Prvi programski jezik u skolama. Od cega poceti?

Pa jedina svrha je da približi učeniku proces izrade i korišćenja softvera. oop je čist višak, i prekomlikovan je za većinu učenika. Što se tiče elektrotehničkih škola podržavam prvenstvo upravo C jezika, i to bez bacakanja na C++, C# itd.

Da se ovde ne piše bez veze pokazuje i knjiga dr Dragana Ivetića: Strukturni pristup programiranju: PASCAL i C, koju ja dosta volim da koristim. Ako su PASCAL i C dovoljno dobri da se na njima uče studeni elektrotehničkog fakulteta, ne vidim razlog da sa se u srednjim školama guraju viši programski jezici.

Da ne zaboravim, pored C-a, mlađanim elektrotehičarima bih natovario i učenje MATLAB-a, iako on u suštini i nije progamski jezik u punom smislu te reči.

slazem se

pogotovo ovo za matlab,jer ima dosta dodataka za elektrotehniku koji mnogo olaksavaju posao za neke stvari
 
vidim poziva se narod na oop i kako je to dobro i super i sve naj

oop je samo jedna od paradigmi programiranja (paradigma - nacin sagledavanja, tacka gledista, pronadji sam definiciju)

imamo imperativno programiranje, oliceno u c,pascal,basic kao visim jezicima, asembler,cist masinac kao nizim, i razlika je manje-vise u apstrakciji koriscenja fon nojmanove masine. ovde imamo podatke i funkcije koje primenjujemo nad podacima odvojeno, kao dva "sveta"

objektno programiranje uvodi pojam objekata kao struktura koje poseduju svoje funkcije-metode, spajajuci na logican nacin funkcije i podatke

a sta je sa ostalim?

funkcionalno programiranje tezi da problem predstavi iskljucivo preko kombinovanja funkcija (na nacin blizak matematickom izrazavanju). haskell, lisp su predstavnici.
inace lisp je tek nesto mladji od fortrana, a stariji od c-a. haskell je star otprilike koliko i java.

fp jezike je mozda cak i lakse nauciti, jer preslikavaju matematicku logiku resavanja problema, koja je pocetnicima vec bliska (koliko-toliko)

i sta sad da radimo? :D
 

Back
Top