Prva žena koja je nosila bikini

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.155
kupaci.jpg


Kada je jula 1946. francuski dizajner Luis Reard predstavio svoj modni detalj morao je da angazuje Mišlin Bernardini plesacicu u varijeteu "Kazino de Pari"koja je prošetala javnim kupalištem u oskudnom dvodelnom kupaćem kostimu, a dnevne novine sutradan posvetile ovom događaju čak 17 tekstova. Luj Rear je znao da je njegova nova kreacija bikini nazvana po ostrvu u Pacifiku na kome su izvođene atomske probe zaista "atomska bomba godine". Bikini je otkrio pupak, koji je prvi put u istoriji bio ogoljen. Rear je kasnije voleo da govori da je to kostim koji kod žene "otkriva sve osim devojačkog prezimena majke". Katolička crkva ga je odmah proglasila grehom, pa je prognan čak i iz holivudskih filmova.

Mišlin Bernardini je postala zvezda, naročito među muškarcima. Samo nakon prve promocije primila je preko 50 hiljada pisma fanova širom sveta sa ponudama koje su varirale od nepristojnih do bračnih.Iskoristivši slavu koju je stekla, ova smela devojka se preselila u Australiju i zaposlila u pozorištu. Kasnije se udala za američkog vojnika i preselila u SAD gde je radila kao glumica sve do 1970. godine.

Ono što je 1946. predstavljalo toliku senzaciju, već je viđeno na jako starim crtežima iz doba Starog Rima: na mozaiku u Vili Romana del Kazale na Siciliji, nastalom krajem trećeg veka, naslikane su devojke obučene u nešto što liči na savremene dvodelne kostime. Dame sa mozaika na podu Sobe deset devojaka, danas poznate kao "devojke u bikiniju", tako obučene bave se sportom – bacaju disk, dižu tegove, dobacuju se loptom…

Kada je šezdesetih u upotrebu ušla likra, dvodelni kupaći su zacementirali svoj položaj. Do tada su ih na evropskim plažama već proslavili seks-simboli poput Brižit Bardo, a neke glumice svoju slavu duguju baš kupaćim kostimima, poput Ursule Andres, Rakel Velč i Merilin Monro.

Najčuveniji bikini u istoriji je onaj koji je Andresova nosila u filmu "Dr No" o Džejmsu Bondu.
Prva Bondova devojka uvek je isticala da karijeru, uspeh i finansijsku nezavisnost duguje baš tom belom bikiniju.

2999835_profimedia0642318934_ff.jpg


Iako su pedesetih bili prognani sa izbora za mis kao nemoralni, danas se nijedno takmičenje u lepoti, od najlokalnijih do svetskih, ne može zamisliti bez bikinija.
Kreacija Luja Reara je otvorila put za monokini, tankini, mikrokini, trikini

 

Back
Top