dionysus-172363_1280.jpg


Pre svega, tako sam zahvalan Ničeu što me je iscelio, da tako kažem. Čitanje njegove literature me zaista leči. Jako uživam dok ga čitam. Zaista mi odgovara ta literatura. To sam shvatio još u mladosti, ali sam, eto, deceniju-dve bio nekako pometen, odvojen od Ničea. Ali više ne.

Drugo, jako mi je drago što me je upoznao opet, tačnije podsetio opet, na kulturu i život Antičke Grčke, što mi se takođe jako dopada. Oduvek sam bio impresioniran starom Grčkom. To je možda i najviša i najrazvijenija zapadna kultura ikada. Skinuo sam sa torrenta sve knjige o Antičkoj Grčoj. Počeo sam sa knjigom "All About History - Book of Greek Mythology". Knjiga je jako dobra, opisuje hronološki istoriju Stare Grčke, kakav je bio život, a najveći deo knjige je posvećen njihovoj religiji i mitologiji. I onda sam se zapitao, a zašto ne bih ja probao njihovu religiju? Obratio sam se Dionisu, bogu vina i veselja. Ja lično verujem da su svi bogovi zapravo arhetipovi u našoj podsvesti, ali, ko zna, možda zaista postioje i izvan nas. Ne znam. Evo otprilike sadržaja tog razgovora:

Sa rukama u položaju molitve sam prizvao Dionisa i obratio mu se. Pitao sam ga da li su potrebne neke žrtve, prineti nešto na žrtvu njemu. On je rekao da nema potrebe za tim. Pitao sam zašto su to Stari Grci onda radili. On kaže da su bili u zabludi a i verovali su da će to da im donese više benefita. Ali ja ne moram to da radim. On ne traži ništa. Samo pažnju i saradnju. Pitao me je šta želim. Rekao sam da želim da budem jako bogat, da imam neograničene količine novca, toliko novca da ga ne mogu potrošiti, i da želim da budem okružen lepoticama, najlepšim ženama sveta. Pitao sam da li on može to da mi omoguči. Rekao je da može. I rekao je da su to dobre želje, da ja zaslužujem da doživim sve lepote i obilja ovoga sveta. Pitao sam ga kako to da ostvarim? On je rekao da će me život voditi. Objasnio mi je, što već vrlo dobro znam, da je moja svest veoma uzana, mala, ograničena, i ne može da vidi širu sliku, i ne može ni da isplanira ništa valjano zbog toga. I zato, pusti neka te život vodi. Objasnio mi je i na primeru: kao što sam pronašao literaturu koja mi dogovara, Ničeovu, koja je živototvorna, životodavna, i životoafirmativna, tako sam počeo da osluškujem šta život želi da mi kaže, počeo sam da se sećam snova, da ih tumačim, pa sam dobio inspiraciju da vodim zdrav život, konkretno putem pravca "intuitivnog jedenja", i tako. Jel vidiš kako te život lepo vodi? Tako će te voditi i kada je u pitanju posao, karijera, zarada novca. Da, rekao sam mu da takođe, što se nekretnine tiče, da ne tražim mnogo, i da bih bio zadovoljan i jednom garsonjerom, čisto da se osamostalim od roditelja i živom odvojeno. Kaže, on i život će se pobrinuti oko svega. Da, Dionis mi je rekao i ovo: da je on mnogo, mnogo više od boga vina i veselja, da je on zaprvao ceo Olimp, svi bogovi u jednom, i da ima sve njihove moći. To je zato što su vremenom svi ti bogovi sarađivali međusobno i učili jedan od drugog, zato svaki bog u sebi ima kvalitete svih ostalih. Tako da je sasvim dovoljno obraćati se jednom od bogova. Ali, ti kako hoćeš.

Eto, tako je protekao lepo ovaj prvi razgovor u mom životu sa Dionisom. Hvala mu za sve.

Vidimo se u narednom postu. :)


Cover.jpg
 

Back
Top