Prvi prozni konkurs! Tema: strah i stid! Rok: 17. maj, 20h.

• Začetnik teme Začetnik teme Shade
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Shade

Aktivan član
Poruka
1.975
Dragi članovi foruma i pisci katkih formi,
Došlo je vreme i za prvi prozni konkurs, a tema je strah i stid.

Prilog temi:
U kojoj meri na naše unutrašnje biće i njegove spoljne manifestacije utiču priroda (strah) i društvo (stid)?
Da li nas je strah od stida i da li se stidimo straha?
Da li su naše akcije i reakcije intezivnije usled straha ili usled stida?
Da li je strah pokretačka, a stid ograničavajuća stila?
Kako se kao ljudska bića oblikujemo pod dejstvom straha, kako pod dejstvom stida, a kako u njihovoj interakciji?

Premda na prvi pogled tema deluje kao filozofska, ona je zapravo, par excellence, literarna. Evo nekoliko primera, ilustracije radi:

Smrt u Veneciji, Tomas Man; Pukovniku nema ko da piše, Gabrijel Garsija Markes; Kockar, Dostojevski; Derviš i smrt, Meša Selimović; Rani jadi, Danilo Kiš...

Konkurs se organizuje prema opštim uslovima forumskih konkursa.

Vaše radove šaljite na p.p. moderatoru Shade..

Rok za slanje radova počinje večeras u 20h, a završava se 17. maja takođe u 20h.

Odmah po isteku roka za slanje, radovi će biti objavljeni i glasanje može da počne.

Napomena:
Radovi koji budu prispeli nakon navedenog roka neće moći da učestvuju u takmičenju. Isto važi i za radove koji budu duži od 3500 karaktera (characters including spaces).

Želim vam dobru inspiraciju. Srećno!

Nadam se da nije obaveza da se pridrzavamo smernica iz naslova
jer tema tako oslikana i zadire u filozofiju i psiholigiju..da ne bude citiranja ili
u najgorem slucaju copy - paste kradje ( pametovanja)

trazi se tekst inspirisan strahom i stidom..kroz primere, razmisljanja, iskustva?
ili neka irealna slika toga...ili svaki pristup zadovoljava temu?

Nadam se da nije obaveza da se pridrzavamo smernica iz naslova
jer tema tako oslikana i zadire u filozofiju i psiholigiju..da ne bude citiranja ili
u najgorem slucaju copy - paste kradje ( pametovanja)

trazi se tekst inspirisan strahom i stidom..kroz primere, razmisljanja, iskustva?
ili neka irealna slika toga...ili svaki pristup zadovoljava temu?

Naravno da nije moranje, u pitanju su samo hintovi, malo razjašnjenje.
Može sve osim filozofskih traktata, međutim, znaš ti to i da ti ja ne kažem. ;)

Svaka čast na izboru teme!

Hvala, Borka. Nadam se da će biti inspirativna i da ćemo dobiti puno dobrih radova.

- - - - - - - - - -

Netju!
Ovo je tema Borki po meri!Uzeće mi prvo mesto!:rida:
A i Tol se pravi nevešta,a vešto se prikrada...:hahaha::mrgreen:
Još ako Koja i Marlon napišu-ugasili smo mi ostali...:manikir:

Dragoljube, čemu suze pa još lažne?

Sigurna sam da dobro vladaš ovom materijom pa prema tome...

samo da odgovorim covyju...
ne prikradam se, ako me trefne..napisacu..mada nemam pojma koliko je to limit od
3500 karaktera ( koliko debeo text treba da bude)
ma, marlon odumire vec, pre bi tu cuvar shecera (kojot gorjanovic) napravio opasnu pometnju da ni Man a kamoli Markes ne bi mogli blizu da stanu ( ni ostali velikani nisu konkurencija ovom sjajnom kreatoru pisane tastine)

šta? da pišem ili da gutam slova :zcepanje:
aaaaaaaha, hoćeš sva da ostavim :zbanana:

- - - - - - - - - -

Evo i Frojdove pomoći na temu pisanja, kad mu je već rođus, da ga pomenemo.
U dnu teksta su linkovi ka savetima dobrih proznih opisaca.
Možda nekoga inspirišu.

:eek:
jel sam na dobrom pdf-u?
da ne zalutah slučajno ko onaj korisnik od jutros

JA ne razumem temu (sta sam docekala i gde sam docekala):dash:
Da li bi trebalo da pisem uopsteno o strahu i stidu ili obrunuto, onako frojdovski, ili bi trebalo da opisem nesto sto mi se desilo, pa onda da izvedem zakljucak o pomenutim "stanjima" duse svojim recnikom, svojim opaskama, ili da kopam fraze navednih i nenavedenih pisaca (filozofa, cast im) ili sta?!

Tema jeste dobra, mislim da su smernice odnosno upucivanja u redu, ali da ce mnogi pasti "na ispitu" upravo zbog njih (Frojda da ne pominjem)!

Zasto ne bih mogla da opisem jedan svoj san (recimo) koji sanjam kad spavam, ili kad sam budna, pa da ga uporedim sa eventualnim stvarnim dogadjajem (dozivljajem), tek da vidim kako bih se osecala?
Ili, kako bi se drugi osecali ako su bili predmet i jednog i drugog sna:think:

Može!
Kreni da pišeš kako te strah da napišeš priču za Krstu i kako si kao nešto počela,a onda sanjaš
kako si pobedila na tom takmičenju i kako ti dolaze takmičari i jedan po jedan ti ulaze u san pod pokrivač,
a tebe ubi stid,ali se ne daš...:rumenko::lol:
Samo...ne znam da li mogu i takmičarke da čestitaju...:rumenko::eek:
Uglavnom...Siže priče ti je to...Sad ,malo i peripetija...Kao Covi opet pominje regularnost i sl.gluposti,
međutim...Čestitke su čestitke...:hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back