Quantcast

Prvi Srbin koji je trebao da bude izručen u Hag ubijen 1997. godine prilikom hapšenja

RomaniaFan

Aktivan član
Poruka
1.907
Zivot i smrt Sime Drljace

ODLAZAK LOKALNOG SERIFA
Banjaluka, 16. juli 1997. (AIM)

Pukovnik srpske policije Simo Drljaca, koga su desetog jula u mjestu Gradina kod Prijedora, u akciji hapsenja osumnjicenih za ratne zlocine, ubili pripadnici specijalne jedinice SFOR-a, sahranjen je uz najvise drzavne pocasti na srpskom pravoslavnom groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci. Sahrani su, pored porodice i rodbine poginulog pukovnika, prisustvovali i mr Momcilo Krajisnik, clan Predsjednistva BiH, Dragan Kalinic, predsjednik (raspustenog) Parlamenta Republike Srpske, Aleksa Buha, v.d. predsjednik SDS, predstavnici opstinskih rukovodstava i stranke na vlasti iz gotovo svih krajeva RS, rukovodstvo i radnici policije svih centara javne bezbjednosti i oko dvadeset hiljada gradjana. Zaupokojenu liturgiju sluzio je Veselin Mijatovic, protojerej iz Banjaluke.

Oprastajuci se od svog bivseg nacelnika, aktuelni sef prijedorske policije Ranko Mijic, govorio je o Drljaci kao istinskom junaku, zasluznom covjeku za stvaranje SDS i Republike Srpske, o heroju koji je zasluzio Orden Karadjordjeve zvijezde I reda.

Zamjenik ministra unutrasnjih poslova Milenko Karisik je nad odrom svog bliskog saradnika rekao da je, iako skroman po prirodi, Drljaca postao i nesporni autoritet i da je stvorio srpsku policiju, koja je bila garant opstanka srpskog naroda u Potkozarju.

Simo Drljaca je rodjen 6. avgusta 1947. godine u selu Ivanjska, od oca Veljka i majke Milje, zavrsio je Pravni fakultet u Sarajevu, do izbijanja rata radio je u prijedorskom srednjoskolskom centru. Od 1992. godine obavlja niz odgovornih duznosti u Ministarstvu unutrasnjih poslova RS. Bio je nacelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor, zamjenik savjetnika ministra i zamjenik nacelnika Centra javne bezbjednost Banjaluka, nacelnik Centra javne bezbjednosti i savjetnik ministra unutrasnjih poslova RS, gdje ga je i zatekla smrt.

Prvom bosanskom Srbinu, koji se zbog optuzbe da je pocinio ratni zlocin nasao na meti snaga SFOR-a, posveceno je znacajno poglavlje u januarskom izvjestaju "Helsinki voc" o krsenju ljudskih prava u Prijedoru. Na istom spisku nasao se i uhapseni direktor prijedorske bolnice Milan Kovacevic, te aktuelni komandant srpske vojske general-major Pero Colic, bivsi komandant Pete kozarske brigade Vojske Republike Srpske.

Poznato je da je Drljaca komandovao prijedorskom policijom za vrijeme akcije u Kozarcu, kada je ova muslimanska varosica unistena, gotovo sravnjena sa zemljom. Koliko je to zasluga snaga kojima je komandovao Drljaca, a kolika vojnih jedinica, tesko je procijeniti. Medjutim, cinjenica je da je u zoni njegove odgovornosti bio logor Omarska, ciji su snimci jos pocetkom rata obisli svijet. On je bio kljucni svjedok svega onoga sto se u prijedorskoj opstini desavalo 1992. godine, kada je promijenjena njena etnicka slika, pa je, sa stanovista rasvjetljavanja ratnih dogadjaja bio potrebniji kao svjedok. Njegovom smrcu odahnuli su oni koji su strahovali da bi eventualno mogao progovoriti o Prijedoru, o vojnim akcijama, o logoru u Omarskoj, o ubistvima i krsenju ljudskih prava.

Izvjesno vrijeme, Drljaca je bio pomocnik nacelnika banjaluckog Centra javne bezbjednosti, kada je u Banjaluci dobio stan u kojem je ranije zivjela muslimanska porodica. Stan u Prijedoru, naravno, nije vratio. Nesumnjivo, Simo Drljaca je bio jedan od najuticajnijih ljudi u prijedorskom odboru SDS i jedan od njenih osnivaca. Prema kazivanju mjestana, formacije kojima je komandovao u oktobru 1995. godine predstavljale su glavnu prepreku prodoru muslimanske vojske u Prijedor. Pred onima koji ga bolje poznaju nije krio da je, zajedno s kumom, kako je oslovljavao Zeljka Raznatovica Arkana, ocitao lekciju onima, koji su navaljivali sa druge strane. Pred kraj rata, kada su srpski vojnici bezglavo napustali polozaje, koje su cuvali prethodnih godina, na putu Novi Grad (Bosanski Novi) - Prijedor zaustavio je predsjednika te opstine Dragana Beru, koji je sa opstinskom arhivom krenuo u bjekstvo. Tu ga je, pricaju Prijedorcani, po uzoru na Arkana, isamarao i vratio u bazu.

U Prijedoru nisu iznenadjeni sto se ime Sime Drljace naslo na spisku osumnjicenih za ratne zlocine od strane Haskog tribunala. Poznato je da je i fotelju nacelnika prijedorske policije morao napustiti poslije incidenta sa pripadnicima IFOR-a 1995. godine, kada je potegao hekler. Inace, poznat je kao zustar i nagao covjek.

U ovogodisnjem januarskom izvjestaju "Helsinski voca" predstavljen je kao najutjecajniji covjek u Prijedoru, kao lokalni serif. IFOR je, stoji u izvjestaju, potvrdio da on bitno utice na rad Komisije za dodjelu napustene imovine i da oni koji su dobri sa njim mogu izabrati muslimansku kucu ili poslovni prostor. U istom izvjestaju Drljaca je optuzen za ucesce u miniranju 90 kuca u muslimanskom naslju Hambarine u oktobru 1996. godine.

Nedavno je Drljaca u Prijedoru otvorio parfimeriju, oko koje je brinula njegova supruga Zdravka, sto je narod okvalifikovao kao (po)ratno profiterstvo. Posljednjih 15 dana, od kako sun mediji poceli da najavljuju mogucnost skore akcije hvatanja osumljicenih za ratne zlocine, Simo je sa svoji starijim sinom i surjakom boravio u mjestu Gradina, kraj Omarske. Tu je smjestio svoju kamp prikolicu, pecao ribu i suncao se na plazi vjestackog jezera. Momci koji su ga obezbjedjivali tokom svih ratnih godina, samo nekoliko dana prije akcije SFOR -a, dobili su slobodne dane. Vjerovao je Drljaca da mu u oazi mira, kako nazivaju jezeo u Gradini, nece biti potrebni.

Simina supruga Zdravka kaze da je njen muz istinski heroj i ponosi se Karadjordjevom zvijezdom koju je za ratne zasluge primio iz ruku Radovana Karadzica. Nakon sukoba sa IFOR-om, kada je smijenjen sa mjesta nacelnika policije, Drljaca nije imao radnih obaveza, pa se posvetio radu na vikendici, druzio se sa prijateljima, igrao fudbal i pecao ribu. Mada je pretpostavljao da se nalazi na spisku osumnjicenih, nije izbjegavao kontakte sa predstavnicima Snaga za stabilaizaciju mira u BiH. Cesto se druzio sa njima, igrali su fudbal, sjedili u kafani "Aerokluba", vodio ih je i na Mrakovicu, gdje je na Siminu inicijativu renoviran u osposobljen motel memorijalnog centra za rehabilitaciju radnika policije.

Volio je, kazu u Prijedoru, reci kako nece ziv u Hag.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.