Prvi demokratski izbori u Jugoslaviji 1945 i ubedljiva pobeda Narodnog Fronta !!!

Лепо нису, да ли су демократски или нису не зависи од тога.У Краљевини Србији пре рата гласало је највише 25% становништва па је то била демократска држава, у Аустроугарској у исто време 7%.
Наводиш једног осведоченог усташу као доказ нечега!!!!Ко тебе може озбиљно да схвати.Свашта.
Za tebe su demokratski izbori bez zena kooje cine polovinu stanovnistva.
Ja citam sve i Swartza i Samrdzica i Vukica...jer kod svakog moze da se nadje nesto interesatno. Kako su prolazili ljudi u kraljevini jugoslaviji, zna se i cak i da Swartz nista nije rekao o tome.

Dali su komunistima da se registuju kao politicka stranka, da ucestvuju da izborima, i kada su dobili dobar rezultata, onda se ponistavaju izbori i oni su ''terorist'' ?
i onda su ucestvovali u nekoliko atentata i rusenju drzavnog poredka sto je proizvelo zabranu rada.
kao sto to radi svaka normalna drzava u bilo kom delu sveta.

Ja citam sve i Swartza i Samrdzica i Vukica...jer kod svakog moze da se nadje nesto interesatno. Kako su prolazili ljudi u kraljevini jugoslaviji, zna se i cak i da Swartz nista nije rekao o tome.
za tebe su normalni izbori gde ima samo jedan kandidat :cepanje:
nije bitno sta citas, nego da li razumes napisano, a tebi se cesto desava da ne razumes.

Narod Jugoslavije izlazi na demokratske izbore
4225.jpg

4226.jpg

Да јесу, и нису само за мене већ ти не разумеш шта значи уопште демократски, а како би и могао то да разумеш када пишеш хвалоспеве комунистима доказаним антидемократама.
Све си рекао када ти је доказани фашиста и усташа мерило нечега.Брука и срамота, и ти ћеш неком да причаш о фашистима и патриотама.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-je-mladen-schwartz/994774.aspx
Зна се да је у Краљевини Југославији владала демократија сем у оних пар година диктатуре, и то споре само усташе и комунисти противници те државе, довољно је само то рећи.

Да јесу, и нису само за мене већ ти не разумеш шта значи уопште демократски, а како би и могао то да разумеш када пишеш хвалоспеве комунистима доказаним антидемократама.
Све си рекао када ти је доказани фашиста и усташа мерило нечега.Брука и срамота, и ти ћеш неком да причаш о фашистима и патриотама.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-je-mladen-schwartz/994774.aspx
Зна се да је у Краљевини Југославији владала демократија сем у оних пар година диктатуре, и то споре само усташе и комунисти противници те државе, довољно је само то рећи.
Demokratija jevladavina Naroda, ako ne glasa pola Naroda tj zene onda takvi izbori nisu demokratski kao sto su bili u kraljevini jugoslaviji.
Po tebi ne treba da se citaju knjige ako nisi pisci cetnicki nastrojeni, ja citam sve.

Posto je neko pricao da u Jugoslaviji nije bilo izbor do 1990
Istorija parlamentarizma u BiH

Parlamentarizam u Bosni i Hercegovini u periodu 1945.–1990.
Približavanjem konačnog oslobođenja zemlje Komunistička partija Jugoslavije je, osim završnih vojnih operacija, imala zadatak završiti proces konstituiranja državne vlasti. U Bosni i Hercegovini to je učinjeno posljednjim zasjedanjem ZAVNOBiH-a.
https://www.parlament.ba/Content/Re...xXP6Ftu8Mv2CSS1HizDrqGu3gxg7szOX0KHldYQiTB2Z0

Demokratija jevladavina Naroda, ako ne glasa pola Naroda tj zene onda takvi izbori nisu demokratski kao sto su bili u kraljevini jugoslaviji.
Po tebi ne treba da se citaju knjige ako nisi pisci cetnicki nastrojeni, ja citam sve.
Сведоци смо да народи свуда данас владају као и тада!!!
По мени само злонамерни и лицемерни могу да користе усташе као доказ нечега а да се овамо представљају као антифашисти.
Понављам КЈ није била демократска само за усташе и комунисте јер су се против ње и борили.

Сведоци смо да народи свуда данас владају као и тада!!!
По мени само злонамерни и лицемерни могу да користе усташе као доказ нечега а да се овамо представљају као антифашисти.
Понављам КЈ није била демократска само за усташе и комунисте јер су се против ње и борили.
Da vidimo i bez Swartz kako je narod ziveo u kraljevini jugoslaviji, koja je to eksploatacija bila, koliki je bio stepen pismenosti tj nepismenosti, zdravsteveni sistem je bio raspad sisteme, korupcija, mito, protekcija, kadija te tuzi kadija te sudi...
Uvodjenje diktataura ne samo za komuniste i ustase, nego za sve.
Bez obira sta ti pricas tek u Titovoj Jugoslaviji su tek zene dobile prvi put pravo da glasaju !!!!!
DkVtBWaWsAA4_1r.jpg

Macedonian_women_voting,_Yugoslav_elections.jpg

Šta je poenta u tvom moderiranju na temama o WWII?Kako uopšte može tema da se zove ovako kad je svakom ko nije malouman jasno da na ovim izborima nije bilo ni d od demokratije?
Питање ћеш морати да поставиш форумашу Никити јер њему очито то није јасно, па пробај.
Тему може да отвори ко хоће о чему хоће.

Ceo narod je glasao !
Pripreme za izbore su trajale mjesec. Žene su činile najveći broj glasača, ali je dolazilo do problema zbog neiskustva u glasanju, nepismenosti i sporog procesa. Dan uoči izbora u Banjaluci se okupilo 12.000 ljudi, koji su nosili transparente i zastave i klicali Titu. U govorima su isticana sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu i patnje naroda u ratu i najavljivan boljitak u demokratiji koja će uslijediti.
Na dan izbora, izborna mjesta su ukrašena zelenilom, Titovim slikama, zastavama i propagandnim parolama sa mnoštvom poruka o bratstvu i jedinstvu i Narodnom frontu. . Birači u nekim selima nisu htjeli otići kući, igrajući kozaračko kolo, dok ne čuju rezultate izbora. Novoizabrani narodni odbori pred sobom su imali teške zadatke: rješavanje pitanja obnove i izgradnje, obezbjeđenje hrane, odjeće i obuće, sjetve i žetve.

17-Miting-AFŽ-a-4.10.1945.-Žene-hoće-republiku-1.jpg

"U predizbornoj kampanji nam u Bosni i Hercegovini jasnije nego ikada izlazi pred oči veličina tekovina, koje je Narodni front izvojevao, veličina slavnih i istorijskih djela koje su naši narodi izvojevali u četvorogodišnjoj borbi. Na prvom mjestu, to je bratstvo naroda Bosne i Hercegovine, ostvareno njihovim zajedničkim naporima i žrtvama u oslobodilačkom ratu. Mislim da nijedna pokrajina naše otadžbine nije toliko propatila u prošlosti, a naročito u početku ovog rata, od šovinističkog bjesnila koliko Bosna i Hercegovina. Stoga je upravo na ovom tlu pobjeda slobodarske i čovječne politike ravnopravnosti i bratstva naroda tako draga širokim narodnim slojevima".
02_Izbori_za_Narodnu_skupstinu.jpg

Ja sam ti prvi postavio pitanje, a ti na moje pitanje odogovaras pitanjem ?
Pitao si me šta piše u uvodnom tekstu. Na to pitanje neću odgovoriti jer u uvodnom tekstu nema naučnog rada. Ako hoćeš ozbiljnu diskusiju onda postavi naučni rad u kome se tvrdi da su 11. novembra 1945. održani demokratski izbori. Čekam...

Pitao si me šta piše u uvodnom tekstu. Na to pitanje neću odgovoriti jer u uvodnom tekstu nema naučnog rada. Ako hoćeš ozbiljnu diskusiju onda postavi naučni rad u kome se tvrdi da su 11. novembra 1945. održani demokratski izbori. Čekam...
Mr Boro Majdanac,
arhivski savetnik
Arhiva Srbije
Narodna skupština Posle Drugog svetskog rata
Istorijski koreni Narodne skupštine Srbije u periodu posle Drugog svetskog rata leže u odluci Drugog zasedanja AVNOJ-a, održanog 29. i 30. novembra 1943. u Jajcu, da se Jugoslavija izgradi na federativnoj osnovi, kao zajednica pet ravnopravnih naroda.

Back