Prva žena koja je producirala, snimala, aranžirala i promovisala muziku na sopstvenoj rokenrol muzičkoj etiketi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
70.443
Rođena pre 100 godina, Kordel Džekson je bila američka gitaristkinja za koju se smatralo da je prva žena koja je producirala, inženjerirala, aranžirala i promovisala muziku na sopstvenoj rokenrol muzičkoj etiketi.

1716572698617.png


Džekson je osnovala izdavačku kuću Moon Records u Memfisu 1956. U nemogućnosti da se probije u društvo muških umetnika izdavačke kuće Sun, dobila je savet i pomoć Četa Atkinsa iz RCA Records u formiranju ove nove izdavačke kuće za izdavanje svoje muzike. Počela je da izdaje i promoviše na izdavačkoj kući singlove koje je snimila u svom kućnom studiju, radeći kao inženjer, producent i aranžer. Umetnici koje je snimala uključivali su nju i malu porodicu ranih izvođača rokenrola, rokabilija i kantri muzike koje je angažovala iz nekoliko južnih država.
 
Njena izdavačka kuća Moon Records bila je najstarija izdavačka kuća u Memfisu koja je neprekidno radila u vreme njene smrti 2004. The 50s Rock on the Moon of Memphis, Tennessee + an Odditi, kompilacija singlova ove etikete iz 1950-ih, objavljena je na vinilu u ranih 1980-ih, a kasnije je prodata na kompakt disku sve do njene smrti 2004.
Umrla je u Memfisu 2004. godine u 81.
 

Back
Top