PRVI SVEDOK NA SUĐENJU MLADIĆA

Бели Анђео

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.978
Prvi svedok na suđenju Mladiću

IZVOR: B92, BETA

Hag -- Posle više odlaganja, u Haški tribunal ušao je i prvi svedok na suđenju Ratku Mladiću, Elvedin Pašić, koji je govorio o ubistvima Muslimana u selu Hrvaćani.


Tridesetčetvorogodišnji Pašić je govorio o proterivanju i ubistvima Muslimana u selu Hrvaćani kod Kotor Varoši, u junu 1992. godine.

Prema navodima optužnice protiv bivšeg komandanta vojske Republike Srpske, Kotor Varoš je jedna od osam opština u kojoj je, tokom rata, izvršen genocid nad Muslimanima.

Tokom emotivnog svedočenja povremeno prekidanog suzama Pašić, koji je na početku rata imao 14 godina, ispričao je sudu kako su njegovo selo, bez ikakvog upozorenja, napali Srbi iz susednog sela.

Porodica je bila primorana da beži, rekao je, a kada su se, posle nekoliko dana vratili, zatekli su kuću srušenu do temelja. Pašić je emigrirao u Ameriku, a na sopstveni zahtev svedočio je na engleskom jeziku.

"Veoma se dobro sećam dana kada smo se vrattili u selo, bila je velika vrućina. Dok smo prilazili dvema kućama moje tetke videli smo da su bile potpuno uništene. Ostali su samo zidovi i dva dimnjaka. Uplašio sam se, nije bilo ničega, sve je bilo spaljeno, dve krave su bile ubijene," rekao je on.

"Kad smo došli do naše kuće ona je bila potpuno spaljena, ničeg nije bilo - nameštaja, frižidera, televizora...Sve je nestalo. jedva sam čekao da nađem našeg psa kog smo ostavili vezanog. Bio je ubijen," rekao je Pašić.

Na pitanje tužioca šta je bilo sa petoro staraca koji su ostali u selu, on je rekao: " Ibro Dugonjić je bio spaljen. Njegove ostatke su pronašli i odlučili da sahrane ono što je ostalo. Jedan staraca je bio ubijen, a ostali spaljeni."

Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage ubile su 3. Novembra 1992. "izvestan broj Muslimana u školi u Grabovici i okolini".

Pašić koji je u jesen 1992. imao 14 godina, svedočio je da je oca i rodjake poslednji put video dan pre nego što su ubijeni, kada su se, sa grupom 200 civila proteranih iz sela Hrvaćani, predali srpskim vojnicima.

"Budući da sam bio tamo te noći, nemam dileme da su oni svi ubijeni", izjavio je Pašić, pokušavajući da zadrži suze koje su često prekidale njegov iskaz.

Svedok je opisao da je je grupa muslimanskih muškaraca u kojoj je bio sa ocem i jednim brojem žena i dece prethodno pokušala da šumom dođe do sigurne teritorije oko Travnika, pošto su ih srpske snage proterale iz Hrvaćana.

Pokušaj žena i dece da se vrate u Hrvaćane, po Pašićevim rečima, srpski vojnici propratili su uvredama, poručujući "balijama" da "idu u Tursku", jer "ovo je Srbija".

Pašić je emotivno opisao dve zasede u koje je kolona upala tokom bega i žrtve koje su pritom pale, pre nego što su Muslimani doneli odluku da se predaju. Neki od muslimanskih muškaraca bili u su naoružani i borili su se, napomenuo je svedok.

"Naredili su nam da na jednu stranu bacimo svo oružje, a na drugu novac i dragocenosti... Bilo je mnogo novca, nemačkih maraka", posvedočio je, precizirajući da su vojnici nosili ambleme sa četiri ocila.

Svedok je izjavio da je oca poslednji put video kada je zarobljenicima naredjeno da legnu licima ka zemlji, na livadi u blizini Grabovice. Otac, koga su srpski vojnici ispitivali i tukli, nije rekao da je sin sa njim.

"Onda je neko rekao da sve žene i deca ustanu. Ja nisam hteo da ustanem i da se razdvojim od oca... Rekao je: 'Ustani!', a ja sam rekao da neću da idem. Ustao sam tek kad mi je stric rekao: 'Ustani, preživećeš'", ispričao je Pašić.

Po dolasku u Grabovicu, muslimanske žene i decu, po njegovim rečima, vredjali su i psovali tamošnji meštani, a zatim su smešteni u lokalnu školu.

"Srpski komandant garantovao nam je da nam se neće ništa desiti, ali da će naši muškarci zato platiti", rekao je svedok.

Iste noći, grupa u kojoj je bio čula je da su muškarci u školi na spratu iznad njih, a neke žene su otišle i da ih vide.

"Ja sam hteo, ali nisam smeo da idem da vidim oca, zato što je on rekao Srbima da niko nije bio sa njim... Žena koja je videla svog muža rekla nam je da je on bio skroz modar", posvedočio je, plačući, Pašić.

Svedoku su suze tekle i dok je opisivao kako je sa drugom decom I ženama sutradan ujutro - pre nego što su došli do autobusa kojim su zatim evakuisani - bio primoran da prodje izmedju paralelnih kolona srpskih vojnika i civila koji su ih palicama tukli.

"Jedna žena u crnom sa nožem u rukama oborila me je na zemlju, vičući da će 'zaklati baliju' iz osvete za 'dva ubijena sina'. Onda je neko odvukao tu ženu, a mene ubacio u autobus", rekao je Pašić.

Kada je autobus, koje su srpski civili zasuli kamenjem i "pokušavali da prevrnu" krenuo, svedok je na drugom spratu škole, gde je bio I njegov otac, video "ruku koja maše".

"Nisam video telo, samo ruku koja maše. I danas sanjam tu ruku", rekao je kroz suze Pašić.

U nastavku sudjenja, Pašića unakrsno ispituje Mladićev branilac Branko Lukić.

Sudjenje Mladiću koji je mirno i bezizražajno pratio prvo svedočenje, nastavlja se sutra popodne.

Posle Pašića, iduće dve nedelje, na sudjenju Mladiću svedočiće zvaničnik UN Dejvid Harland, koji je ceo rat proveo u Sarajevu; vojni veštak optužbe, britanski general Ričard Danat, kenijski oficir Džozef Kingori koji je 1995. Bio vojni posmatrač UN u Srebrenici; tadašnji pripadnik holandskog bataljona Unprofora u Srebrenici Eilko Koster i nemačka medicinska sestra koja je radila u toj enklavi Kristina Šmic.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=07&dd=09&nav_category=64&nav_id=624952

ПОДРШКА РАТКУ МЛАДИЋУ! ХВАЛА ТИ ЈУНАЧЕ НА ХЕРОЈСКОЈ ОДБРАНИ СРПСКОГ НАРОДА!
 
A dal iste vidjeli kako su EU fašiste ,fanatici i terorosti pripremili teren , poslali pisma porodicama ubijenih gardista da je MAldić Kriv da bi mu umanjili ugled u narodu , a sve je to podržali okupatrosiki mediji .

Da bi Suđenje imalo efekat , da se MAdić prikaže kao zločinan i monstrum .

TAko su i kidali životinjama noge po Srbiji da bi predstavljali Srbe kao nenormalne ljude . EU FANATICI;FAŠISTI I TERORISTI I DALJE HARAJU SRBIJOM , Sve im treba dodijeliti status tajnog agneta .
 
Poslednja izmena:
A dal iste vidjeli kako su EU fašiste ,fanatici i terorosti pripremili teren , poslali pisma ubijenih gardista da je MAldić Kriv da bi mu umanjili ugled u narodu , a sve je to podržali okupatrosiki mediji .

Da bi Suđenje imalo efekat , da se MAdić prikaže kao zločinan i monstrum .

TAko su i kidali životinjama noge po Srbiji da bi predstavljali Srbe kao nenormalne ljude . EU FANATICI;FAŠISTI I TERORISTI I DALJE HARAJU SRBIJOM , Sve im treba dodijeliti status tajnog agneta .

Ово је смишљена оркестритана харанга на нашег генерала Ратка Младића коме дајем сву духовну и моралну подршку!
 
'Elvedin Pašić jedan je od hiljada stanovnika u 20 bosanskohercegovačkih opština čiju teritoriju su ratni čelnici Republike Srpske, kako navodi haško tužilaštvo, nastojali učiniti etnički čistom. U tom cilju su snage pod komandom Ratka Mladića bezobzirno napadale sela i naselja u kojima su zivjeli Bošnjaci i Hrvati, njegove jedinice su progonile civile ili ih odvodile u logore, a pojedinci su zatočene mučili i ubijali, navodi se dalje i dodaje: general Mladić nikad nije ni pokušao da spriječi brutalno ponašanje svoje vojske.

Pašić prvi od 413 svjedoka

Prema onom što su tužioci napisali, "Ratko Mladić je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti trajno ukloni s područjâ BiH koja su proglašena srpskim".

U tom cilju, Mladić je, ističu tužioci, bio u komandnoj ulozi na licu mjesta najvećih zločina u ratu u BiH, kao što su troipogodišnja opsada Sarajeva i masakr u Srebrenici.

Elvedin Pašić je preživio strijeljanje 150 Bošnjaka u selu Grabovica u novembru 1992. godine i on je prvi od 413 svjedoka čiji iskazi će biti uvedeni u spise protiv Mladića u dokaznom postupku tužilaca. Nastojeći da na početku suđenja predstave sve glavne tačke optužnice tužioci će upravo na godišnjicu srebreničkog masakra za dva dana izvesti i svjedoke koji će dati iskaz o najstrašnijem masovnom zločinu krajem XX. stoljeća koji, prema tužiocima, zaslužuje samo ime genocid.

Odbrana Mladićeva, koju predvodi advokat Branko Lukić je ponovo, prije današnjeg početka saslušanja prvog svjedoka i po hitnom postupku, zatražila odlaganje početka dokaznog postupka tužbe. Ali to nije uticalo na početak svjedočenja Elvedina Pašića.'
http://minber.ba/index.php?option=c...ljanje-150-bonjaka&catid=56:vijesti&Itemid=80
 

Back
Top