PRVO VENČANJE U OBNOVLJENOJ SRPSKOJ CRKVI U PRIŠTINI

nesko101

Elita
Poruka
20.434
Rumunka i Finac prvi su mladenci koji su se venčali u obnovljenoj Crkvi Svetog Nikole u Prištini. Kako bi mogli da se venčaju po pravoslavnim običajima, mladoženja je najpre morao da se krsti, a dobio je ime Vasilije. U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi u Prištini obavljeno je prvo venčanje. Slučaj je hteo da to budu stranci - venčali su se Rumunka i Finac. Ona radi u Misiji UNDP-a, a on je sekretar finske ambasade u Prištini. Venčali su se Anka Enake iz Rumunije i Vesa Kotilainen iz Finske, koji kažu da su veoma srećni što su se venčali na Kosovu, gde oboje rade. Dekoraciju prilaza crkvi uradili su domaćini iz Finske, a za ostalo su se pobrinuli sveštenici prištinske crkve. "Ovo je veoma bitan i uzbuđujući trenutak i za nas sveštenike i za mladence. Zašto za nas sveštenike, zato što je ovo bilo dvojezično venčanje, na engleskom i srpskom. Imali smo neke mogućnosti da bude i na finskom i rumunskom, ali ja sam se bunio iz straha da neću pogoditi akcenat", priča Sveštenik u Prištini Darko Marinković. Rumunsko-finski par nije mnogo razmišljao gde će se venčati, a kako bi mogli da se venčaju po pravoslavnim običajima, mladoženja je najpre morao da se krsti. Dobio je ime Vasilije. "Ja radim u Prištini u ambasadi Finske i zbog toga je bilo zgodno i lepo da se venčamo ovde. Ja zaista uživam u životu na Kosovu, tako da je odlično šta sam imao i priliku da se venčam ovde", objašnjava mladoženja. Posebno zbog venčanja dvoje stranaca, u prištinskoj crkvi je pevao hor Branislav Nušić crkve Svetog Dimtrija iz severnog dela Mitrovice. Izvor RTS.

A gde si ti Mitrovčanin ovde na temama kad se govori o potezima Srpskih političara vezano za Kosovo?
Pa ne možemo mi da rešimo te probleme dole. Ili možemo?
Možemo samo zajedno.Samo svi Srbi van Kosova i Metohije treba da znaju da je Srpska Mitrovica stub otpora i opstanka Srba na celom Kosovu zato se od šiptara mora braniti svim raspoloživim sredstvima

Rumunka i Finac prvi su mladenci koji su se venčali u obnovljenoj Crkvi Svetog Nikole u Prištini. Kako bi mogli da se venčaju po pravoslavnim običajima, mladoženja je najpre morao da se krsti, a dobio je ime Vasilije. U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi u Prištini obavljeno je prvo venčanje. Slučaj je hteo da to budu stranci - venčali su se Rumunka i Finac. Ona radi u Misiji UNDP-a, a on je sekretar finske ambasade u Prištini. Venčali su se Anka Enake iz Rumunije i Vesa Kotilainen iz Finske, koji kažu da su veoma srećni što su se venčali na Kosovu, gde oboje rade. Dekoraciju prilaza crkvi uradili su domaćini iz Finske, a za ostalo su se pobrinuli sveštenici prištinske crkve. "Ovo je veoma bitan i uzbuđujući trenutak i za nas sveštenike i za mladence. Zašto za nas sveštenike, zato što je ovo bilo dvojezično venčanje, na engleskom i srpskom. Imali smo neke mogućnosti da bude i na finskom i rumunskom, ali ja sam se bunio iz straha da neću pogoditi akcenat", priča Sveštenik u Prištini Darko Marinković. Rumunsko-finski par nije mnogo razmišljao gde će se venčati, a kako bi mogli da se venčaju po pravoslavnim običajima, mladoženja je najpre morao da se krsti. Dobio je ime Vasilije. "Ja radim u Prištini u ambasadi Finske i zbog toga je bilo zgodno i lepo da se venčamo ovde. Ja zaista uživam u životu na Kosovu, tako da je odlično šta sam imao i priliku da se venčam ovde", objašnjava mladoženja. Posebno zbog venčanja dvoje stranaca, u prištinskoj crkvi je pevao hor Branislav Nušić crkve Svetog Dimtrija iz severnog dela Mitrovice. Izvor RTS.
jao kako slatko:manikir:

Možemo samo zajedno.Samo svi Srbi van Kosova i Metohije treba da znaju da je Srpska Mitrovica stub otpora i opstanka Srba na celom Kosovu zato se od šiptara mora braniti svim raspoloživim sredstvima

Pa kako ćete da se branite kad vas je država Srbija otpisala?

Potrebno je da organizuje narod Srbije, pre svega radi svih vrsta pomoći. Ovi su gotovi da prodaju.

KiM: Srpske svetinje privlače Albanace
D. Zečević | 15. jul 2012. 20:58 | Komentara: 0

Srpske svetinje na Kosmetu privlače sve veći broj vernika i to Albanaca. Na slavu Manastira Svetih vrača u Zočištu došao najveći broj vernika

Praznik svetih čudotvoraca Kozme i Damjana obeležen je u subotu svetom arhijerejskom liturgijom u istoimenom manastiru u Zočištu kod Orahovca na Kosmetu. Svetoj liturgiji koju je služio vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski, uz sasluženje sveštenstva prisustvovalo je više stotina vernika koji su pristigli iz svih krajeva Kosmeta ali i centralne Srbije.

- Posebno me raduje što je na ovogodišnju slavu stigao veliki broj vernika, koji je, kako se procenjuje, naveći od kada je manastir obnovljen - istakao je Marjan Šarić, predsednik srpske opštine Orahovac, na čijem poručju se nalazi manastir Zočište i istoimeno selo. I dok objašnjava da osim nekoliko monaha u manastiru, u Zočištu od 1999. godine nema Srba koji su se iselili, Šarić kaže da 38 novosagrađenih kuća čeka povratak raseljenih Srba koji se još ne vraćaju zbog nedostatka bezbednosti. I monasi u manastiru nedavno su u više navrata bili na meti napada Albanaca koji su ih kamenovali.

- Uprkos tome što s vremena na vreme napadaju monaštvo, u ovu svetinju za koju se veruje da poseduje isceliteljske moći osim pravoslavnih vernika dolaze i sami Albanci i to ne samo iz okoline već sa čitavog Kosmeta.

Uglavnom dolaze zbog bolesne dece, ali i zbog sopstvenih problema - priča za „Novosti“ predsednik Šarić, koji posebno zanimljivom ističe činjenicu da Albanci za koje se zna da su 1999. godine rušili svetinju poslednjih godina imaju psihičkih tegoba zbog čega dolaze upravo u ovaj manastir da se pomole za zdravlje.

Inače ova svetinja koja je porušena 1999. godine, većim delom je obnovljena, ali kako u Zočištu nema više Srba, manastir posećuju najčešće meštani okolne Velike Hoče i Orahovca u kojima živi oko 1.000 Srba.

:)

Back