su to 'mi' u pitanju, koji terapeuti rade u tom Centru. Cak ni u Kontaktima nema imena, samo adresa i mail. To je vec nesto sto mi se globalno nikad ne svidja.

Hvala lepo na odgovoru.Tako sam i pretpostavljao da tu nema mesta nikakvom grehu.A sta su psihoticne prisile?

Psihoticni strahovi, prislile, opsesivne misli su prakticno sumanute ideje (pacijent je u saglasnosti sa sadrzajima, zaista veruje u njih, i ne bori se niti se brani od njih, testiranje realnosti je ugrozeno jer se veruje u nesto sto je nerealno i nema smisla).

Pre nekog vremena osetila sam potrebu da odem na razgovor kod nekog psihologa.
Posto nisam znala gde da odem ili zakazem, trazila sam ordinacije na internetu i tu saznala da postoji veliki broj metoda psihoterapije (npr. KBT, gestalt itd.)

To me je uplasilo da mozda ne pogresim u izboru, jer razliciti pristupi su prilagodjeni za razlicite probleme. Obicno je jedno savetovaliste ili terapeut specijalizovan za jednu metodu.

Kako da znam koju metodu da odaberem??

dr:
Najbolje je da se prvo obratis strucnom licu, psihijatru ,da mu izneses sta te muci a on ce te dalje uputiti sta ti je ciniti.

A kod koga? Onako nasumice?
Pošto hoću da idem kod privatnika, da odem nasumice kod nekog, pa da mi on kaže? Onda ću ostati kod tog (jer pretpostavljam da me ne bi slao kod drugog), a bojim se da ću možda doneti pogrešan izbor i samo izgubiti vreme.

dr:
Naravno ne nasumice i ne preko interneta.
Ne znam sta je tacno problem zbog cega ti treba strucna pomoc i zbog toga sam te uputila na tvog lekara, pa psihijatra a onda kad budes znala sa cim tacno muku mucis lakse ces moci da dobijes preporuku.

Neka hvala,
Jednom sam bila u domu zdravlja, zbog hronicne nesanice. Psihijatar mi je posvetio jedno pola minuta vremena, sa pitanjima: jel se svadjate u kuci? jel nemas problema na poslu? i prepisao neki lek.
Nisam ga uzimala, sacekala sam par meseci i nesanice su prosle (kada su se neke okolnosti kod mene promenile).
Od tada nesto ne bih u DZ.

Neka hvala,
Jednom sam bila u domu zdravlja, zbog hronicne nesanice. Psihijatar mi je posvetio jedno pola minuta vremena, sa pitanjima: jel se svadjate u kuci? jel nemas problema na poslu? i prepisao neki lek.
Nisam ga uzimala, sacekala sam par meseci i nesanice su prosle (kada su se neke okolnosti kod mene promenile).
Od tada nesto ne bih u DZ.

A što? Pa vidiš da ti je pomoglo! Jesi li sigurna da je to bio psihijatar? Da nije psiholog? Neki ne razlikuju. Neki put je dobar znak kada te doktor "otkači", jer to može da znači da ti nije ništa ozbiljno. A psihijatara ima u DZ više, i tu se mora birati koji tebi lično "leži" inače ništa od lečenja ( kome je potrebno).

WW, opet imam pitanje. Krenula sam na terapiju i vec na drugom odlasku predlozeno mi je da uzmem antidepresiv kako bih si olaksala ovaj period. Rekla sam da cu razmisliti, a tebe sam htela da pitam da li je to i inace uobicajeno da se tako brzo daje AD? Radila sam neki psiho test, ali ipak mislim da me dr dovoljno ne poznaje i da nema dovoljno informacija o meni. Ja ne osecam da mi je to potrebno i nisam ni rekla da mi je tako lose da ne mogu da izdrzim, jer to i ne mislim. Sta ti kazes?

Kod nas se obično počinje sa najmanjim dozama leka ( pa se posle prilagođava ako treba - to je individualno) , i on ima zadatak da pacijentu umanji tegobe, kako bi lakše sagledao svoj problem i izašao na kraj sa njim ( a tu je i sposobnost za rad) . Doktora treba shvatiti kao nepristrasnog prijatelja. Ne poznaje vas, ali nešto je učio, a i koliko ljudi mu je u praksi došlo već sa sličnim problemima? Ne plašite se, upoznaće vas ako mu to dozvolite.

Pa ne moras ici u DZ.

Mozes n.pr u Dragishu Mishovic, cula sam da su tamo dobri psihijatri,
a cini mi se da je i WW to ranije pominjala.

Sve je pocelo od pitanja kako da odaberem pravo psiholosko savetovaliste. (i privatno, vidi moj prvi post).
Ne mogu da odem u DM i kazem: "Dobar dan, ja u stvari bih kod privatnika, samo mi vi kazite kod koga."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back