Psihijatrija - industrija smrti

cecalana

Ističe se
Poruka
2.511
Slucajno sam naletela na ovaj sokantan video:

Odgledajte kad budete imali vremena. Da li se slazete da mentalne bolesti ne postoje ili da mozda i postoje, ali da je psihijatrija nemocna da ih utvrdi i izleci ?
Narocito me interesuje vase misljenje o lecenju tzv. "hiperaktivnosti" kod dece.

Lično, iako sam relativno obrazovan, načitan, poštovalac mnogih zapadnih tekovina i dosta upućen u samu psihologiju... smatram psihijatriju kvazi medicinom, te čak manje vrednom od alternativne medicine. Obična manipulacija u svrhu lične dobiti pojedinaca. Ali to bi bilo samo moje mišljenje, nisam ekspert.

Ne bih mogao da se slozim. Psihijatrija, psihologija pomazu da se covek leci od psihickih bolesti koje postoje od pamtiveka. Mozemo govoriti o zloupotrebi, sto na zalost u danasnje vreme je cest slucaj. Izlecenje zavisi od mnogo faktora. Na prvom mestu od osobe koja se leci.

Šta može zavisiti od osoba sa težim oblikom psihijatrijskih oboljenja,
recimo - psihoza,shizofrenija,paranoja....?
One,te osobe često ne shvataju realnost.

Ako se misli na njihovu kooperativnost u lečenju ?
Ona je ravna nuli.

Ona je ravna nuli.

Komentar je pisan veoma rano ujutru. Nisam mislio na osobe koje imaju teske psihicke poremecaje, ali i do njih psihijatar mora dopreti, da bi se uspostavila saradnja i poverenje, npr oko uzimanja lekova, sta pacijent treba da radi itd.

Imamo ljude koji boluju od shizofrenije, ali uzimanjem lekova, saradnjom sa psihijatrom, dosta dobro funkcionisu, necu da kazem normalno i nemojmo da zaboravimo da imamo nekoliko oblika shizofrenije. Takodje kada imamo oblike teske depresije tu ponovo moramo da imamo saradnju pacijenta i psihijatra. Taj odnos mora da bude uspostavljen.

Paranoju ne mozemo izolovano posmatrati, jer ona je deo paranoidne shizofrenije, ali koja opet koliko toliko moze da se stavi pod kotnrolu.

Psihijatrija je mlada grana medicine. Puno nepoznanica je pred njom. Ona se razvija. Ali kao sto rekoh moze i da se zloupotrebi.

Ona je ravna nuli.

a sta je rwealnost? mozda takve osobe samo drugacije percepiraju uticaje tzv realnosti koja nas okruzuje. jedino kada taj psihicki poremecaj ugrozava bezbednost drugih ljudi onda jeste neohodno lecenje. takodje je neophodno pravilno protumaciti znake koji govore o tome da bi jedna osoba mogla nauditi drugoj sto je danas jako tesko, prakticno nemoguce. opet ne mozemo tvrditi da se u buducnosti nece uspeti vise na tom polju. takodje znamo za slucajeve lobotomije u proslosti. tada je to bio prihvatljiv metod za lecenje agresivnih pacjenata, danas su tu razni lekovi koji uticu na psihu. ljudi masovno gutaju takve lekove sto je pogresno, ne shvatajuci da i na taj nacin cine jedan oblik lobotomije sopstvenom bicu. covek ne zna da se izbori sa svakodnevnim stresom, pa ide linijom manjeg otrpora.

a sta je rwealnost? mozda takve osobe samo drugacije percepiraju uticaje tzv realnosti koja nas okruzuje. jedino kada taj psihicki poremecaj ugrozava bezbednost drugih ljudi onda jeste neohodno lecenje. takodje je neophodno pravilno protumaciti znake koji govore o tome da bi jedna osoba mogla nauditi drugoj sto je danas jako tesko, prakticno nemoguce. opet ne mozemo tvrditi da se u buducnosti nece uspeti vise na tom polju. takodje znamo za slucajeve lobotomije u proslosti. tada je to bio prihvatljiv metod za lecenje agresivnih pacjenata, danas su tu razni lekovi koji uticu na psihu. ljudi masovno gutaju takve lekove sto je pogresno, ne shvatajuci da i na taj nacin cine jedan oblik lobotomije sopstvenom bicu. covek ne zna da se izbori sa svakodnevnim stresom, pa ide linijom manjeg otrpora.
Lud je onaj čija se ludost razlikuje od ludosti većine. ~Samuel Beckett z:)

BAsh chelik, chovek ima diktatora u avataru i misli da je alternativna medicina ispred psihijatrije, kaaaaaakav flesh. Vrh!

Psihijatrija je deo medicine, to su nauke, nauke su omogutjile da mi sad ovde svi zdravi, siti i u toplome pishemo shta ko hotje. No na stranu uloga nauke u gradjenju boljeg sveta, recimo shizofrenija koja nit je izlechiva nit se zna kako nastaje, pa opet ti ljudi piju lekove od kojih su mirni, to ih na prvi pogled pretvori u zombije al bez tih lekova veliki broj njih bi vitlao nozhem po ulici. Da ne prichamo o bolestima zavisnosti. Ma mislim suluda je pricha potpuno, psihijatrija je sjajna. Kao i sve druge nauke, nikad ne znamo sve, niti tjemo znati, al bitan je pomak, bitno je da smo skapirali da nisu bolesni zato shto su bili greshni, il zato shto nisu nahranili krave kad su trebali. Elem, hiperaktivna deca postoje, ne znam da li i kako to treba lechiti al definitivno postoje, kad se prisetim moje osnovne shkole bilo je par njih koji su od 7 godine bili shto bi rekle babe djavoli. Svakako da je shkakljivo pitanje, al se radi o nauchnom pitanju i pustio bih ljude koji su zhivote proveli prouchavajutji takvu decu da odluche. Zaista, mislim mogu ja retji ja sam za abortus ili protiv, to je to, al za neka kompleksna nauchna pitanja tu netju ni da ulazim u dilemu. Kao kad bi me neko pitao shta znam, dal je teorija super struna u saglasnosti sa ostatkom kvantne fizike, samo je pitanje dece malchice blizhe jer decu svi poznajemo, svakako ima neko ko je za tako neshto daleko struchniji od mene i ja njegovu odluku poshtujem. Chak i da taj neko nije u pravu, kao shto to neretko biva u svakoj nauci, to je pomak napred ka razumevanju i istini tako da pozdravljam. Nekad sam bio skeptik za sve, i super su mi zvuchale te teorije da neko hotje da nas drogira pa stavi ispred televizora pa ne znam klonira il shta vetj, a onda sam skapirao da ja u sve to "veruje" jer sam podlozhan tome da alternativno prihvatam kao istinitije bez logichnog razmishljanja. Zapravo celo poimanje zhivota baziralo mi se na tome da neko hotje nas, male ljude da zajebe a narochito zapad i njihova prokleta nauka, medjutim to nije tako, to su nas idoktrinirali a da nismo bili svesni toga. To ti je kao pricha "nekad se dobro zhivelo" "nekad su ljudi bili zdraviji" a istina je da pre 100god svako 3 dete nije dozhivelo punoletstvo, da smo umirali od prehlade bukvalno, zhiveli smo kao psi u shupama i kolibama bez prozora. Ok nije tako na serijama RTS-a, kod njih svako ima kola, mushki sheshir a zhene lepeze, istina je da pre nego shto smo napravili industrijsku revoluciju i doshli sa sela u grad zhiveli smo svi ko pacovi. Jao otishao sam predaleko, itd itd.

....Svi se vi pitate sta je ludost, ko je lud a ko nije....

I mislite kada bi vi bili ludi, ko zna mozda bi vi tada bili u pravu i stvarno videli pravu realnost a svi ostali bili ludi?

OVO SU GLUPOSTI ! ! !

Pricate tako jer niste bili ludi....PA ne znate....Tripujete se...Mislite deoc da je cool biti lud...Kao imas neke specijalne moci....Mnogo ste gledali Jovanku Orleanku....

SVAKO KO JE IMAO BAR I BLAGE PSIHICKE POREMECAJE ZNA KOLIKO JE BITI LUD LOSE I POGRESNO A NE DA IMAS NEKU SUPER-MOC A OSTALI SU SLEPI....

I KOD NEKIH TEZIH STANJA LUDI LJUDI ZNAJU DA SU LUDI....

Kako bese onaj film, jel Blistavi um, gde glavni lik vidi kako ga prate covek i dete non stop a vrhunski je profesor; sta mislite jel on misli da je lud na kraju ili da ima super-moc, da mu njih dvoje pomazu i pricaju nesto a nikom drugom ne zele i slicno?

NE daj boze da poludite, tada biste videli koliko je biti lud nesto lose i STVARNOST DA SI LUD I DA JE TO NESTO POGRESNO, A NIJE VECINA POGRESNA JER NE OPAZAS OBJEKTIVNO STVARNOST KAO VECINA......

Ako svi vide da je zid beo onda je beo....Ako je crven onda je crven, NE MOZE DA BUDE ZUT! AKO JE ZA TEBE ZUT, NESTO SA TOBOM NIJE U REDU A NE SA NJIH MILIJARDU!

I sam doplerov efekat je objasnio sta je crvena boja a sta plava i zasto je plava plava a crvena crvena....Ako ti vidis zelenu, onda nesto niej u redu sa tobom.... Ako bacis jabuku uvis malom silom i ako ona za tebe ne padne na zemlju nego odleti u svemir, nisi novi Ajnstajn koji je pronasao kako da prkosi Njutnovoj fizici, nego si LUD!

Tako da , ponavljam, tek kada postajete malo po malo ludi, i kako vam se stanje pogorsava , vi tek tada vidite koliko je to ustvari lose, bolesno, subjektivno.....Ni ja to ne mogu bas lepo uvideti i zamisliti jer nisam lud, ali prisustvovanjem na mnogim slucajevima mozes bar malo da osetis to i razumes....A vi sto to samo vidjate po lose reziranim Holivudskim sapunicama, tesko da mozete da razumete problematiku ludosti...

Niko ne želi da poludi, ali ako mu se to desi, ne želi da bude kljukan pogrešnim lekovima.
Mog rodjaka su godinama držali na pogrešnoj terapiji.
Život su mu dodatno učinili nepodnošljivijim. Kada su konačno uboli prave lekove, tj. kada su njegovi roditelji uspeli da nadju lekara koji nešto zna, stanje mu se popravilo.
Ne treba im baš verovati slepo.

Niko ne želi da poludi, ali ako mu se to desi, ne želi da bude kljukan pogrešnim lekovima.
Mog rodjaka su godinama držali na pogrešnoj terapiji.
Život su mu dodatno učinili nepodnošljivijim. Kada su konačno uboli prave lekove, tj. kada su njegovi roditelji uspeli da nadju lekara koji nešto zna, stanje mu se popravilo.
Ne treba im baš verovati slepo.

Da bi se prava terapija odredila potrebno je vremena u zavisnosti od psihickog poremecaja. Takodje pacijent treba, ako je u mogucnosti da saradjuje, a ako ne onda njegova okolina. Treba uvek potraziti vise misljenja, ali ne i previse.

BAsh chelik, chovek ima diktatora u avataru i misli da je alternativna medicina ispred psihijatrije, kaaaaaakav flesh. Vrh!
Tako je momče, ovime si oborio sve rečeno. Da nije bio Gadaffi već miki maus na slici, to bi već bila druga priča.z:)
Psihijatrija je deo medicine, to su nauke, nauke su omogutjile da mi sad ovde svi zdravi, siti i u toplome pishemo shta ko hotje.
Povezati psihijatriju sa primenjivim naukama, te joj tako pokušati pripisati uspehe ostalih zaista korisnih nauka je blago rečeno 'neinteligentno'. Tvojom kvazi logikom isto možeš reći sekta koju sam ja osnovao je nova religija, religija je djeo filozofije, filozofija je nauka, nauke su omogućile da mi sad zdravi sedimo u toplome i pišemo šta ko hoće. Tako da se svi zahvalite mojoj sekti na tome.
Ne, ovo se u logici naziva 'logička greška', ali mnogima logika nije jača strana. Psihijatrija je kvazi nauka.

Uzgred probaj drugi put koristiti tipku enter radi preglednosti. Uzdravlje.

....Svi se vi pitate sta je ludost, ko je lud a ko nije....

I mislite kada bi vi bili ludi, ko zna mozda bi vi tada bili u pravu i stvarno videli pravu realnost a svi ostali bili ludi?

OVO SU GLUPOSTI ! ! !

Pricate tako jer niste bili ludi....PA ne znate....Tripujete se...Mislite deoc da je cool biti lud...Kao imas neke specijalne moci....Mnogo ste gledali Jovanku Orleanku....

SVAKO KO JE IMAO BAR I BLAGE PSIHICKE POREMECAJE ZNA KOLIKO JE BITI LUD LOSE I POGRESNO A NE DA IMAS NEKU SUPER-MOC A OSTALI SU SLEPI....

I KOD NEKIH TEZIH STANJA LUDI LJUDI ZNAJU DA SU LUDI....

Kako bese onaj film, jel Blistavi um, gde glavni lik vidi kako ga prate covek i dete non stop a vrhunski je profesor; sta mislite jel on misli da je lud na kraju ili da ima super-moc, da mu njih dvoje pomazu i pricaju nesto a nikom drugom ne zele i slicno?

NE daj boze da poludite, tada biste videli koliko je biti lud nesto lose i STVARNOST DA SI LUD I DA JE TO NESTO POGRESNO, A NIJE VECINA POGRESNA JER NE OPAZAS OBJEKTIVNO STVARNOST KAO VECINA......

Ako svi vide da je zid beo onda je beo....Ako je crven onda je crven, NE MOZE DA BUDE ZUT! AKO JE ZA TEBE ZUT, NESTO SA TOBOM NIJE U REDU A NE SA NJIH MILIJARDU!

I sam doplerov efekat je objasnio sta je crvena boja a sta plava i zasto je plava plava a crvena crvena....Ako ti vidis zelenu, onda nesto niej u redu sa tobom.... Ako bacis jabuku uvis malom silom i ako ona za tebe ne padne na zemlju nego odleti u svemir, nisi novi Ajnstajn koji je pronasao kako da prkosi Njutnovoj fizici, nego si LUD!

Tako da , ponavljam, tek kada postajete malo po malo ludi, i kako vam se stanje pogorsava , vi tek tada vidite koliko je to ustvari lose, bolesno, subjektivno.....Ni ja to ne mogu bas lepo uvideti i zamisliti jer nisam lud, ali prisustvovanjem na mnogim slucajevima mozes bar malo da osetis to i razumes....A vi sto to samo vidjate po lose reziranim Holivudskim sapunicama, tesko da mozete da razumete problematiku ludosti...

blistavi um je odlican film, jedan od mojih omiljenih. :)
pitanje za tebe - da li si lud ako si svestan da si lud ili samim tim sto si svestan da si lud nisi lud?
da li lud covek uopste moze da bude svestan svoje ludosti?

Ima li neko ovde predstave koliko se krše zakoni, ljudska prava u psihijatrijskim ustanovama. Koliko ja znam niko još nije dobio napismeno zašto je protiv njegove volje tamo zadržan. Znam čoveka koji je 8 puta bio protiv svoje volje na psihijatriji a nikad nije bio opasan po sebe, po okolinu niti po materijalna dobra.

Komentar je pisan veoma rano ujutru. Nisam mislio na osobe koje imaju teske psihicke poremecaje, ali i do njih psihijatar mora dopreti, da bi se uspostavila saradnja i poverenje, npr oko uzimanja lekova, sta pacijent treba da radi itd.

Imamo ljude koji boluju od shizofrenije, ali uzimanjem lekova, saradnjom sa psihijatrom, dosta dobro funkcionisu, necu da kazem normalno i nemojmo da zaboravimo da imamo nekoliko oblika shizofrenije. Takodje kada imamo oblike teske depresije tu ponovo moramo da imamo saradnju pacijenta i psihijatra. Taj odnos mora da bude uspostavljen.

Paranoju ne mozemo izolovano posmatrati, jer ona je deo paranoidne shizofrenije, ali koja opet koliko toliko moze da se stavi pod kotnrolu.

Psihijatrija je mlada grana medicine. Puno nepoznanica je pred njom. Ona se razvija. Ali kao sto rekoh moze i da se zloupotrebi.

je l moze neko nepravedno da se proglasi bolesnim, "ludim", da bi se na primer neutralisao i sta tu moze da se uradi?

blistavi um je odlican film, jedan od mojih omiljenih. :)
pitanje za tebe - da li si lud ako si svestan da si lud ili samim tim sto si svestan da si lud nisi lud?
da li lud covek uopste moze da bude svestan svoje ludosti?

pre nego sto je neko lud mozda je npr psihotican, eno ti imas takve u palmoticevoj, oni su svesni, nisu "ludaci", samo su u problemu pa kao jednog dana ce se resiti, ali mislim da nekima to sve postane nacin zivota, nesto imaju da rade, neko s njima razgovara, sto bi se i vracali medju "zdrave"

najpametnije je da sve krijes i da eventualno nadjes nekog poverljivog koji je radnik MK ultra agencije : )
mozda je psihijatrija problem otudjenja, nemas gde da se ponasas kao covek da se druzis i onda moras tamo :I
zezam se ali to je ipak osetljivo i to kao se ne prica da tamo ides i to ili su ovi politicki korektni pa ce da budu jako pazljivi

Ima li neko ovde predstave koliko se krše zakoni, ljudska prava u psihijatrijskim ustanovama. Koliko ja znam niko još nije dobio napismeno zašto je protiv njegove volje tamo zadržan. Znam čoveka koji je 8 puta bio protiv svoje volje na psihijatriji a nikad nije bio opasan po sebe, po okolinu niti po materijalna dobra.

ajde, pa kako, je l mu smesta neko

Lekari spec.neuropsi. imaju zaista prava-ovlaštenja koja su "uznad"zakona,Ustava...
Jednom njihovom odlukom sva građanska prava nestaju i čovek postaje "objekat
lečenja"...Mislim da je to i najjeziviji i konačni oblik vladanja-zloupotreba psihijatrijskih
ustanova...Nije toliki "mrak" ni u jednom zatvoru kao u ludari-recimo u "Kovinu"-odakle
jednostavno-informacijqa nema snagu informacije da bi izašla na vrata te ustanove...
Jednostavno:status pacijenta,ludaka čini informaciju neinteresantnom i nevalidnom.
Najcrnji horor. Mračni srednji vek za te bolesnike još traje.
Ustavom nije zabranjeno pravo oduzimanje građanskih prava bolesnim ljudima!
Ustav dozvoljava kriminal ovlaštenim lekarima neuropsihijatrima.Pravo da zadrže
na lečenju?Da zadrže građanina?Mislim da bi za tako nešto moralo da se predvidi
održavanje čitavog suđenja sa kompletnim prisustvom učesnika u sudskom postupku
da bi se odredila mera privremene i ograničene slobode kretanja te smeštanja u
zdravstvenu ustanovu određeno vreme...Ozbiljna problematika! ! !

Poslednja izmena:
Uhh.. opasno je pitanje, ja sam lično za antipsihijatrijski pokret. A to da li postoje mentalne bolesti.. pa... postoje ali ne onoliko koliko se misli.
Šteta je samo što psihijatri imaju toliku moć. Ja ličnomalo i izbegavam ovakve teme jer brzo padam u vatru :)
Poenta je da ima tu dosta bukvalno izmišljenih stvari, ima i eksperimenata koji lepo opovrgavaju psihijatrijsku praksu i dijagnostifikaciju.
A ono o ADHD... tu bih se tek naebo keve onim bolesnicima što kljukaju decu lekovima. To je ne samo besmisleno već i brutalno suludo i ekstremno neodgovorno.

Evo jedne lepe stvari koja govori o tome između ostalog.

Veoma ozbiljan problem.

Ne mora da znači da ovo ima veze sa njima, al' mnogo liči.

Inače, o samoj temi - mislim da je jako komplikovana. Sve što postoji može (i najčešće se) zloupotrebi- pa tako i medicina (psihijatrija).
Opet, ići u ekstrem pa je nazivati ne samo nepotrebnom, nego i zlonamernom je besmisleno.
Realnost je da postoji, koristi se i postiže rezultate(više koristi nego štete, dok se ne dokaže drugačije).

Poslednja izmena:

Odgledajte kad budete imali vremena. Da li se slazete da mentalne bolesti ne postoje ili da mozda i postoje, ali da je psihijatrija nemocna da ih utvrdi i izleci ?
Narocito me interesuje vase misljenje o lecenju tzv. "hiperaktivnosti" kod dece.

Mnogi su psihijatri i psiholozi svesni toga međutim sistem je uvek jači od individualnih stavova.

Koliko pravilima psihijatrijske službe toliko i zakonima prostor psihijatrije je relativno jasno definisan i čak i da nema pravih ludaka neko ipak mora biti lud da bi sistem opravdao svoje postojanje.

Zato se mnogi okreću nečemu što se laički može nazvati socijalnom i društvenom dimenzijom percepcije duševne bolesti poput Tomasa Sasa.

Sve zavisi od aspekta. Sa stanovišta socijalnog, funkcionisanja društva, to možda jesu bolesti. Sa stanovišta prirode, neki ljudi samo doživljavaju svet na drugi način. Ja sam imao sreću ili nesreću, da sam imao psihičkih nekih smetnji koje bi se mogle kategorizvoati pod depresiju, hiper aktivnost, anti socijalnost, probleme sa egom, svašta nešto, a nekako mi se čini da sam samo istraživao za šta je sve ljudski um sposoban. U svakom slučaju postoji klackalica, od nazovimo nornlanog funkcionisanja društva, do ljudskog aspekta i ljudskih sloboda... Sa druge strane postoje jasno problem si nervnim sistemom, koje kapiram, treba lečiti...

APEL SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE:

2visdpe.gif

Back