Прво чудо Патријарха Павла

draksson

Iskusan
Poruka
5.667

СВЕДОЧАНСТВА

др. Миодраг Матицки

1-Patrijarh-Pavle-foto-N-VUJI.jpg

Увек ми добро дође кафа у малој сестринској соби после ноћног дежурства. Сестре Нега и Лидија ћуте као да су претуриле нешто велико преко главе. Сво троје зуримо кроз прозор и гледамо у парк густо прекривен кестеновима. Била је дуга и блага јесен и кестенови су пуни лишћа тако да је наше одељење интензивне у приземљу притиснуто тамном и тешком сенком. Од лишћа сад већ боје бакра нисмо могли да сагледамо ни парче неба, ни делић белог каменог зида којим је био опточен грандиозни Светосавски храм на крају Карађорђевог парка.
После ми у главу дође да је читав бучни Београд последња два дана притиснут великом тишином, да је и свако струјање ваздуха престало и да се све умирило како и бива пре почетка зиме, у дане кад исчекујемо прве пахуље. Само, ово је дуга и топла јесен и нема наде да скоро падне снег.Онда се сетим.
-Данас сахрањују Патријарха. Биће ту велике гужве око Светосавског храма. Бар нам неће долазити пацијенти.
-Докторе, како је она сепса у петици?
- Све ми се чини да мала неће преживети овај дан.
-Мајка се не одваја од постеље мал. Целе ноћи се молила над дететом - повери ми Лидија. -Није хтела ни кафу да попије.
Огласе се звона на Светосавском храму. Најпре из тиха, па све јаче и јаче као да призивају. Ускоро се, са леве стране, од Славије, појави чело патријархове погребне поворке. Маса света изливала се по Карађорђевом парку, опасајући Светосавски храм. Истовремено са њеним комешањем удари неки ветар и лишће започе да се откида са кестенова. Узнемиримо се и ми у сестринској соби. Нешто се збива непознато, пуно стрепње, у нама се ствара празнина која одузима дах. Кошава зна то да чини са нама у овом бучном граду. Али, одједном се утишаше звона, престаде ветар, још неколико бакарних листова слете на земљу и опет нас притисне тешка тишина.
Протрљам образе. Опет сам заборавио да се јутрос обријем. Изгураћу некако, па после, уредићу се код куће натенане.
Сестра Нега гаси цигарету. Сестра Лидија има на лицу јако забринут израз, нешто јој се преврће у мислима. Онда гласно упита: Коме ли се молила? За кога се молила? С тим молитвама започела је када смо сазнали за смрт патријарха Павла.
У очају се људи и за сламку хватају.
Из сестринских погледа закључим да је било боље да ништа нисам рекао.
Око патријарховог ковчега чинодејствовали су многи црквени великодостојници, певао је хор, али до нас ништа није допирало.
После га носе у оближњи манастир. Тамо је желео да га сахране.
Сестра Лидија је отишла да да инјекције менингитису у седмици. Кад се вратила обавести нас да се мајка опет моли.
Клечи крај постеље мале и моли се загледана кроз прозор. Али се тек са њеног прозора од крошњи кестенова ништа не види. Баш је мрачно у петици. Али она не да да се пали светло.
-Мора да се моли Патријарху за малу, или се моли за Патријарха - примети сестра Нега.
Или и једно и друго. Молитве су увек тако сложене кад се неко моли за другог.
Пред Светосавским храмом се, изгледа, обред завршио. Опет почиње звоњава, најпре се огласе она мала звона, па све већа и већа, а кад се поворка возила са патријархом и ужом пратњом отиснула од цркве и масе света и пренула према манастиру, најзад се огласи и оно големо звоно које се ретко користи.
Опет почне ветар. Гране кестенова се не њишу, није толики ветар, али лишће веје.
-Овако никада није лишће опадало! - узбуди се сестра Нега. -Ни за највећих кошава.
-Па ово веје као први снег! - додаде сестра Лидија.
Звоњава не престаје. Звонила су скоро читав сат, све док поворка није стигла у манастир.
-Разданило се - приметим - Неће још бити праве зиме.
-Зар не видите докторе, да више нема лишћа на кестеновима. Голе су гране. Опет видимо небо из ове наше интензивне рупе. Звона су обрала лишће. Читави сметови лишћа по парку!
-У то име могли бисмо да попијемо још једну кафу - покушавам да ствари вратим у нормалу.
На вратима се појави мајка из петице. Бледа, испијена, али озарена лица.
-Докторе, отворила је очи и препознала ме.
-Па онда ће све бити добро - кажем, а у себи понављам: "Па ово је, ипак, чудо! Прво Патријархово чудо."

Прича је заснована на истинитом догађају.
Аутор је председник Вукове задужбине главни и одговорни уредник "Данице".

ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАР март, 2010

http://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10402.0.html

Patrijarh%20Pavle.jpg

Тропар св. Павлу Српском (гл. 8.): Правилним управљањем истине Божије / узвисио се јеси, архипастире, / и животом својим благу вест си сведочио;/ као велик молитвеник пред Господом, // преподобни Павле, Божији угодниче, моли (Га) да спасе душе наше.

+

• Podržavam
Reactions: 27E
Још када сам га први пут упознао за време тзв."плишане револуције" рекао сам да он уопште НИЈЕ ФИЗИЧКО НЕГО ДУХОВНО(ЕТЕРИЧНО) БИЋЕ... и касније сам то своје мишљење још неколико пута лично потврдио из искуства сусрета са Његовом Светошћу Патријархом Српским Господином Павлом.
И још онда сам знао да је СВЕТИ........ и тако ће и бити.

Ти си духовна цепаница.......z:poz:

Mogu biti i cepanica, ali ja ne mogu da vidim NISTA sto je pokojni patrijarh DOBRO URADIO za Srbiju i njen narod...

Hajde mi vi to nadjite i nabrojte?!

Jedino vidim jednog coveka asketskog drzanja, svakako dobrog i postenog, ali koji nije bio dovoljno SNAZAN I LUKAV da se nosi sa onima....sa crkvenog vrha...Ti nisu nimalo naivni...Pavle je bio PREMEKAN za njih....

Zato su ga i izabrali da bi oni mogli da vladaju, a kriju se iza njega.

Da su mogli, odrzavali bi ga u vegetativnom stanju 20 godina i bili veoma zadovoljni..

Mogu biti i cepanica, ali ja ne mogu da vidim NISTA sto je pokojni patrijarh DOBRO URADIO za Srbiju i njen narod...

Jedino vidim jednog coveka asketskog drzanja, svakako dobrog i postenog, ali koji nije bio dovoljno SNAZAN I LUKAV da se nosi sa onima....sa crkvenog vrha...Ti nisu nimalo naivni...Pavle je bio PREMEKAN za njih....

Da su mogli, odrzavali bi ga u vegetativnom stanju 20 godina i bili veoma zadovoljni..

Почивши Патријарх Павле је ВРХ АСКЕТСКЕ ДУХОВНОСТИ и ја могу да разумем да ти то не схваташ али никако не могу да разумем да ти тумачиш ЊЕГА... ниси ти тога достојан.. ВЕРУЈУЋИ НАРОД НАЈБОЉЕ ЗНА И ОСЕЋА КО ЈЕ КО...Он није био ни мало мекан него је био аскета који је имао став НЕПРОТИВЉЕЊА ЗЛУ, али ти то никада нећеш моћи да разумеш јер мислиш да је црквени великодостојник председник неке смрдљиве политичке партије а то није случај.

И наравно и хвала Господу Богу да Павле НИЈЕ БИО ЛУКАВ, далеко било... зна се КО ЈЕ ЛУКАВИ...

Tonjenje u ludilo jos ne prestaje....

Ovdje si potpuno u Pravu. Srbi su inace veliki medijski idolopoklonici i bez medijskih idola ne mogu! Bez Boga mogu , ali bez medijskih idola ne mogu. Sta je medijsko idolopoklonstvo? To je ono sto se Srbima lansira preko medijskih sredstava da bi se neki plan neprijateljiskih stranih sila ostvario preko Srba radi njihovog istrijebljenja. Srbin je glup i Srbin je proklet, te ce se taj antisrbski plan lako ostvariti ako se plasira preko medijskih sredstava (ne zovu se uzalud medijska, jer obradjuju medije, pione, sugestiji lako podlizne ljudske dodoe).

Opsujes li Boga pravoslavnim Srbima pravo u lice, proci ce pored tebe kao pored turskog groblja, jer i oni psuju Boga na svakom koraku.

A opsujes li Srbima patrijarha Pavla, budi spreman da ti Srbi rebra izlome i da te nozem iskasape. Rekoh ti da su Srbi idolopoklonici!

Srbi su dodoi medju narodima i ljudima.

Upitas li Srbo-dodoe sta je patrijarh Pavle ucinio na nacionalnom planu za srbski narod i koja djela vjere je ucinio za svetootacko svetosavsko Pravoslavlje od njegovog ustolicenja do upokojenja, nece ti znati odgovoriti iz prostog razloga sto Pavle tih djela nije imao.

.

Poslednja izmena:
Upitas li Srbo-dodoe sta je patrijarh Pavle ucinio na nacionalnom planu za srbski narod i koja djela vjere je ucinio za svetootacko svetosavsko Pravoslavlje od njegovog ustolicenja do upokojenja, nece ti znati odgovoriti iz prostog razloga sto Pavle tih djela nije imao.
Dela ne cine svetitelja i ona nemaju nikakav znacaj za spasenje.Kad si vec toliki antiekumenista mogao bi da prestanes da prihvatas ono sto sveti Avgustin govori o spasenju i grehu..Greh nije juridicka vec ontoloska kategorija.

49pppppvle.jpg
[/URL]
ppppavle.jpg

Sta je ono nacrtano sto na listu sa citatom iz Liturgije?

A kakav je pravoslavni "svetac" bio Pavle, evo vam odgovora od onoga koji ga je bolji poznavao od nas:

@ :
" Vladika Lavrentije: "Patrijarh Pavle je bio najveći ekumenista u SPC."

Izvor:

Ovaj sto rice :

" Hvala vam do neba
!!!
" ???

Vise od pola miliona ljudi je bilo na ispracaju posmrtnih ostataka pocivsem Srpskom Patrijarhu Pavlu i bez ijednog excesa se od izlaska i formiranja povorke , pa do polaganja njegovih zemnih ostataka dolicno ponasalo !!!

A to da " ...nije mogao nista , jer nije bio snazan i lukav ..." ...
To se ubrzo i videlo sta je i sa kime "bitku bio i vojevao " .

Protiv "samog lukavog i njemu naklonjenih po sujeti i gordeljivosti "!

Podelise se na "Artemita" , "Atanasite" , "Irinite" , "Amfilohite" i ko, ako ne Bog zna , sta ce jos sve biti u bliskoj i daljoj buducnosti sa SPC - om ???

A "kada sevne munja sa istoka i po DRUGI PUT SE BOG POJAVI ..." hoce li zateci ikoga ko se krsti sa tri prsta i Boga voli i Bogu se zivom moli ?

"Cuvajte se da Vas ko ne prevari " !!!

Vec su se "stvorili dusebriznici kako je tada bilo - opelo SPC" .

Al` "nije Bog Crkvu stvorio za malena vremena , vec da je ni vrata Pakla nece moci razbiti " !!!

Braco i sestre , po Bogu , ne klonite duhom .
Ovo jesu teska vremena , ali " S` nami Bog "
!!!

Mir Boziji !!!
Hristos se rodi !!!

Ne bojte se .

Poslednja izmena:

СВЕДОЧАНСТВА

др. Миодраг Матицки

1-Patrijarh-Pavle-foto-N-VUJI.jpg

Увек ми добро дође кафа у малој сестринској соби после ноћног дежурства. Сестре Нега и Лидија ћуте као да су претуриле нешто велико преко главе. Сво троје зуримо кроз прозор и гледамо у парк густо прекривен кестеновима. Била је дуга и блага јесен и кестенови су пуни лишћа тако да је наше одељење интензивне у приземљу притиснуто тамном и тешком сенком. Од лишћа сад већ боје бакра нисмо могли да сагледамо ни парче неба, ни делић белог каменог зида којим је био опточен грандиозни Светосавски храм на крају Карађорђевог парка.
После ми у главу дође да је читав бучни Београд последња два дана притиснут великом тишином, да је и свако струјање ваздуха престало и да се све умирило како и бива пре почетка зиме, у дане кад исчекујемо прве пахуље. Само, ово је дуга и топла јесен и нема наде да скоро падне снег.Онда се сетим.
-Данас сахрањују Патријарха. Биће ту велике гужве око Светосавског храма. Бар нам неће долазити пацијенти.
-Докторе, како је она сепса у петици?
- Све ми се чини да мала неће преживети овај дан.
-Мајка се не одваја од постеље мал. Целе ноћи се молила над дететом - повери ми Лидија. -Није хтела ни кафу да попије.
Огласе се звона на Светосавском храму. Најпре из тиха, па све јаче и јаче као да призивају. Ускоро се, са леве стране, од Славије, појави чело патријархове погребне поворке. Маса света изливала се по Карађорђевом парку, опасајући Светосавски храм. Истовремено са њеним комешањем удари неки ветар и лишће започе да се откида са кестенова. Узнемиримо се и ми у сестринској соби. Нешто се збива непознато, пуно стрепње, у нама се ствара празнина која одузима дах. Кошава зна то да чини са нама у овом бучном граду. Али, одједном се утишаше звона, престаде ветар, још неколико бакарних листова слете на земљу и опет нас притисне тешка тишина.
Протрљам образе. Опет сам заборавио да се јутрос обријем. Изгураћу некако, па после, уредићу се код куће натенане.
Сестра Нега гаси цигарету. Сестра Лидија има на лицу јако забринут израз, нешто јој се преврће у мислима. Онда гласно упита: Коме ли се молила? За кога се молила? С тим молитвама започела је када смо сазнали за смрт патријарха Павла.
У очају се људи и за сламку хватају.
Из сестринских погледа закључим да је било боље да ништа нисам рекао.
Око патријарховог ковчега чинодејствовали су многи црквени великодостојници, певао је хор, али до нас ништа није допирало.
После га носе у оближњи манастир. Тамо је желео да га сахране.
Сестра Лидија је отишла да да инјекције менингитису у седмици. Кад се вратила обавести нас да се мајка опет моли.
Клечи крај постеље мале и моли се загледана кроз прозор. Али се тек са њеног прозора од крошњи кестенова ништа не види. Баш је мрачно у петици. Али она не да да се пали светло.
-Мора да се моли Патријарху за малу, или се моли за Патријарха - примети сестра Нега.
Или и једно и друго. Молитве су увек тако сложене кад се неко моли за другог.
Пред Светосавским храмом се, изгледа, обред завршио. Опет почиње звоњава, најпре се огласе она мала звона, па све већа и већа, а кад се поворка возила са патријархом и ужом пратњом отиснула од цркве и масе света и пренула према манастиру, најзад се огласи и оно големо звоно које се ретко користи.
Опет почне ветар. Гране кестенова се не њишу, није толики ветар, али лишће веје.
-Овако никада није лишће опадало! - узбуди се сестра Нега. -Ни за највећих кошава.
-Па ово веје као први снег! - додаде сестра Лидија.
Звоњава не престаје. Звонила су скоро читав сат, све док поворка није стигла у манастир.
-Разданило се - приметим - Неће још бити праве зиме.
-Зар не видите докторе, да више нема лишћа на кестеновима. Голе су гране. Опет видимо небо из ове наше интензивне рупе. Звона су обрала лишће. Читави сметови лишћа по парку!
-У то име могли бисмо да попијемо још једну кафу - покушавам да ствари вратим у нормалу.
На вратима се појави мајка из петице. Бледа, испијена, али озарена лица.
-Докторе, отворила је очи и препознала ме.
-Па онда ће све бити добро - кажем, а у себи понављам: "Па ово је, ипак, чудо! Прво Патријархово чудо."

Прича је заснована на истинитом догађају.
Аутор је председник Вукове задужбине главни и одговорни уредник "Данице".

ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАР март, 2010

http://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10402.0.html

Patrijarh%20Pavle.jpg

Тропар св. Павлу Српском (гл. 8.): Правилним управљањем истине Божије / узвисио се јеси, архипастире, / и животом својим благу вест си сведочио;/ као велик молитвеник пред Господом, // преподобни Павле, Божији угодниче, моли (Га) да спасе душе наше.

+

Произвољно субјективна претпоставка да то има везе са помињаним.Где је исказ жене шта је радила?И ако се молила коме се молила?Маркетинг.

Evo kako je "sv. Pavle srpski pravilno upravljao istinom Bozijom":

Tekst crvenim slovima jesu rijeci dobrodoslice patrijarha Pavla upucene rimokatolickim biskupima i kardinalima.

Pa zajednicke molitve sa rimokatolicima i anglikancima? Ekumenisticki svetac moze biti, pravoslavni nikad!

Na mitinzima komuniste Slobodna Milosevica okupljalo se po milion Srba.Onih 500 hiljada na Pavlovoj sahrani je duplo manje.

Evo kako se od patrijarha Pavla oprostio jos jedan licemjer iz SPC:

Pravi primer pastirske svesti.z:lol:

Razlika izmedju "Protokolarnih " i "Svakodnevnih" ili "Sluzbenih" pisanja bi trebala nesto studioznije da se razmatra .

A ovde ima jos po nesto o "Vremenu pocivseg Srpskog Patrijarha Pavla" :

"...У нашој црквеној јавности се повела и полемика око тога како тумачити речи из одлуке Сабора „устаљена
вековна пракса". Поједини епископи и свештеници говоре да је њихова богослужбена пракса управо та вековна
устаљена пракса и да они служе исто као што је служио и Патријарх док је био активан. Међутим, тешко је
замислити да Патријарх и Свети Архијерејски Сабор три године за редом доносе одлуке о начину богослужења,
повезујући то са претходним временима – дакле, са традицијом – а да се сами тога не придржавају. Очигледни су
жеља и напори СПЦ од послератног времена до данас да се сачува традиционално православно богослужење,
потврђено и у пракси осталих помесних Цркава и у Типику СПЦ. Навешћемо неке одлуке Св. Арх. Сабора и Св.
Арх. Синода које се односе на питање богослужбене праксе у нашој помесној Цркви:
- Одлука Св. арх. Сабора на редовном заседању од 23/10. маја 1986. г. под АСБр. 8/зап. 92: "Убудуће
на подручју Срп. Прав. Цркве може се служити на црквенословенском и српском говорном језику. На
српском језику може се служити само употребом Служебника у издању Св. Арх. Синода." Под АСБр. 51/
зап. 103: "Умолити Преосвећену Г.Г. епархијске архијереје да скрену пажњу подручном парохијском
свештенству да се, у циљу реда и дисциплине у Цркви, у свом узвишеном и одговорном раду држе
црквених прописа и на тај начин, са своје стране, помогну да се сачува вековни поредак у нашој Цркви."
- Одлука Св. арх. Сабора на редовном заседању од 21/8. маја 1991. г. под АСБр. 1024/ зап. 592: "У
погледу богослужбене праксе у Српској православној Цркви, држати се одлуке Св. арх. сабора - АСБр. 24/
зап. 46 од 16/3. маја 1968. г. која, између осталог, гласи: ...без обзира на праксу у другим православним
8
црквама... остати при нашој богослужбеној пракси, држећи се традиције и прописа "Архијерејског
чиновника".
- Одлука Св. арх. синода од 29/16. априла 1992. г. под СИН. 1406/зап. 952: "Усвојити предлог Њ.С.
Патријарха српског Г. Павла и умолити Преосвећену Г.Г. епархијске архијереје да, услед великог страдања
Српске православне Цркве и верног јој народа у Босни и Херцеговини, позову им подручно свештенство и
монаштво, као и све верне на строги пост у времену од 22. до 28. јуна 1992. године, како би тако
припремљени могли приступити Св. Тајнама Исповести и Причешћа на Видовдан ове године."
- Одлука Св. арх. Сабора од 23/10. маја 1995. г. под АСБр. 31/ зап. 102: "У случају служења
пређеосвећених Литургија у вечерњим часовима, свештена лица и верници који желе да се причесте на
овим Литургијама треба да се, након претходног поста, уздржавају од хране, пића и пушења од поноћи."
- Одлука Св. арх. Сабора од 6. октобра/23. септембра 2006. г. под АСБр. 8/ зап. 55: "На основу члана
70. тачка 6. Устава Српске православне Цркве, образовати Комисију за проучавање литургијских питања...
Умолити Високопреосвећену и Преосвећену Господу епархијске архијереје да се, у погледу служења Свете
Литургије и других богослужења, држе – до даљњег – устаљеног црквеног поретка."
- Одлука Св. арх. Сабора од 15/2. и 24/11. маја 2007. г.- под АСБр. 48/ зап. 24 и АСБр. 80/ зап. 166:
"Ставити у дужност Комисији Светог архијерејског сабора за проучавање литургијских питања да настави
започети рад, и да резултате до којих буде дошла достави Светом архијерејском сабору на коначну одлуку,
о чему консултовати праксу и духовна искуства осталих помесних Православних Цркава... У међувремену,
док се не дође до прихватљивих резултата рада Комисије, у свим епархијама Српске православне Цркве у
погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше
Цркве. Истовремено умолити преосвећену Господу епархијске архијереје да ову одлуку проведу у својим
епархијама, претходно обзнанивши је свештенству и верујућем народу."
- Одлука Св. арх. Сабора од 29/16. маја 2008. г. подАСБр. 762/ зап. 529: Поновљен је потпуно исти
текст одлуке са мајског Архијерејског Сабора из 2007. У Саопштењу за јавност са редовног заседања Св.
Арх. Сабора у мају 2008. у вези са богослужењем се каже: "У циљу, пак, очувања вековног молитвеног
предања и живог сведочења Цркве у савременом свету, Сабор је потврдио свој став у погледу служења
Свете литургије и других богослужења у духу вековног литургијског предања наше Цркве."
Сабор наших архијереја би морао да узме у обзир чињеницу да многи свештенослужитељи (укључујући и
поједине архијереје) нису последњих година били послушни овим одлукама и служили су, насупрот њима, из
непостојећих и неодштампаних служебника. Ово доводимо у везу и са болешћу и ослабљеном активношћу
остарелог Патријарха Павла у овом временском периоду. Надамо се да ће самовољни реформатори бити
опоменути, а најупорнији мећу њима и санкционисани по угледу на савремену праксу Руске помесне Православне
Цркве. Подсећамо на изјаве сада већ почившег Патријарха московског и све Русије, Алексеја II, на последњим
епархијским сабрањима 2007/08.: "Док сам ја жив, никаквих реформи у Цркви неће бити.. Никакве припреме
литургијске реформе у Цркве неће и не може бити!... У тешка времена прогона и искушења наша Црква је опстала
чувајући непоколебиво своју традицију. Ту традицију морамо и ми свето чувати. Све вас позивам да чувате наше
православне традиције и да се не смућујете приватним ставовима појединаца, који покушавају да нас врате у
време обновљенства."
Од изузетног значаја је да се саборске одлуке (убудуће) конкретније дефинишу (на шта се тачно односи
вековна пракса), именују самовољно уведене новине, а онда одреди и казна за евентуалне прекршиоце. Устаљена
богослужбена пракса је за нас она која траје и преноси се на овим просторима од времена св. Саве и
успостављања Архиепископије Жичке до данас, а не нека замишљена (или претпостављена) из "првих векова
хришћанства", из "древне Цркве" или, још горе, нека сасвим новоуведена која се позива на сумњиве закључке
западних језуитских теолога.
На крају бисмо смирено замолили све свештенослужитеље, као и све верујуће браћу и сестре, да се сви
трудимо колико год више можемо да сачувамо "јединство духа свезом мира" (Еф. 4, 3), јер нам је, по речима преп.
аве Јустина, потребно "много старања и труда, да бисмо имали мир који нас међусобно везује". А из новијих
дешавања и неких немилих догађаја у Српској Цркви видели смо да се самовољном богослужбеном (и
догматском) реформом (макар је звали и "обновом") уносе непотребне поделе и немир у народну душу и због тога
веома много трпи Црква Христова, која је само Тело Његово.

..."

Jos malo o patrijarhu Pavlu od njegove brace u Hristu:
Katolička crkva sjeća se i poštuje patrijarha Pavla kao čovjeka velike duhovnosti i molitve te otvorenosti za ekumenizam, ističe se u Vatikanu.

http://www.kriz-zivota.com/zoom/4943/patrijarh_pavle_bio_je_za_ekumenizam/

Božićna čestitka patrijarha Pavla kardinalu Vinku Puljiću

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle, kako izvještava KTA iz Sarajeva, uputio je božićnu čestitku kardinalu Puljiću u kojoj mu upućuje "bratske čestitke i najbolje želje uz naš narodni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!". Bog nije odustajao od svoga stvorenja i nije prestajao da čini sve kako bi podigao palog čovjeka, Adama. Činio je čudesa, slao proroke i na kraju, kada se navršila punina vremena, poslao je Sina svoga Jedinorođenoga da postane novi Adam, novi Čovek. Došao je Mesija Hristos - Spasitelj, koji isceljuje bolesne, podiže ponižene, izobličava silne i pobedi greh, đavola i smrt", piše, između ostaloga, patrijarh, izražavajući na kraju najbolje želje i izraze poštovanja te zaključujući: "Ostajemo u zajedničkom nam Kristu Spasitelju".

http://www.znanje.org/i/i22/02s/04/sto_je_ekumenizam.htm#PRAVOSLAVNI

Poslednja izmena:

Back