Прва српска монахиња доктор богословских наука

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
12.395
https://spc.rs/sr/news/aktuelno//13...e-stekla-zvanje-doktora-teoloskih-nauka-.html

Православни богословски факултет у Београду са радошћу објављује да је 13. фебруара 2025. године у амфитеатру Факултета успешно одбрањена докторска дисертација под насловом „Метафорика позива у посланицама апостола Павла: κλητός и сродни мотиви“ коју је израдила монахиња Фива (Савковић) из манастира Градац (Епархија жичка).

Овом одбраном мати Фива је постала прва монахиња у Србији која је стекла звање доктора теолошких наука што представља значајан допринос богословској науци и сведочи о месту и улози монаштва у савременом академском истраживању. Ментор дисертације је био проф. Др Предраг Драгутиновић. Чланови комисије су били: ђакон проф. др Владан Таталовић (председник), протођакон проф. др Драган Радић, доц. др Дарко Анев (Богословски факултет у Скопљу). Овај академски успех представља значајан корак у развоју православне теологије и богословске мисли у Србији. Православни богословски факултет честита мати Фиви на оствареном резултату, уз жељу да њено даље истраживање и рад наставе да обогаћују богословску науку и црквену заједницу.

Православни богословски факултет честита мати Фиви на оствареном резултату
матЕРи.

мати, од матере, матери, матер, мати, са матером или матери (дакле може и "са својом матери"), о матери

Тако се та именица мења кроз падеже за разлику од

кћи, од кћери, кћери, кћер, кћери, са кћери (са својом кћери), о кћери

која има само три облика.

Иначе, Фива је византијска варијанта од Phoebe. Као Фиби из Friends.

Иначе, Фива је византијска варијанта од Phoebe. Као Фиби из Friends.
Тива се каже на србско-словенском, Срби користе Грчке самогласнике...

Ово је Руска верзија имена - Фива, а Србска и Грчка су Тива или Тиба...

Не знам, али то су зреле године, смирују се страсти...
Није бабу срамота да по старе дане седи са клинцима у клупи, и то још у мантији, ко да се није одрекла светског живота?

Не знам, али то су зреле године, смирују се страсти...
У зрелим годинама се не смирују страсти, већ опасније уступају место младалачким...

Гордост (недоказаност) и среброљубље жестоко тероришу старине, и мало је тих болести душе ико свестан у тим годинама, поготову ако није извежбани у аскетском смирењу и молитви...

У зрелим годинама се не смирују страсти, већ опасније уступају место младалачким...

Гордост (недоказаност) и среброљубље жестоко тероришу старине, и мало је тих болести душе ико свестан у тим годинама, поготову ако није извежбани у аскетском смирењу и молитви...
Не знам колико година наведена монахиња има, али докторат није мала ствар. А, ти си баш оличење смирености. Вређаш кога год стигнеш. Најбоља си контрареклама "зилотима".

Говорење непријатне истине и маркетинг, никад не иду заједно... Барем сам вас екуменске бандоглавце томе научио...

Можда и ти са том искомплексираном бабом која пати од немања титула, да се до'ватиш студирања међу децом по старе дане, кад се треба више одвезивати од светског, а не ко комплексаш тежити каријери и звањима...

Говорење непријатне истине и маркетинг, никад не иду заједно... Барем сам вас екуменске бандоглавце томе научио...

Можда и ти са том искомплексираном бабом која пати од немања титула, да се до'ватиш студирања међу децом по старе дане, кад се треба више одвезивати од светског, а не ко комплексаш тежити каријери и звањима...
Какав ружни говор тј. писање и вређања. Никада није касно образовати се.

Back