Prvi pravi leteći automobil!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
241.702
Do sada su nam pod pojmom "leteći automobil" uglavnom poturali dronove koji mogu lepo da lete, ali nikako da se kreću po zemlji. Međutim sad je jedna firma rešila i to.

Prvi leteći automobil na svetu zvanično ušao u proizvodnju: za 235.000 funti preletite saobraćajnu gužvu​

Američka kompanija Alef Aeronautics uvela je u proizvodnju prvi pravi leteći automobil koji može i da vozi i da leti, uz eVTOL tehnologiju.

Reč je o modelu Alef Model A Ultralight, futurističkom vozilu koje može da se kreće putevima poput klasičnog automobila, ali i da vertikalno poleti i preleti saobraćajne gužve. Cena vozila iznosi oko 235.000 funti, a prvi primerci namenjeni su ograničenom broju kupaca.
Model A Ultralight koristi osam električnih propelera koji su diskretno smešteni u prednjem i zadnjem delu vozila. Zahvaljujući eVTOL tehnologiji, automobil može vertikalno da poleti bez klasičnih krila, što ga razlikuje od letećih taksija koji zavise od aerodroma ili posebnih vertiport-ova. Nakon sletanja, vozilo se ponaša kao standardni električni automobil, sa po jednim motorom u svakom točku.

Kako funkcioniše Alef Model A i šta ga čini posebnim​

Karoserija je izrađena od karbonske mrežaste strukture koja omogućava prolaz vazduha, a istovremeno bezbedno prekriva rotirajuće propelere. Vozilo ima mesta za vozača i jednog putnika, domet od oko 320 kilometara na zemlji i približno 177 kilometara u vazduhu. Maksimalna brzina leta iznosi oko 177 km/h, dok je brzina na javnim putevima ograničena na 40 km/h zbog ultralakog zakonskog statusa vozila.
Ukupna masa automobila iznosi svega 385 kilograma, što mu omogućava klasifikaciju kao ultralako vozilo. Alef navodi da je upravljanje relativno jednostavno i da je za osnovnu obuku potrebno oko 15 minuta, ali će svi kupci morati da prođu formalnu obuku za bezbedno korišćenje i održavanje.
https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...za-235-000-funti-preletite-saobracajnu-guzvu/

E sad da vidimo još i kako to čudo izgleda:

1765883282916.jpeg

1765883312118.jpeg

E sad tu ima jedna začkoljica koja celu stvar čini veoma čudnom. To je električni automobil, što znači da ima bateriju i to prilično veliko da bi mogao i da leti. Kako onda on ceo zajedno sa baterijama može da vaga manje od 400 kg??

Po slikama bih rekao da nije baš ni mali.

Poslednja izmena:
Imaš na yt gde ga četvorica nose na ruke i to lagano, dakle nema ni 100 kila.

Dakle obična maketa presvučena platnom sa dodatkom par propelera i malom baterijom može da letucka za potrebe yt i prezentacija.

Koji je cilj tako nečega? Pa običan startap koji će da pokupi pare naivčinama i da nestane.

Kapitalizam jbg :kafa:

Do sada su nam pod pojmom "leteći automobil" uglavnom poturali dronove koji mogu lepo da lete, ali nikako da se kreću po zemlji. Međutim sad je jedna firma rešila i to.

Prvi leteći automobil na svetu zvanično ušao u proizvodnju: za 235.000 funti preletite saobraćajnu gužvu​

О, не! Председник ће да их купи за летеће таксије! Смем ли овако да пишем у овој теми? Ако не смем, пријави ме. Обрисала сам коментар на једној твојој теми па не знам да ли си га прочитао.

О, не! Председник ће да их купи за летеће таксије! Смем ли овако да пишем у овој теми? Ако не смем, пријави ме. Обрисала сам коментар на једној твојој теми па не знам да ли си га прочитао.
Sve sam pročitao, piši slobodno, a naš predsednik preferira kineske koliko mi je poznato.
Ovaj je američki.

Sve sam pročitao, piši slobodno, a naš predsednik preferira kineske koliko mi je poznato.
Ovaj je američki.
Не знам шта преферира јер га не слушам. Ако су ови скупљи може да се предомисли јер је он економски змај или нека друга економска животиња.

Не знам шта преферира јер га не слушам. Ако су ови скупљи може да се предомисли јер је он економски змај или нека друга економска животиња.
Ne znam koji su skuplji pošto cenu expo letećih taksija niko nije naveo. Bar ja ne znam za to.

Back